Kampong grote blikvanger bij nominaties Sportprijs Utrecht 2018

PROVINCIE UTRECHT - De nominaties voor de Sportprijs Utrecht 2018 zijn bekendgemaakt. Op 13 februari 2019 worden in de Jaarbeurs in Utrecht onder meer de beste sportman, sportvrouw en sportploeg van Utrecht gehuldigd. Hockeyclub Kampong springt er uit met drie nominaties.
Ook zijn er prijzen te winnen voor het grootste sporttalent, de beste sportcoach, de beste sportvereniging en de sportvrijwilliger van het afgelopen jaar.

KAMPONG

De hockeymannen van Kampong vallen op in de lijst. De Utrechtse landskampioen is genomineerd als ploeg, en ook keeper David Harte uit Ierland (sportman) en trainer Alexander Cox (sportcoach) maken kans op een prijs.
David Harte (rechts) was van grote waarde in de titel van Kampong
David Harte (rechts) was van grote waarde in de titel van Kampong © Maurice de Wert

SPORTMAN

Harte krijgt in de categorie Sportman van het Jaar concurrentie van zwemmer Jesse Puts, die twee zilveren medailles won op het WK kortebaan. Ook kickbokser Ilias Ennahachi uit Utrecht maakt kans. Hij werd in 2018 twee keer wereldkampioen.

SPORTVROUW

Bij de vrouwen is de Utrechtse atlete Dafne Schippers een van de drie kanshebbers. Zij pakte zilver op de 200 meter en de 4x100 meter tijdens de EK atletiek en brons op de 100 meter tijdens datzelfde toernooi. Daarnaast won ze de 200 meter op de FBK Games en werd ze Nederlands kampioen op de 60 meter indoor.
Dafne Schippers op EK atletiek 2018
Dafne Schippers op EK atletiek 2018 © Ankie Hogewind/Fotostudio Red Green Blue
Haar concurrentie komt van Lisa Bunschoten en waterpoloster Dagmar Genee. Para-snowboardster Bunschoten pakte zilver en brons op de Paralympics en heerst in de World Cups. Genee werd als aanvoerder van de Nederlandse waterpoloploeg Europees kampioen in 2018 en tweede in de World League.

SPORTPLOEG

Naast hockeykampioen Kampong maakt ook de wielervereniging UW&TC De Volharding kans op de prijs Sportploeg van Utrecht. De ploeg van manager Wim Sluis prolongeerde afgelopen jaar de titel op het Nederlands Clubkampioenschap ploegentijdrit.

SPORTTALENT

In de categorie Sporttalent is de 17-jarige voetballer Christopher Mamengi geselecteerd. De verdediger van Jong FC Utrecht won met Oranje -17 het Europees kampioenschap. Skateboarder Keet Oldenbeuving, ook wel 'SkateKeet', is pas 14 jaar. Zij is een fenomeen in de skatewereld, omdat ze Europees kampioen werd en meerdere World Cups won. Keet is in de race voor de Olympische Spelen 2020, waar skateboarden voor het eerst deel van uitmaakt.
SkateKeet in actie
SkateKeet in actie © Keet Oldenbeuving Facebook
Shorttracker Bram Steenaart (18) wist in de Starclass-competitie met de beste jonge shorttrackers van West-Europa de wedstrijden van Hasselt (België) en Heerenveen te winnen. Daarnaast werd hij Europees juniorenkampioen op de ploegaflossing en won hij op dat onderdeel WK-brons. De vierde nominatie is voor Justin van Tergouw. De 18-jarige darter kroonde zich begin 2018 tot wereldkampioen bij de junioren op Lakeside, het jeugd-WK van dartsorganisatie BDO.

SPORTCOACH

Alexander Cox leidde Kampong naar de tweede landstitel op rij. Hij neemt het op tegen turncoach Willemijn Niemeijer, die meerdere talenten van Turn4U afvaardigt in de turnselecties van Jong Oranje. Op de Nederlandse jeugdkampioenschappen won haar pupil Pleun Reinders drie gouden medailles. De derde nominatie is voor Jorick Straatman, de succestrainer van de JO19-1 van de voetballers van Kampong. Hij promoveerde verrassend naar de Tweede Divisie met zijn ploeg.

VERENIGING EN VRIJWILLIGER

In de categorie Sportvereniging van het Jaar maken hockeyclub Fletiomare en de voetbalclubs USV Hercules en Odysseus '91 kans. Sibren van den Berg, Emiel van Emmerik en Pam van de Bunt (HUP, atletiek), Turan Bilgin (VVU Ardahanspor, voetbal) en Ruud Heijsman (Utrecht Dominators, American Football) zijn genomineerd als Sportvrijwilliger van 2018.

STEMMEN

De stemming is open tot en met 7 februari 2019. De jury en het publiek verdelen ieder 100 punten onder de genomineerden. Klik hier om je stem uit te brengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.