Veel voetbalrivaliteit in nieuwe Utrechtse gemeente

Veel publiek bij de derby Meerkerk - Ameide
Veel publiek bij de derby Meerkerk - Ameide © VV Ameide
VIJFHEERENLANDEN - Door de fusie van een aantal Zuid-Hollandse gemeenten met de gemeente Vianen, die heeft geleid tot het ontstaan van de gemeente Vijfheerenlanden, is de provincie Utrecht op slag zes voetbalclubs rijker. Komend weekend spelen deze zes clubs, die alle in de zaterdagcompetitie uitkomen, hun eerste competitiewedstrijd als 'Utrechtse club.' Tijd voor een voorstelrondje.

LRC LEERDAM

De paars-witten van LRC Leerdam zijn al jaren de hoogst spelende amateurclub in de nieuwe gemeente. In het seizoen 2007/2008 speelde LRC, opgericht op 20 februari 1958, zelfs een jaar in de Hoofdklasse, toen nog het hoogste amateurniveau. Spakenburg werd dat jaar kampioen, LRC verloor de promotie/degradatiewedstrijd tegen Berkum en moest terug naar de 1e klasse.
Een jaar later, in 2009, veroverde de club de KNVB beker van het district Zuid 1 door in de finale Kloetinge te verslaan. Het daaropvolgende avontuur in de 'grote' KNVB beker eindigde in de tweede ronde. De profs van RBC wonnen met 1-5.
Moment uit de wedstrijd LRC - Sportlust, eerder dit seizoen
Moment uit de wedstrijd LRC - Sportlust, eerder dit seizoen © Website LRC Leerdam
LRC Leerdam was tot 1990 een anonieme 4e klasser. In dat jaar werd echter de titel veroverd, drie jaar later gevolgd door het kampioenschap in de 3e klasse. In 1997 debuteerde de club in de 2e klasse, waarna in 2003 de sprong naar de 1e klasse werd gemaakt. Na enkele promoties en degradaties speelt LRC ook nu op dat niveau. In een poule met onder meer Sportlust'46 en Montfoort staat LRC Leerdam momenteel zevende.

VV AMEIDE

VV Ameide speelde tussen 2007 en 2013 vijf seizoenen in de 2e klasse. Hoger reikte de op 14 augustus 1945 opgerichte club nooit. De zesde plaats in het debuutseizoen was de beste notering in de geschiedenis van Ameide.
De wit-blauwe clubvlag kon in totaal vijf keer in top om een kampioenschap te vieren. In 1964, 1971 en 2000 werd VV Ameide kampioen van de 4e klasse. In 2006 en 2011 werd de titel in de 3e klasse veroverd. In die klasse speelt VV Ameide ook bij de entree in de provincie Utrecht. Het elftal van trainer Gert-Jan Westerhout staat op de vijfde plaats in de poule, waarin ook de nieuwe gemeentegenoot SV Meerkerk uitkomt.
Rivaliteit bij Meerkerk - Ameide, de return is op 6 april
Rivaliteit bij Meerkerk - Ameide, de return is op 6 april © VV Ameide

SV MEERKERK

SV Meerkerk, opgericht op 4 juli 1931, degradeerde vorig seizoen na elf seizoenen uit de 2e klasse. De geel/zwarten hebben het ook in de 3e klasse niet makkelijk. Bij het ingaan van de winterstop bezette de ploeg van trainer Gerrie Schaap de elfde plaats in de competitie.
In 2006 beleefde SV Meerkerk het sportieve hoogtepunt. Via de nacompetitie promoveerde de club naar de 1e klasse. Het avontuur op dat niveau, het hoogste dat de club ooit bereikte, duurde maar één jaar.
SV Meerkerk beleefde ook mooie seizoenen op lagere niveaus. In 1979, 1982, 1997 en 2003 werd de club kampioen van de 4e klasse. In de jaren '60 en '70 werden diverse kampioenschappen in de afdeling Dordrecht veroverd.
© HSSC'61

HSSC'61

De oranje-zwarten uit Hei- en Boeicop werden in 1961 opgericht als HSV'61. Dertien jaar later werd de naam gewijzigd in HSSC'61, wat staat voor Hei en Boeicop Schoonrewoerd Sport Combinatie 1961.
Dit seizoen speelt de club in de 3e klasse D. Daarin bezet de ploeg van trainer Gerrit Molenaar de zevende plaats. HSSC'61 speelde begin deze eeuw twee keer een seizoen in de 2e klasse, maar dat verblijf duurde nooit langer dan één seizoen. 
Het hoogtepunt uit de clubhistorie vond zonder twijfel plaats in mei 2003, toen HSSC'61 kampioen werd van de 3e klasse. Tien jaar eerder was de club ook al kampioen geworden in de 4e klasse. In de jaren '60 behaalde, toen nog HSV'61, twee titels in de afdeling Dordrecht.

LEERDAM SPORT'55

De '55 in de naam van Leerdam Sport'55 verwijst naar het jaar waarin LVV Sparta en LSV fuseerden. Bij die fusie werd de oprichtingsdatum van LVV Sparta (1912) aangehouden. Hierdoor bestond de club in 2012 100 jaar en kreeg de fusieclub het predikaat 'Koninklijk'.
© Website Leerdam Sport
Van de twee fusiepartners was het in 1890 opgerichte LSV de oudste en de meest succesvolle. In de jaren '20 van de 20e eeuw was LSV zelfs vier seizoenen 2e klasser, op dat moment het tweede niveau van het Nederlandse voetbal. Op dat niveau kwamen destijds ook de latere profclubs als DOS, ADO en Velox uit.
Leerdam Sport'55, waar voormalig technisch directeur Nol de Ruijter van FC Utrecht nog trainer was, was van 1955 tot 2007 een zondagclub. In 2001 startte de club met een team in de zaterdagcompetitie. Na een start in de 4e klasse promoveerde Leerdam Sport'55 in 2013 naar de 1e klasse (zie foto). Daaruit degradeerde de club direct weer. Na nog twee degradaties is Leerdam Sport'55 anno 2019 terug op het niveau waar het in 2001 begon. In de 4e klasse D staat de ploeg momenteel zevende.

VV LEKVOGELS

VV Lekvogels staat in diezelfde 4e klasse D drie plaatsen boven Leerdam Sport'55. De club uit Lexmond werd in 1945 opgericht en speelt sinds 1997 onafgebroken in de 4e klasse. In 2009 eindigde de ploeg als derde en stond het op de drempel van de 3e klasse, maar promotie bleef uit.

PROGRAMMA

Het programma voor aanstaande zaterdag ziet er voor de nieuwe Utrechtse clubs als volgt uit:
GJS - LRC Leerdam
Ameide - De Zwerver
Schelluinen - Meerkerk
HSSC'61 - RFC
Leerdam Sport'55 - Groot Ammers
Lekvogels - Brakel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.