Door de Lens van Ankie

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Zaterdagmiddag rijd ik vol verwachting richting Spakenburg. Getipt door een ondernemer uit de regio ga ik op weg naar volgens hem: dé voetbalderby van Nederland: IJsselmeervogels tegen Spakenburg. Hij vertelde me over het kleine vissersdorp waar al jaren een verwoede strijd is tussen de twee voetbalclubs. In de volksmond heeft men het over de Rooien tegen de Blauwen. Als inwoner van het dorp ben je of supporter van de club van de boeren en de klerken; Spakenburg (de Blauwen) dan wel je hart gaat uit naar de club van het volk en de vissers; IJsselmeervogels (de Rooien).
Het dorp binnen rijdend sluit ik me aan bij de lange rij auto's, fietsers en wandelaars die allemaal naar de wedstrijd gaan. Aangekomen bij het sportpark loop ik over de lange smalle dijk met de supporters mee naar de ingang. De clubs delen een sportcomplex met elkaar. Beide kantines worden slechts gescheiden door een muur. En tussen de velden staan alleen maar een paar hekken. Blauwe en rooie supporters lopen luid pratend naar hun tribunes. Ze zitten tegenover elkaar. Het is ijzig koud.
De spanning is voelbaar. De komende anderhalf uur zijn ze elkaars rivalen. Na het laatste fluitsignaal lijkt de strijd alweer snel vergeten. De spelers geven elkaar lachend schouderklopjes en de supporters fietsen gezellig samen het dorp weer in. Blauw en Rood met elkaar. Een jongensboek.
© RedGreenBlue
WIE IS ANKIE?
Fotograaf Ankie Hogewind legt in beelden vast waar sport in Utrecht om draait. Altijd vanuit een verrassend perspectief biedt zij een kijk op de sportwereld zoals je die zelden ziet. Ankie is professioneelsport- en portretfotograaf en heeft al tien jaar een fotostudio in Utrecht Leidsche Rijn.
Ze is lid van de Nederlandse Sportpers en fotografeert onder meer voor RTV Utrecht. Ze wordt gedreven door de verhalen achter de sport. Op deze plek deelt ze elke week een verhaal en kun je meekijken 'Door de Lens van Ankie'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.