2018: De Jong gaat, Advocaat komt en Schippers stelt teleur

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het sportjaar 2018 ligt weer achter ons. Het was een jaar vol hoogte- en dieptepunten, vol feestende kampioenen, maar ook tranen om teleurstellende resultaten en met ontslagen trainers. Wij laten het Utrechtse sportjaar nog een keer de revue passeren.

FC UTRECHT

Met Jean-Paul de Jong als opvolger van de naar Ajax vertrokken Erik ten Hag begint FC Utrecht aan het voetbaljaar 2018. De start is uitstekend: onder leiding van De Jong blijft FC Utrecht acht duels ongeslagen, en speelt het onder meer gelijk tegen Ajax en Feyenoord. Pas op 3 maart stapt De Jong voor het eerst als verliezer van het veld. Uit bij PSV wordt het 3-0.
Zakaria Labyad vertrok naar Ajax
Zakaria Labyad vertrok naar Ajax © fcutrecht.nl
FC Utrecht beëindigt de competitie als vijfde, maar slaagt er niet in de play-offs te winnen. In de finale om een Europees ticket is Vitesse te sterk. Na de zomer, als onder meer Yassin Ayoub (naar Feyenoord) en Zakaria Labyad (naar Ajax) zijn vertrokken, vergaat het De Jong nog slechter. Na een slechte seizoensstart, met onder meer teleurstellende gelijke spelen tegen VVV Venlo en Fortuna Sittard, wordt hij ontslagen.
De Jongs opvolger is niemand minder dan Dick Advocaat. De Kleine Generaal krijgt de boel op de rit. Bij het ingaan van de winterstop staat FC Utrecht vierde in de Eredivisie. Het bekeravontuur is na een nederlaag bij Feyenoord al wel voorbij.
FC Utrecht neemt in april afscheid van Henk Temming. De oud-voetballer, die in 1958 landskampioen werd met FC Utrecht-voorloper DOS, overlijdt op 94-jarige leeftijd. Van het kampioensteam van DOS is nu alleen Andries Nagtegaal nog in leven.
Het team van 1958. Alleen Andries Nagtegaal is nog in leven.
Het team van 1958. Alleen Andries Nagtegaal is nog in leven. © Collectie Gert van Es
Overigens is er ook mooi nieuws voor oude DOS-fans. In Het Utrechts Archief is een filmrol gevonden met de oudst bekende bewegende beelden van de Utrechtse voetbalclub.

ATLETIEK

Utrecht is in de zomer van 2018 voor het tweede opeenvolgende jaar het toneel van het NK atletiek. Vooral het polsstokhoogspringen onder de Dom levert prachtige plaatjes op. Dieptepunt is de diskwalificatie van onze eigen Dafne Schippers. De wereldtopper maakt op de 100 meter twee valse starts en moet het toernooi verlaten.
Dafne Schippers is boos over haar diskwalificatie
Dafne Schippers is boos over haar diskwalificatie
2018 is sowieso niet het jaar van Schippers. Ze blijft ver verwijderd van haar persoonlijke toptijden en raakt daardoor haar Europese titels op de 100 en 200 meter kwijt. In november wordt bekend dat haar coach Rana Reider vanwege privé-omstandigheden terugkeert naar Amerika. Schippers keert in 2019 terug bij Bart Bennema, de coach onder wie ze van talent transformeerde tot wereldtopper. 

HOCKEY

Kampong bevestigt in mei zijn suprematie in de hockeycompetitie. Voor de tweede maal op rij worden de Utrechters landskampioen. De gewonnen finale tegen Amsterdam is de achtste landstitel in de clubhistorie.
Een week later bereikt Kampong ook de finale van de Euro Hockey League, maar daarin is Bloemendaal veel te sterk. Die finale is het afscheid van de clubiconen Constantijn Jonker en Quirijn Caspers. Het duo stopt met tophockey.
Tranen bij Constantijn Jonker na zijn laatste duel voor Kampong
Tranen bij Constantijn Jonker na zijn laatste duel voor Kampong © Fotostudio Red Green Blue

TAURUS

De volleyballers van SV Land Taurus zorgen voor een enorme stunt door in de bekerfinale de topfavoriet Lycurgus te verslaan. De ploeg van coach Erik Gras wint in een vijfsetter met 19-25, 26-24, 25-23,13-25 en 15-13.
Het is het eerste aansprekende succes van een Utrechtse volleybalclub sinds 2001. Toen won het Nieuwegeinse Vrevok de beker, nadat het een jaar eerder landskampioen was geworden. Aardig detail: in dat team was Taurus-coach Erik Gras de libero.

