2018: Wie sticht keer op keer brand in Werkhoven?

© RTV Utrecht
WERKHOVEN - De Hollendewagenweg in Werkhoven meandert door het polderlandschap. Aan beide zijden van de weg boerenbedrijven met zover het oog reikt uitgestrekte weilanden. In het donker moet je uitkijken dat je niet per ongeluk de sloot in rijdt. Het brandweerkorps van Werkhoven zal dat niet gebeuren. De chauffeurs van de spuitwagens kennen ieder stukje asfalt inmiddels. In oktober en november breekt er vijf keer brand uit bij agrarisch ondernemer Gert Snitselaar. Alle branden zijn aangestoken. Het houdt het dorp tot op de dag van vandaag in zijn greep.
De eerste brand is in de nacht van woensdag 24 op donderdag 25 oktober. In een mum van tijd staan honderden hooibalen in brand. Snitselaar verpakt de balen tot kleine pakketjes die hij levert aan onder andere dierenwinkels en supermarkten. In de schuur staan ook koeien van de agrariër. Met gevaar voor eigen leven zorgt hij ervoor dat de dieren naar buiten worden gebracht. De brandweer noemt zijn optreden heldhaftig.
Twee dagen later is het weer raak. Deze keer is de schade nog groter. Opnieuw vliegt een schuur in brand, maar deze keer gaan ook de verpakkingsmachines in vlammen op. De schade loopt in de miljoenen. Snitselaar was met zijn bedrijf Natures Best niet goed verzekerd. De verzekering wilde alleen een polis afsluiten als er een dure sprinklerinstallatie zou worden aangelegd. Omdat het bedrijf op korte termijn zou verhuizen naar het naburige 't Goy was die investering voor het bedrijf te groot.
Compilatie van de branden in Werkhoven.

GEAARDHEID

De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich te melden. Zo wordt onder andere gevraagd om beelden van beveiligingscamera's van omliggende bedrijven. Snitselaar zelf denkt dat de branden te maken hebben met zijn seksuele geaardheid of een zakelijk conflict. RTV Utrecht komt er na uitgebreid onderzoek achter dat de Werkhovenaar in juli van dit jaar ook al slachtoffer was van brandstichting. Een woning in Cothen die hij zou kopen voor zijn personeel vliegt in brand. Omdat de koopakte nog niet gepasseerd is bij de notaris blijft de eigenaar van het huis met een ruïne zitten.
Snitselaar zit na de twee verwoestende branden op zijn erf overspannen thuis en slikt medicijnen om te kunnen slapen. Omdat meerdere familieleden van de Werkhovenaar voor Natures Best werken, raken de branden meerdere gezinnen. Snitselaar benadrukt dat hij geen zakelijk conflict heeft met leveranciers of klanten. De politie, die bijzonder weinig loslaat over de vorderingen in het onderzoek naar de branden, heeft ondertussen een groter onderzoeksteam op de zaak gezet. Opnieuw wordt getuigen die iets hebben gezien of meer weten over de achtergronden van de branden gevraagd zich te melden.
De branden zijn allesverzengend.
De branden zijn allesverzengend. © Koen Laureij

BEVEILIGING

Omdat de ex-vrouw van Snitselaar, die in het woonhuis op het erf woont, zich niet veilig voelt lopen op het terrein beveiligers rond. In de nachtelijke uren houden ze het gebied in de gaten. Ook worden mobiele camera's neergezet en surveilleert de politie veelvuldig in de omgeving. Maar ondanks alle maatregelen slaat het noodlot in het weekend van 10 en 11 november opnieuw toe.
In het holst van de nacht vliegt wéér een stal in brand. In het gebouw staan zo'n 50 koeien die een paar dagen daarvoor zijn teruggekomen na de vorige brand. Ook het deel van de schuur waar Snitselaar slaapt gaat in vlammen op. Als de rook is opgetrokken blijkt dat Shadow, één van de waakhonden van de agrarisch ondernemer, de brand net als de complete veestapel niet heeft overleefd. Het maakt diepe indruk op het brandweerkorps van Werkhoven. Een deel van de veelal vrijwillige blussers is zelf agrariër.
Waakhond Shadow overleeft de derde brand niet.
Waakhond Shadow overleeft de derde brand niet. © Gert Snitselaar

BURGEMEESTER

Omdat de woning nu nog het enige gebouw is dat overeind staat, trekt Snitselaar noodgedwongen in bij zijn ex-vrouw en hun twee jonge kinderen. Hoewel ze gescheiden zijn, kunnen ze nog heel goed met elkaar overweg. Een paar dagen na de allesvernietigende brand wordt de nieuwe burgemeester van Bunnik geïnstalleerd. In zijn maidenspeech benoemt Ruud van Bennekom het drama op de Hollendewagenweg. Hij zegt dat hij zich regelmatig laat bijpraten door de politie en de brandweer en roept op te stoppen met speculeren over wie verantwoordelijk is voor de branden.
Nog geen etmaal later, het is de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 november, moet de brandweer voor de vierde keer uitrukken naar Natures Best. Dit keer staat de garage die aan de woning vastgebouwd is in brand. In de aanbouw ligt de administratie van Snitselaars bedrijf. De brandweer is er snel bij, maar toch is de schade behoorlijk. Er is hoop dat de mobiele beveiligingscamera's die rondom de woning staan de brandstichter op beeld hebben gevangen. Maar opvallend genoeg laten die beelden niets zien. Ook de beveiliger die praktisch voor de deur staat kan de brand niet voorkomen.
Ook de garage vliegt in brand.
Ook de garage vliegt in brand. © Menno Bausch

