FC Lienden trekt zich terug uit Tweede Divisie: dit zijn de gevolgen

Hans van de Haar, de Amersfoortse trainer van FC Lienden
Hans van de Haar, de Amersfoortse trainer van FC Lienden © Orange Pictures
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/VEENENDAAL - FC Lienden is per direct gestopt met competitievoetbal in de Tweede Divisie. Volgens het bestuur van de autonome stichting die het topvoetbal bij de Gelderse club beheert, ontbreekt het financiële en sportieve perspectief om dit seizoen op verantwoorde wijze te voltooien. Wat zijn de gevolgen van dit besluit?
FC Lienden zal in ieder geval geen wedstrijden meer spelen in de Tweede Divisie, waardoor de KNVB genoodzaakt is de ploeg uit de competitie te halen. Het is nog onzeker wat er volgend seizoen met Lienden gebeurt. Mogelijk degradeert de ploeg naar de Derde Divisie zondag, maar ook het opheffen van de zondagtak is mogelijk. "Dat is aan de vereniging FC Lienden om te beslissen. Wij als bestuur van de stichting voetbalondersteuning FC Lienden stoppen met onze activiteiten en sponsoring", aldus voorzitter Nico Wagenvoort van de autonome stichting topvoetbal.

GEEN DEGRADATIE

Met het verdwijnen van FC Lienden is de eerste degradant al bekend. Alle andere amateurclubs in de Tweede Divisie zijn nu veilig van directe degradatie. Vooral hekkensluiter VVSB zal daar blij mee zijn. Wel zijn er nog twee amateurclubs die aan het einde van het seizoen promotie-degradatiewedstrijden moeten spelen.
De tweede degradant zal nu de laagst geklasseerde beloftenploeg (Jong Almere City, Jong Vitesse, Jong Sparta) zijn, omdat vanaf 2019-2020 maar twee Jong-teams per competitie mogen spelen.

DE GEVOLGEN: PUNTEN TERUG

Alle ploegen die reeds tegen FC Lienden hebben gespeeld, moeten hun gepakte punten inleveren. GVVV uit Veenendaal verliest slechts één punt in de stand (2-2 gelijkspel), terwijl IJsselmeervogels (1-0 zege) en Spakenburg (4-3 zege) drie punten kwijt zijn. Rijnsburgse Boys en Koninklijke HFC zijn de enige clubs die verloren van Lienden en dus geen punten verliezen.
In de strijd om de titel zien de Vogels ook koploper AFC en concurrent Katwijk drie punten kwijtraken.
Spakenburg zakt virtueel een plekje in de stand van de Tweede Divisie ten faveure van Koninklijke HFC. Virtueel, omdat de KNVB Lienden officieel nog niet uit de competitie heeft genomen.

VRIJE SPELERS

Door het stoppen komen de spelers van FC Lienden op de markt. Onder meer GVVV, DOVO en Hercules hebben aangegeven interesse te hebben.

HANS VAN DE HAAR

De KNVB moet over de huidige gang van zaken namelijk nog worden geïnformeerd. De Amersfoortse trainer Hans van de Haar staat met FC Lienden met 10 punten uit 16 duels op de voorlaatste plaats. Het bestuur van de voetbalclub, die over een zaterdag- en zondagafdeling beschikt, betreurt de abrupte wijze waarop het besluit is genomen. "Wij spreken het volste vertrouwen uit dat het voortbestaan van de breedtesport bij onze vereniging niet in gevaar komt'', aldus de clubleiding.
FC Lienden behaalde in 2015 nog de algemene amateurtitel in Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.