AMATEURVOETBAL

In september kan amateurvoetbalminnend Nederland weer genieten van de voetbalderby Spakenburg-IJsselmeervogels. Voor het eerst sinds zo'n 900 dagen staan beide clubs weer tegenover elkaar. Het wordt 2-2.
Spakenburg werd kampioen van de Derde Divisie A
Spakenburg werd kampioen van de Derde Divisie A © RTV Utrecht / Mark Kloostra
De derby keert terug doordat Spakenburg als kampioen van de Derde divisie promoveert naar de Tweede Divisie, waar aartsrivaal IJsselmeervogels al speelt. Het is sowieso een goed jaar voor het voetbal in Bunschoten-Spakenburg. Eemdijk, de derde club van het dorp, wordt kampioen van de Hoofdklasse en promoveert naar de Derde Divisie.
Daarin lopen de groenhemden De Meern en Magreb'90 mis. Die twee clubs degraderen uit de Derde Divisie en belanden in de Hoofdklasse. Dat avontuur is voor Magreb'90, dat in de zomer de naam verandert in SVA Papendorp, van korte duur. Nadat de trainer is opgestapt en steeds meer spelers zijn voorbeeld volgen, komt het team twee keer niet opdagen voor een wedstrijd. De KNVB zet de club daarom uit de competitie.
Sportlust'46 won de districtsbeker West 2
Sportlust'46 won de districtsbeker West 2 © Nick v/d Toorn Fotografie
Succes is er ook voor Sportlust'46 uit Woerden en voor Hoogland. Sportlust wint de districtsbeker, Hoogland promoveert naar de Hoofdklasse.

OLYMPISCHE SPELEN

Is het een drama? Of is het een succes? Lisa Bunschoten uit Utrecht pakt op de Paralympics zilver op de snowboardcross. Zelf hield ze een dubbel gevoel over aan de wedstrijd, waarin ze na een botsing met winnares Bibian Mentel kansloos is voor het goud. Bunschoten wint ook nog een bronzen medaille, op de banked slalom.

WIELRENNEN

De grote man van het Utrechtse wielrennen is in 2018 een Amsterdammer: de in Abcoude wonende Dylan Groenewegen drukt maarliefst veertien keer zijn wiel als eerste over de eindstreep. Twee keer doet hij dat in de Tour de France.
Dylan Groenewegen wint Veenendaal-Veenendaal
Dylan Groenewegen wint Veenendaal-Veenendaal © Fotostudio Red Green Blue
Een andere aansprekende zege vindt plaats in onze provincie: in augustus is Groenewegen de snelste in Veenendaal-Veenendaal. Dat deed hij ook al in 2015 en 2016, waardoor hij de eerste is die de wedstrijd drie keer heeft gewonnen.
Succes is er ook voor Dylan van Baarle. De Veenendaler verrast de favorieten door de Nederlandse titel tijdrijden te pakken. Bovendien wint hij een etappe in het Criterium du Dauphiné. Ellen van Dijk uit Woerden wint zowel op het NK als op het EK goud op de tijdrit. Ook zegeviert ze in de Omloop van het Hageland en de klassieker Dwars dooor Vlaanderen.
Terwijl de stad Utrecht in december vol trots bekend maakt dat de Ronde van Spanje in 2020 in de Domstad start, waardoor Utrecht als eerste stad ter wereld zowel de Tour, de Giro als de Vuelta binnen haar poorten heeft gehad, is er minder goed nieuws voor de Ronde van Midden Nederland. Die amateurklassieker kent in 2018 de 62e editie, die wordt gewonnen door de Deen Casper Von Folsach. Maar de 62e Ronde is voorlopig de laatste. Door een tekort aan sponsors wordt de Ronde in 2019 niet gereden.
De start van de Ronde van Midden Nederland. Dit beeld zullen we in 2019 niet zien
De start van de Ronde van Midden Nederland. Dit beeld zullen we in 2019 niet zien © twitter.com/rondemiddennl
JOSKA LE CONTÉ
Ze was jarenlang een vreemde eend in de Utrechtse sportbijt. Joska le Conté uit Soesterberg reisde de hele wereld over, op jacht naar skeletonsucces. De echte successen bleven uit, maar Le Conté kan terugkijken op een mooie, avontuurlijke sportloopbaan. In 2018 maakt ze haar laatste wedstrijdafdaling. Op 31-jarige leeftijd zet ze een punt achter haar topsportloopbaan.

BOB

De sportredactie van RTV Utrecht treurt in 2018 om het overlijden van oud-collega Bob van der Tak. Veel te jong, 38 jaar pas, overlijdt hij in september. Wij eerden hem in onze eerstvolgende radio-uitzending.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.