ADVOCATEN IN DE ARM

De Werkhovenaar neemt een paar dagen later twee strafrechtadvocaten in de arm. Het gaat om Sidney Smeets en Tim Vis van het gerenommeerde advocatenkantoor Spong Advocaten uit Amsterdam. Naar eigen zeggen omdat hij het idee heeft dat de politie hem als hoofdverdachte ziet en hij geen inzicht krijgt in de vorderingen van het onderzoek. Hij benadrukt nogmaals dat hij niets met de branden te maken heeft.
Ondertussen gaan wel de wildste verhalen rond in het gebied. Snitselaar zou een conflict met criminelen hebben en hij zou de verzekeringspenningen willen opstrijken omdat hij financieel in zwaar weer zou zitten. De politie laat er niets over los, maar laat het beveiligingsbedrijf weten dat het net rond een verdachte zich sluit.
Het terrein aan de Hollendewagenweg ziet er inmiddels uit als een oorlogsgebied. De schuren zijn getransformeerd tot hopen verwrongen staal en het monotone gezoem van shovels van de slopers die de rommel opruimen overstemt de serene rust die hier normaal heerst. De brandlucht is intens en een half gesmolten vorkheftruck laat zien hoe allesverzengend de vlammen moeten zijn geweest.
Beveiligingscamera's op het terrein bieden geen soelaas.
Beveiligingscamera's op het terrein bieden geen soelaas. © RTV Utrecht / Mark van der Wel

BEVEILIGING AFGEBOUWD

Patricia, de ex-vrouw van Snitselaar, vertrekt na de garagebrand samen met de kinderen uit de woonboerderij in Werkhoven. Ze vertrekt naar haar ouders die in een naburig dorp wonen. Snitselaar blijft alleen achter. Na weken van spanning lijkt de rust eindelijk te zijn teruggekeerd. Vanwege de hoge kosten vertrekken de beveiligers. Ook de mobiele camera's worden weggehaald. De politie blijft nog wel surveilleren in het gebied en controleert mensen die zich in de buurt van het getroffen bedrijf bevinden.
Maar toch gaat het voor de vijfde keer mis. In de nacht van vrijdag 30 november op zaterdag 1 december staat het woonhuis in brand. Snitselaar kan door de brandweer gered worden. Aan de zijkant van het huis is een ruit vernield. Het lijkt er sterk op dat er iets brandends naar binnen is gegooid, zeggen brandweerbronnen. De politie bewaakt het huis en de technische recherche doet onderzoek.
Brand in het woonhuis.
Brand in het woonhuis. © Koen Laureij

BOER GERT ACHTER DE TRALIES

In de loop van 1 december wordt Snitselaar opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij alle vijf de branden op zijn erf. Hij wordt overgebracht naar het arrestantencomplex en dagenlang uitgebreid verhoord. Het beveiligingsbedrijf dat de agrarisch ondernemer weken heeft bewaakt is geschokt. De directeur van GS Security Services blijft ervan overtuigd dat zijn klant onschuldig is. De familie van Snitselaar denkt er net zo over. Hij zou alleen al vanwege zijn liefde voor dieren nooit in staat zijn de complete veestapel en zijn waakhond om te brengen. Advocaat Smeets noemt de arrestatie 'prematuur en onterecht'.
Snitselaar wordt op 7 december in Utrecht voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die moet bepalen of justitie genoeg heeft om de voorlopige hechtenis te verlengen. In een uren durende zitting achter gesloten deuren oordeelt de onderzoeksrechter dat dit niet het geval is. De Werkhovenaar wordt vrijgelaten, maar blijft wel verdachte. Zijn advocaten uiten direct na de zitting stevige kritiek op het politieonderzoek. Dat zou slecht uitgevoerd zijn en er zou aan tunnelvisie geleden zijn. Hun cliënt wordt op een geheime locatie ondergebracht om bij te komen van de week in de cel.
Het terrein aan de Hollendewagenweg is sinds de vrijlating van de ondernemer afgesloten met hekken. De woning is deels dichtgetimmerd. Of de bewoners ooit zullen terugkeren is niet bekend. Branden zijn er niet meer geweest en de politie blijft terughoudend in de communicatie richting de buitenwereld. "We zijn druk bezig met het onderzoek", is het enige wat het rechercheteam kwijt wil.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.