Weissensee Oostenrijk jachtgebied voor Utrechtse schaatstoppers

© Gerrit van Keulen
PROVINCIE UTRECHT - Terwijl in Nederland de eerste sneeuwvlokken zijn gevallen en deze week de eerste marathon op natuurijs is verreden, maken de marathontoppers zich op voor een weekje Weissensee. In Oostenrijk staan de komende week vier grote wedstrijden op het programma met de Alternatieve Elfstedentocht op 30 januari als sluitstuk. De provincie Utrecht telt diverse rijders die kans maken op een hoge klassering.
De acht marathontoppers uit onze provincie hebben één ding gemeen. In de wedstrijden om de KPN Marathon Cup op de Nederlandse kunstijsbanen zie je ze zelden van voren. Die wedstrijden zijn te kort en ze zijn op kunstijs. De uitzonderingen zijn Evert Hoolwerf uit Eemdijk en Emma Engbers van SV Eemland. De 23-jarige Evert Hoolwerf won in zijn loopbaan al elf van die wedstrijden. Engbers eindigt met grote regelmaat in de top-10, maar stond nog nooit op het hoogste treetje van het erepodium.
Voor alle anderen geldt: hoe meer kilometers hoe beter. Die kilometers worden gemaakt op de Weissensee, en later deze winter op de meren in Zweden en Finland.
Evert Hoolwerf
Evert Hoolwerf © Orange Pictures
In Oostenrijk komen deze week de broers Evert en Bart Hoolwerf uit Eemdijk, hun neef Willem Hoolwerf jr., eveneens uit Eemdijk, Peter van de Pol uit Amerongen, Abcoudenaar Robin Snoek en Stefan Wolfenbuttel uit Nigtevecht op het ijs. Bij de vrouwen zijn de Utrechtse Jessica Merkens en Emma Engbers van SV Eemland de enige deelnemers van wie op voorhand goede eindklasseringen mogen worden verwacht.

VAN DE POL

Nestor van dit achttal is de 36-jarige Peter van de Pol. Hij staat te boek als een pure lange afstands- en natuurijsspecialist. Zijn topjaar was 2010, toen hij in Woubrugge de Henk Angenent Classic (genoemd naar de laatste winnaar van de échte Elfstedentocht), een race over 180 kilometer, op zijn naam schreef. In datzelfde jaar won hij ook een wedstrijd over 150 kilometer in Zweden en werd hij elfde op het NK in Overijssel.
Maar ook na 2010 deed Van de Pol nog van zich spreken. In 2011, 2012 en 2017 eindigde hij in de top-10 van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Op het Open NK op dat meer stond hij vier keer in de top-10, met de tweede plaats van 2014 als hoogtepunt. Verder boekte hij een derde plaats in de wedstrijd over 150 kilometer in Italië en een vierde plaats in Zweden, waar hij 100 kilometer moest afleggen.
Hoewel zijn meest succesvolle jaren al weer een tijdje achter ons liggen, mogen we Van de Pol nog niet afschrijven. De laatste twee jaar eindigde hij in Zweden en Finland nog als zevende en negende in een wedstrijd over 150 kilometer.

DRIE KEER HOOLWERF

Van het Eemdijkse trio Hoolwerven is Evert de meest succesvolle, maar lijkt zijn drie jaar jongere broer Bart de meest veelbelovende. Vorig jaar boekte de 20-jarige op de Weissensee de twee grootste zeges uit zijn loopbaan. Hij won het Criterium en als klap op de vuurpijl ook het Open NK. Pikant daarbij was dat hij in die wedstrijd over 100 kilometer broer Evert in de eindsprint naar de tweede plaats verwees. Onlangs won Bart Hoolwerf in Tilburg een wedstrijd om de KPN Marathon Cup.
Bart Hoolwerf wint in Tilburg
Bart Hoolwerf wint in Tilburg © Orange Pictures
Evert Hoolwerf, die zoals gezegd al elf KPN marathons op zijn naam schreef, boekte op natuurijs twee aansprekende resultaten. Vorig jaar werd hij op de Weissensee dus tweede op het Open NK. Drie jaar daarvoor eindigde hij op datzelfde meer als vierde in de 100 kilometer lange Aart Koopmans Memorial.
Marathonschaatser Evert Hoolwerf vanmorgen op Radio M Utrecht
Van neef Willem is de meest in het oog springende uitslag op natuurijs zijn 23e plaats in de Alternatieve Elstedentocht van 2018. 

WOLFENBUTTEL

Laat de Weissensee maar komen, zal de 22-jarige Stefan Wolfenbuttel denken. De schaatser uit Nigtevecht boekte er zijn beste resultaten. Hij stond drie keer in de top-25 van de Alternatieve Elfstedentocht en werd in 2016 elfde op het Open NK. Vorig jaar pakte hij zijn eerste top-10 notering: achtste op het door de broers Hoolwerf gedomineerde Open NK. Dat hij lange afstanden aankan bewees hij ook in 2017 in Zweden. In een race over 150 kilometer werd hij negentiende.
Robin Snoek
Robin Snoek © Orange Pictures

SNOEK

Een elfde plaats op het Zweedse Runnmeer in 2018 (150 kilometer) en top-10 klasseringen op datzelfde meer in 2017 en 2018 in kortere races (50 en 60 kilometer) bewijzen dat ook Robin Snoek uit Abcoude een man van de lange adem is. In 2017 werd hij 29e op de Alternatieve Elfstedentocht. Nationaal stond hij een keer op het podium. In de marathon van 2018 in het Olympisch Stadion werd hij tweede.

MERKENS

De Utrechtse Jessica Merkens kan bogen op een podiumplaats en een paar andere topklasseringen op natuurijs. In 2017 werd ze tweede in het Criterium op de Weissensee, een wedstrijd over ruim 50 kilometer. In datzelfde jaar deed ze in Finland mee aan een wedstrijd over 75 kilometer. Die beëindigde ze als vijfde. In de Alternatieve Elfstedentocht kwam de 27-jarige Utrechtse vorig jaar als dertiende binnen. Twee jaar eerder werd ze zelfs elfde. Op Open NK van 2017, over 80 kilometer, miste ze net het podium. Merkens werd vierde.

ENGBERS

De voormalige Utrechtse Emma Engbers is nog altijd lid van schaatsclub Eemland. Hoewel ze grossiert in topklasseringen in de marathons op de Nederlands kunstijsbanen, is de erelijst van de 28-jarige op de buitenlandse natuurijswedstrijden kort. Ze eindigde vier keer in de top-10. In de Alternatieve Elfstedentocht van 2016 werd ze twaalfde.
Jessica Merkens
Jessica Merkens © Orange Pictures

AGENDA

De komende week staan er in Oostenrijk, ijs en weder dienende, vier wedstrijden op het programma.
24 januari Aart Koopmans Memorial (mannen 80, vrouwen 60 km)
26 januari Open NK (150/100)
28 januari KPN Grand Prix (60/40)
30 januari Alternatieve Elfstedentocht (200)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.