"Nieuwe Rijkaard" maakte belofte nog niet waar

Riecheldy Bazoer arriveerde dinsdag in het trainingskamp van FC Utrecht
Riecheldy Bazoer arriveerde dinsdag in het trainingskamp van FC Utrecht © RTV Utrecht
UTRECHT - Middenvelder Riechedly Bazoer, die bij FC Utrecht gaat proberen zijn voetbalcarrière uit het slop te trekken, werd na zijn debuut bij Ajax in 2014 vergeleken met Frank Rijkaard. Ruim vier jaar later moet worden vastgesteld dat de inmiddels 22-jarige Bazoer die belofte nog niet heeft kunnen inlossen. Vooralsnog houdt hij het nergens lang vol.

JEUGD

Riechedly Bazoer, geboren op 12 oktober 1996 in Utrecht, is nog geen 10 jaar als PSV hem wegplukt bij Elinkwijk. In Eindhoven ontpopt hij zich als een groot talent. Ook in Zeist valt hij op; hij wordt regelmatig geselecteerd voor Oranje O15 en O16. Als hij 16 is en PSV hem een driejarig contract aanbiedt, weigert hij te tekenen. Ondanks interesse van onder meer Manchester City stapt hij in november 2012 over naar Ajax. Omdat die transfer tijdens het seizoen plaatsvindt, mag hij dat hele seizoen niet spelen. Het kost hem ook zijn plaats in de Oranje-jeugdselecties.

OPKOMST

Nadat hij bij Ajax aanvankelijk in het beloftenteam in de Eerste divisie speelt, laat Frank de Boer de jonge Utrechter in december 2014 debuteren in de Eredivisie. Twee maanden later, in de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen FC Twente, maakt hij zijn eerste treffer op het hoogste niveau. Columnist Henk Spaan is lyrisch: volgens hem wordt Bazoer de nieuwe Rijkaard.
Dan gaat het snel met Bazoer. In november 2015, hij is dan net 19, debuteert hij in Oranje. In de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen Wales valt hij vlak voor tijd in voor Jordi Clasie. Een paar maanden later is hij de grote man in de klassieker Ajax - Feyenoord. De Amsterdammers winnen in de Arena met 2-1, Bazoer maakt de winnende.
Bazoer heeft gescoord tegen Feyenoord
Bazoer heeft gescoord tegen Feyenoord © Orange Pictures

NEERGANG

Als in de zomer van 2016 Frank de Boer vertrekt bij Ajax en wordt opgevolgd door Peter Bosz, luidt dat indirect het einde van Bazoer in de Arena in. Hij raakt zijn basisplaats kwijt, en hoewel Bosz geduld predikt heeft Bazoer dat niet. Hij wil weg uit Amsterdam. Ajax gaat akkoord met een vertrek en in december 2016 verkast Bazoer naar de Bundesliga, naar Vfl Wolfsburg.
Daar begint hij goed, onder leiding van coach Andries Jonker wordt hij zelfs een keer Talewnt van de Maand in de Bundesliga. Maar na Jonkers ontslag in september 2017 komt Bazoer in zijn eerste volledige seizoen, tot slechts 13 wedstrijden. In de zomer van 2018 houdt hij het voor gezien in Wolfsburg en vertrekt op huurbasis naar de Portugese kampioen FC Porto. Maar ook daar is hij weinig succesvol. Hij komt slechts in vijf duels in actie en speelt daarin nog geen 300 minuten. Begin december wordt hij uit de selectie gezet als hij te laat terugkomt van een korte vakantie. Deze week verhuurde Wolfsburg hem aan FC Utrecht, waar hij tot het einde van het seizoen zal spelen.

LOOPBAAN

Al met al is de conclusie dat het grote talent Riechedly Bazoer tot nu toe niet het optimale uit zijn loopbaan heeft gehaald. Na zijn debuut in Ajax 1 speelde hij in de eerste anderhalf jaar, onder Frank de Boer, zo'n 60 wedstrijden en zes interlands. Sinds de zomer van 2016 staan er slechts 40 duels achter zijn naam. Het is voor FC Utrecht en Bazoer te hopen dat Dick Advocaat de middenvelder weer aan het voetballen krijgt. Dinsdagmiddag staat Bazoer in Spanje voor het eerst op het trainingsveld bij FC Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.