RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Advocaat weet: je wint niet 'even' van Feyenoord en Ajax

1/5
UTRECHT - Drie cameraploegen en een persconferentie van bijna twintig minuten. Dan weet je dat er wat te gebeuren staat bij FC Utrecht. Het is de week van Feyenoord-uit en Ajax-thuis, twee krakers voor de huidige nummer vier van de Eredivisie. Trainer Dick Advocaat is ervaren genoeg om te weten dat Utrecht niet zomaar die duels wint.

Dick Advocaat praat uitgebreid met René van den Berg: "Dit team is voetballend enorm gegroeid"


Feyenoord - FC Utrecht, eind september, was de eerste wedstrijd van FC Utrecht onder leiding van de Kleine Generaal. De Domstedelingen verloren met 1-0 door een late treffer van Robin van Persie. In de drie maanden dat Advocaat nu de leiding heeft, ziet hij verbetering. "Dit team is qua voetbal enorm gegroeid", zegt hij. "De meesten staan ook op andere posities. De centrale middenvelder (Nicolas Gavory) staat nu linksback. Urby Emanunelson was er niet, die is er weer bij. We spelen anders."

Iedereen verwacht dat Feyenoord wint"
Dick Advocaat

HET PROCES VAN ADVOCAAT

Advocaat weet dat Feyenoord gebrand is op de zege, na de verrassende oorwassing tegen Fortuna Sittard in de eigen Kuip. Hij schat de Rotterdammers hoger in. "Iedereen verwacht dat Feyenoord wint. Ik ben echt benieuwd. Ook na Heerenveen-uit, als je ziet hoe wij de eerste helft spelen... Dat zag er goed uit. Maar als de tegenstander zich anders opstelt, dan weet je niet wat de jongens doen. Maar dat is - wat innovatieve trainers zeggen - een proces", zegt Advocaat met een dikke knipoog en een lach. "En daar zit ik midden in."

"Ik vind het geen voordeel dat Feyenoord verloren heeft van Fortuna. Dat hadden wij willen doen. Feyenoord zat in een flow met prachtige resultaten. Dan hoop je ze op een zwak moment te treffen, maar zij zijn volop gemotiveerd. Daar hoef je niet bang voor te zijn", aldus Advocaat. Dat er druk is bij de Rotterdammers, weet Advocaat als geen ander. Hij stond ooit trainer Giovanni van Bronckhorst bij in slechte tijden. Maar reken maar dat de Hagenees ook zijn eigen spelers druk oplegt. "Wij willen ook verder!"

Simon Gustafson: "Spelen in de Kuip is anders dan bij welke andere club"


GUSTAFSON: GEWELDIGE UITDAGING

Met Simon Gustafson heeft Utrecht een middenvelder in de selectie die weet hoe het is om in de Kuip te spelen. De Zweed kwam afgelopen zomer over uit Rotterdam. "Spelen in de Kuip is anders dan bij welke andere club. Veel oud-medespelers zijn er nog, maar het is weer een andere wedstrijd. Het bekertintje is het speciale aan deze wedstrijd. Het wordt een heel zware opgave, zij spelen ook nog eens thuis", aldus Gustafson.

Of Feyenoord-uit de slechtst mogelijke loting is voor Utrecht? "Wat denk je zelf? Je kan het zo bekijken, maar het is ook een geweldige uitdaging. Als we ze verslaan, dan liggen ze eruit. Dan is er één goede ploeg minder." Voor de hoofdtrainer is Gustafson een belangrijke schakel op het middenveld, samen met Urby Emanuelson en Joris van Overeem. Advocaat heeft de Zweed minder aanvallend laten spelen en is lovend over zijn passing en onderscheppingen. "Deze positie pakt voor hem beter uit. Zoals hij het nu doet, vind ik hem heel erg goed."

Dat denk ik niet, maar in voetbal is alles mogelijk"
Dick Advocaat op de vraag of van Feyenoord én Ajax gewonnen kan worden

De gedachte dat FC Utrecht doorbekert tegen Feyenoord en punten afsnoept van Ajax, daar kan Advocaat wel mee leven. "Goed idee, maar ik ben heel nieuwsgierig hoe we er tegenover staan. Het team heeft stappen gemaakt, individueel ook", aldus Advocaat. Maar van Feyenoord en Ajax winnen in vier dagen? "Dat denk ik niet, maar in voetbal is alles mogelijk. Ik denk ook nog helemaal niet aan Ajax."

Dick Advocaat: "Zoals wij op dit moment bezig zijn, kunnen we het iedere ploeg lastig maken"


HET MOOISTE MEISJE VAN DE KLAS

De persconferentie dwaalde her en der af, van Advocaats periode bij Sparta tot zijn erelijst als trainer. Ook werd het tv-programma Het Mooiste Meisje van de Klas ('Dan zit ik van begin tot eind te snotteren, daar heb ik veel respect voor') van dinsdagavond aangehaald.

Ondertussen sneerde Advocaat naar collega-trainers toen gevraagd werd naar zijn toekomst en mogelijke opvolgers. De namen van John van den Brom en Rick Kruys zijn al in de media genoemd. "Met alle respect, daar heb ik geen concurrentie in", zei hij daarover. En ook de vernieuwende trainers nam hij op de hak. "Ik werk op mijn manier. Ik ben érg innovatief, een érg moderne trainer, dus dat scheelt! Ik ben met mijn tijd meegegaan."

SELECTIE

Advocaat beschikt in de achtste finale van de KNVB Beker over dezelfde selectie als tegen sc Heerenveen. Timo Letschert trainde de laatste twee dagen mee en lijkt zijn plek centraal achterin weer in te nemen, ten koste van Emil Bergström. Ook Jean-Christophe Bahebeck trainde de hele week weer mee.

LIVE

De wedstrijd in De Kuip begint donderdag om 20.45 uur en is live te volgen op Radio M Utrecht, met commentaar van René van den Berg, Pieter van Schaick en analist Gert Kruys.

 | Foto: RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -