Oranje grijpt naast goud na bloedstollende shoot-out serie

© ANP
UTRECHT/BILTHOVEN - De Oranje-hockeyers zijn er niet in geslaagd het goud te pakken op het wereldkampioenschap in India. De ploeg van bondscoach Max Caldas werd tegen België veroordeeld tot het nemen van shoot-outs, nadat er na de reguliere speeltijd een 0-0 stand op het scorebord stond. In de shoot-out serie waren de Belgen met 4-3 te sterk.
Oranje, met Bilthovenaar Thierry Brinkman en Kampong-spelers Robert Kemperman en Lars Balk aan de afslag, had moeite met kansen creëren tegen de taaie Belgen. Beide ploegen stonden defensief goed georganiseerd en gaven elkaar weinig ruimte in aanvallend opzicht.
Aan het eind van het derde kwart was Mirco Pruyser dicht bij de openingstreffer namens Nederland, maar zijn inzet ging net voorlangs het vijandelijke doel. Vlak voor tijd waren de Belgen nog vlakbij een late overwinning, ware het niet dat Sander Baart nog net op tijd kon ingrijpen. Uiteindelijk werd er niet gescoord en dus was Oranje, net als zaterdag tegen Australië, veroordeeld tot het nemen van shoot-outs.
Een emotionele Thierry Brinkman na de verloren finale
Een emotionele Thierry Brinkman na de verloren finale
De shoot-out serie leek gewonnen worden door België, toen Arthur de Sloover de vijfde en beslissende shoot-out binnenschoot. De video-arbitrage bracht echter uitkomst voor Oranje, na hevig protesteren van doelman Pirmin Blaak. De treffer werd afgekeurd, toen bleek dat De Sloover de bal met zijn voet toucheerde. In de daaropvolgende shoot-out bleef Florent van Aubel namens de Belgen koel en scoorde. Jeroen Hertzberger faalde in de allesbeslissende shoot-out en schoot de bal hard over het vijandelijke doel, waardoor België voor het eerst in de historie van het hockey wereldkampioen is.

GESCHIEDENIS

Nederland wist bij het WK 2014 in eigen land zilver te veroveren. In Den Haag verloor het toen de finale van Australië. In 2010 werd Australië ook wereldkampioen, Nederland werd toen derde. De laatste keer dat de Nederlandse hockeyers de wereldtitel grepen was in 1998 in Utrecht. Toen stond Bilthovenaar Jacques Brinkman, vader van Thierry Brinkman, op het veld bij Nederland. 

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.