FC Groningen - Ajax afgelast door brand

GRONINGEN - Het duel tussen FC Groningen en Ajax is zondag afgelast. Na overleg tussen de betrokken partijen bleek volgens algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen dat het onverantwoord was om te spelen.
Het duel kon niet op tijd beginnen vanwege brandjes op een tribune. De hevige rookontwikkeling leverde gevaar op voor de gezondheid van de voetballers.
"Vanuit beide spelersgroepen kwamen klachten dat er problemen met de rook waren," aldus trainer Ron Jans van FC Groningen. "Wat hier is gebeurd, is groter dan voetbal. Ik sta er volledig achter dat we niet spelen. Ik voel me hartstikke verdrietig. Iemand heeft een enkel gebroken, begreep ik en mensen zijn afgevoerd per brancard. Heel triest."
Door de brand heeft een FC-Groningensupporter brandwonden opgelopen. Twee mensen kregen last van ademhalingsproblemen. De drie zijn naar een ziekenhuis overgebracht.
Zeventien andere bezoekers, ook allemaal fans van FC Groningen, hebben rook binnengekregen, maar konden ter plaatse worden behandeld.
Wanneer het duel gespeeld kan worden, is niet bekend. "We zullen zoeken naar een avond waarop dat kan," aldus Nijland. "We hebben daarover contact met de KNVB en Ajax. Het is afwachten of dat met of zonder publiek zal gebeuren."
De brandjes ontstonden volgens getuigen toen fans meegebrachte wc-rollen in brand staken en op het veld wierpen. "Achteraf kun je zeggen dat we het niet hadden moeten toestaan om die closetrollen mee te nemen, maar dat is wijsheid achteraf," aldus Nijland. "Een ding is duidelijk: Dit mag nooit meer gebeuren."
Ajax-coach Adri Koster noemde de gebeurtenissen triest voor het voetbal. "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Spelers klaagden over hoofdpijn en misselijkheid. Ze hebben een uur lang die rook
ingeademd, dat lijkt me niet gezond."
Koster wilde Groningen zondag geen verwijten maken. "Ik ken alle ins en outs niet, ik denk alleen dat een aantal supporters niet goed wijs is." Koster hoopt dat het duel wordt ingehaald in de aanwezigheid van publiek. "Anders wordt het maar een saai duel. Ik begreep dat het waarschijnlijk dinsdag of woensdag wordt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.