2018: de jacht op de liquidatiebende van Ridouan Taghi

Politieonderzoek na moord op IJsselsteiner Samir Erraghib.
Politieonderzoek na moord op IJsselsteiner Samir Erraghib. © Koen Laureij
UTRECHT/NIEUWEGEIN - De meeste mensen kunnen er geen touw meer aan vastknopen: de lange reeks namen van verdachten en slachtoffers van de vele liquidaties in Nederland de afgelopen jaren. Maar het is duidelijk dat de regio Utrecht een hoofdrol speelt in de bloedige reeks afrekeningen in het criminele milieu. Politie en Openbaar Ministerie beginnen in 2018 een offensief om de daders en hun opdrachtgevers achter slot en grendel te krijgen. Dat blijft ook in onze regio niet onopgemerkt.
In maart presenteert het OM een kroongetuige: een verdachte die uit angst en wroeging besluit met justitie mee te werken. En in november volgt kroongetuige nummer twee. In het najaar zijn er massale politie-invallen in onder meer Nieuwegein, Utrecht, Vianen, Amersfoort en Mijdrecht. En een groeiende groep verdachten moet zich voor de rechter verantwoorden. In de regio Utrecht blijft het in 2018 opvallend rustig wat moordaanslagen betreft.

MARENGO

Is Utrecht het centrum van de drugshandel in Nederland? Die indruk krijg je al snel als je kijkt naar de vele liquidaties onder criminelen in onze regio. De opdrachtgevers van veel van deze moorden zijn volgens het OM drugscriminelen Ridouan Taghi en zijn rechterhand Saïd Razzouki. Het Openbaar Ministerie en de politie starten in 2018 het grote Marengo-onderzoek om een einde te maken aan de liquidaties en de verantwoordelijken voor de rechter te brengen.
TON VOOR GOUDEN TIP
De 41-jarige Ridouan Taghi en de 46-jarige Saïd Razzouki groeiden op in Vianen en Utrecht. Ze staan sinds maart op de nationale opsporingslijst, maar worden ook in het buitenland gezocht. De twee hebben volgens politie en justitie een leidende rol binnen de zogenoemde mocro-maffia. De hoogste beloning die het OM ooit heeft uitgeloofd, is op hun hoofd gezet: 100.000 euro.
Het is onduidelijk waar de twee meestgezochte mannen van Nederland zich bevinden, mogelijk houden zij zich schuil in Zuid-Amerika. Hoe gevaarlijk zij zijn, blijkt uit onderschepte berichten van Taghi aan zijn compaan 'Rico de Chileen'. Daarin wordt het idee besproken om een officier van justitie om het leven te brengen.

KROONGETUIGE NABIL B.

Op 23 maart komt het OM met de opzienbarende presentatie van een kroongetuige. Utrechter Nabil B. is begin 2017 betrokken bij de voorbereiding van de vergismoord op Hakim Changachi in Overvecht en de mislukte poging om het echte doelwit te liquideren: drugscrimineel Khalid H. die in dezelfde flat aan de Faustdreef woont.
Nabil B. zit tussen twee vuren, omdat hij de familie van Changachi goed kent en bang is om zelf te worden vermoord. Hij meldt zich bij justitie en wijst Taghi en Razzouki aan als opdrachtgevers van deze en andere liquidaties.
Politie doet onderzoek na de vergismoord op Hakim Changachi op de Faustdreef in Utrecht (12 januari 2017)

BROER KROONGETUIGE VERMOORD

Nabil B. betaalt een hoge prijs voor zijn rol als kroongetuige. Op 29 maart wordt op klaarlichte dag zijn broer Reduan vermoord in zijn bedrijf in Amsterdam. Al snel wordt de 40-jarige Hilversummer Shurandy S. opgepakt. Hij bekent, maar wil niets zeggen over zijn opdrachtgevers. Het OM zegt aanwijzingen te hebben dat Taghi erachter zit. Die heeft al eerder gedreigd dat verraders of hun familieleden 'gaan slapen'.
Het OM ziet de moord op een volkomen onschuldig familielid van een kroongetuige als directe aanval op de rechtsstaat. Een dergelijke moordaanslag is in ons land nog niet eerder voorgekomen. Wel is er veel kritiek op de beveiliging van de familie van de kroongetuige. Nabil B. dreigt zelfs om te stoppen als dat niet verbetert. Tegen moordenaar S. wordt in december 28 jaar cel geëist. De rechtbank doet op 10 januari uitspraak.

