Doneeractie voor voormalig FC Utrecht-speler Leon de Kogel na torenhoge medische kosten

© ANP
UTRECHT - Supporters van FC Utrecht hebben een doneeractie opgezet voor Leon de Kogel. De oud-FC Utrecht-voetballer raakte in juni van dit jaar ernstig gewond bij een verkeersongeval. De gevolgen zijn voor hem niet alleen op lichamelijk, maar ook op financieel gebied groot.
"Het is heel triest wat hem allemaal gebeurt en hoe het vervolgens uitpakt. Ik kon het daarom niet over mijn hart verkrijgen om hem niet te helpen", vertelt initiatiefneemster Carolien van Meel.
In een interview dat vorige week in Voetbal International verscheen, vertelde De Kogel over zijn financiële zorgen. Zijn Spaanse club UE Cornellà maakt namelijk al sinds het ongeluk in juni geen salaris meer over. Daarnaast reageert de verzekeringsmaatschappij van de taxichauffeur uit Malta, die het ongeluk veroorzaakte door een verkeerde afslag op een rotonde te nemen, niet op brieven en telefoontjes.
De voetballer moest de kosten van het ziekenhuis op Malta en de ambulancevlucht direct overmaken. In totaal zou het om tienduizenden euro's gaan; het laatste spaargeld van de voormalig FC Utrecht-speler.

SLAPELOZE NACHTEN

"Je mag gerust weten dat ik er slapeloze nachten van heb. Ik ben buiten mijn schuld om betrokken geraakt bij een ongeval, kan nooit meer op niveau voetballen, misschien zelfs nooit meer normaal lopen. En intussen moet je teren op het geld van je ouders. Dat doet zoveel pijn", aldus De Kogel in VI.
"Mensen denken vaak dat profvoetballers zwemmen in het geld, dat we allemaal als een stelletje miljonairs met elkaar in de kleedkamer zitten", aldus De Kogel. Geloof me: aan de onderkant van de Eredivisie en in de Eerste Divisie is dat echt niet het geval. Ik heb zuinig geleefd, geen gekke dingen gedaan. En dan nog: zonder mijn spaargeld kan ik het echt niet bolwerken. Zeker niet als er al zes maanden lang geen cent bij is gekomen. Ik hoop dat er snel een oplossing komt. Deze situatie vreet aan me. Het voelt zo oneerlijk allemaal.

BENEFIETWEDSTRIJD

Het artikel in VI was voor Van Meel directe aanleiding om actie te ondernemen. En met succes: de actie staat net een dag online, en er is al 580 euro opgehaald. Maar de FC Utrecht-supporter wil het grootser aanpakken. "Ik heb FC Utrecht al benaderd met de vraag of er een benefietwedstrijd kan worden gespeeld, en ook de supportersvereniging van Go Ahead Eagles (waar De Kogel later speelde, red.) ingeschakeld. Iedereen is bereid om een steentje bij te dragen."
Een streefbedrag heeft de Utrechtse niet. "De actie blijft een maand lang online, en dan zien we wel hoeveel er opgehaald wordt. Hopelijk wordt het een flink bedrag!"
Doneren? Dat kan hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.