RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Advocaat vindt AZ serieuze test: "Ik dacht dat we dichter bij Feyenoord zaten"

1/10
UTRECHT - FC Utrecht hervat zaterdagavond de competitie met de lastige uitwedstrijd tegen AZ. De Alkmaarders staan zevende, drie plaatsen en drie punten onder Utrecht. Eerder dit seizoen won FC Utrecht in de Galgenwaard met 2-1, door een eigen doelpunt van Ricardo van Rhijn vlak voor tijd.

FC Utrecht won eerder dit seizoen met 2-1 van AZ


AZ

FC Utrecht-speler Joris van Overeem speelde tot afgelopen zomer voor AZ en kent de ploeg dus goed. "Ik denk dat ze heel aanvallend spelen, soms wel met acht man voor de bal", aldus de middenvelder. "Dus in de counter ligt veel ruimte. Bovendien willen ze snel druk zetten als wij de bal hebben. Als je daar onderuit weet te spelen, kun je ook kansen creeëren."

Van Overeem over AZ: "In de counter ligt veel ruimte"


Trainer Dick Advocaat ziet de wedstrijd tegen AZ als een echte test. "Ik was teleurgesteld over de wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord. Na de goeie wedstrijd tegen Heerenveen dacht ik dat we dichter bij Feyenoord zaten. Dat heb ik de spelers ook gezegd."

Korneel Evers brengt een ode aan FC Utrecht en Willem Janssen


Uiteraard laat Advocaat niets los over wie er in Alkmaar in de basis zullen staan. Eén van de vragen daarbij is: wie staat er in de spits, de in de winterstop veelscorende Nick Venema, of toch Jean-Christophe Bahébeck? "Het zijn twee totaal verschillende types spits. Het gaat niet alleen om doelpunten maken, maar ook welke waarde je verder voor het elftal hebt", zegt de Hagenaar. De vraag welke van de twee spitsen het beste past bij het spel dat hij wil spelen pareert de Utrecht-trainer vakkundig. "Dat is een goeie vraag, maar ik geef er geen antwoord op."

Het gaat niet alleen om doelpunten maken"
Dick Advocaat

EEN BERG SPORT

Aanvoerder Willem Janssen ontbreekt tegen AZ, hij is geschorst. Analist Gert Kruys verwacht in 'Een Berg Sport' dat Emil Bergström hem zal vervangen. De Zweed maakte eerder dit seizoen al een prima indruk tegen Heerenveen.

Gert Kruys: "Bergström logische stand-in voor Janssen"


"Hij moest er tegen Heerenveen onverwacht in toen Timo Letschert geblesseerd bleek in de warming-up, en dat deed hij heel goed. Hij scoorde zelfs." 


BAZOER

Riechedly Bazoer zal tegen AZ in elk geval nog niet starten. "Hij zit wel bij de selectie", aldus Advocaat. "Hij heeft al mooie dingen laten zien op de training, maar hij is nog niet wedstrijdfit. Waarschijnlijk lassen we binnenkort een oefenduel in om Bazoer en ook Strieder aan het werk te zien."

Willem Janssen: "Bazoer is er klaar voor. Hij wil zich bewijzen."


Captain Willem Janssen, te gast in Een Berg Sport, is onder de indruk van Bazoer. Volgens hem stelt de geboren Utrechter zich positief op, en voelt hij zich ondanks zijn geschiedenis niet verheven boven zijn medespelers. "Hij heeft dezelfde drive als Zakaria Labyad", aldus de verdediger. "Hij wil zich weer bewijzen."

Bazoer is er klaar voor"
Willem Janssen

Dat kan een probleem zijn voor Joris van Overeem. Want een goede Bazoer is een concurrent voor hem. Advocaat stelt immers maar drie middenvelders op. "Ik zou niet weten waar hij voor gehaald is. We hebben nu genoeg middenvelders, dus dat wordt strijden voor iedereen", stelt Van Overeem. "Bazoer is een aanwinst, een hele goede speler die brengt veel kwaliteit met zich mee"

Van Overeem: "Bazoer is een goeie aanwinst"


Ook Gert Kruys vindt Bazoer een versterking: "Hij heeft een meerwaarde door zijn fysiek. Dat mist FC Utrecht nog op het middenveld."

VAN DEN BROM

Wat natuurlijk pikant is in de wedstrijd tegen AZ is dat bij de Alkmaarders John van den Brom op de bank zit. De Amersfoorter wordt met afstand het meest genoemd als opvolger van Dick Advocaat. "Ik ken hem niet, maar ik heb wel verhalen over hem gehoord", zegt Willem Janssen daarover. "Hij heeft het overal goed gedaan, dus waarom niet?"

Aan de tap met Ap, de prognoses AZ en John van den Brom


Joris van Overeem denkt daar mogelijk anders over. Hij raakte vorig jaar bij Van den Brom zijn basisplaats kwijt, en werd ook al eens voor een paar weken verbannen naar het tweede. "Ik heb het ook gelezen", stelt Van Overeem lakoniek. "In de media wordt hij genoemd, ik hou me er niet echt mee bezig. Dat is diplomatiek, maar ook de waarheid. Ik zit er niet over in."


Van Overeem over de mogelijke komst van Van den Brom: "Ik zit er niet over in"


De spelersraad van FC Utrecht is niets gevraagd over de opvolging van Advocaat. "Dat hoeft ook niet", zegt Willem Janssen. Jordy Zuidam heeft genoeg mensen om zich heen die hem goed kunnen adviseren."

Tip Kick: Kruys vs FC Utrecht


Een Berg Sport is vrijdagavond vanaf 17.30 te zien op RTV Utrecht.

LIVE

AZ - FC Utrecht begint zaterdag om 18.30 uur en is live te volgen bij Radio M Utrecht 93.1FM.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Sportoverzicht