INVALLEN EN ARRESTATIES

Het intensieve onderzoek naar de kopstukken van de mocro-maffia blijft ook voor de gewone Utrechter niet onopgemerkt. Bij een grote actie op 2 oktober doet de politie invallen in woningen in Nieuwegein, Vianen, Utrecht en Tiel. De agenten worden beschermd door zwaarbewapende collega's in kogelvrije vesten, die de directe omgeving afgrendelen.
Bij de actie worden zeven verdachten uit de kring rond Taghi en Razzouki aangehouden. Tijdens een zitting in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol blijkt dat ze worden verdacht van betrokkenheid bij de moord en moordpoging in Overvecht, maar ze zouden ook achter de liquidatie zitten van crimineel Samir Erraghib in IJsselstein. Volgens het OM maken ze deel uit van een criminele organisatie die zich bezighoudt met ernstige misdrijven, waaronder moorden.
Politieonderzoek na moord op Samir Erraghib in IJsselstein (17 april 2016)

MOORD OP MARTIN KOK

Twee van de aangehouden mannen worden ook al verdacht van betrokkenheid bij de moord op misdaadblogger en ex-crimineel Martin Kok, eind 2016 in Laren. Het zijn de Utrechters Achraf B. en Zakaria A. en ook in deze zaak wordt Ridouan Taghi genoemd als waarschijnlijke opdrachtgever. Omdat alle liquidaties nauw met elkaar zijn verweven, wil het OM dat deze moordzaak bij de andere wordt gevoegd.
Ook in het buitenland zitten mensen uit de kring rond Taghi vast. Onder hen zijn twee van zijn broers. Zij worden samen met Utrechter Anouar B. verdacht van betrokkenheid bij een moordaanslag in het Marokkaanse Marrakech. Op een terras werd bij vergissing de zoon van een rechter doodgeschoten. Daarnaast lijkt de Nederlandse drugsoorlog zich ook te hebben uitgebreid naar Spanje, waar het afgelopen jaar in Barcelona en Torremolinos ook Utrechtse slachtoffers vielen.

PRETTY GOOD PRIVACY

Veel van de bewijzen tegen de organisatie komen uit gedecodeerde berichten van zogenoemde PGP-telefoons, die veel worden gebruikt door criminelen. Met een speciale applicatie worden berichten versleuteld, waardoor de gebruikers in het geheim met elkaar kunnen communiceren.
De politie heeft miljoenen bestanden in handen gekregen, afkomstig van in beslag genomen PGP-servers in Canada en Costa Rica. Het kost veel tijd om deze enorme hoeveelheid berichten te ontsleutelen en te koppelen aan specifieke gebeurtenissen en verdachten, omdat de criminelen vaak schuilnamen en straattaal gebruiken. Maar deze informatie heeft al in meerdere zaken voor een doorbraak gezorgd.

CALOH WAGOH

Op 21 november wordt de onbekende 'outlaw motorcycle gang' Caloh Wagoh in één klap op de kaart gezet. De politie doet met honderden agenten invallen in woningen, bedrijfspanden en clubhuizen. Er worden zeven personen aangehouden, onder wie de clubpresident 'Keylow' en de 70-jarige Greg R., een bekend crimineel kopstuk die ook in andere zaken een rol speelt.   
Leden van de motorclub worden gezien als klusjesmannen van de onderwereld. Zo waren de hoofdverdachten van de liquidatie Jair Wessels in juli 2017 bij station Breukelen gelieerd aan deze motorbende. En ook Richard Z., oprichter van de Woerdense afdeling van Caloh-Wagoh, wordt verdacht van betrokkenheid bij de beschieting van het Panoramapand.
MEGA-PROCES
De rechtszaak die justitie voorbereidt tegen de Marengo-verdachten belooft een mega-proces te worden. Het onderzoek is nog in volle gang. De kans is groot dat er nog meer verdachten worden aangehouden en er nog meer liquidaties aan de verdenkingen worden toegevoegd.
Het OM sprak afgelopen jaar de hoop uit dat dit proces voor de zomer van 2019 zal kunnen plaatsvinden, maar dat lijkt gezien de constante nieuwe ontwikkelingen bij lange na niet haalbaar.
De rechters gaan het in 2019 sowieso druk krijgen met de vele 'Utrechtse' liquidatiezaken. De uitvoerders van de moorden op Adjai Badloe in Nieuwegein en Hakim Changachi in Utrecht staan deze winter voor de rechter. De moord op Jaïr Wessels bij station Breukelen zal op zijn vroegst in het najaar worden behandeld, want ook in deze zaak is een verdachte kroongetuige geworden. En dan is er nog de oude moord op de Utrechtse crimineel Wout Sabee, die door nieuwe informatie weer actueel is geworden.  

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.