John van den Brom komende drie jaar trainer FC Utrecht

© Orange Pictures
UTRECHT/AMERSFOORT - De handtekeningen zijn gezet. John van den Brom uit Amersfoort is de komende drie seizoenen hoofdtrainer van FC Utrecht. De 52-jarige oefenmeester komt na het huidige seizoen over van AZ.
Bij FC Utrecht is Van den Brom de opvolger van Dick Advocaat, die in de winterstop had aangegeven na dit seizoen te stoppen bij de Utrechtse eredivisionist. Advocaat werd in september aangesteld als hoofdtrainer na het ontslag van Jean-Paul de Jong.

POTENTIE

"De voorbije periode heb ik uitvoerig met de club gesproken", zegt Van den Brom in het persbericht. "Die gesprekken hebben ervoor gezorgd dat ik een helder beeld heb van de huidige stand van zaken en de ambities. Ik zie FC Utrecht als een club met enorm veel potentie en geloof in de visie zoals die door de club de voorbije jaren is neergezet en uitgedragen."
Ik zie FC Utrecht als een club met enorm veel potentie
John van den Brom
"Ik zie kansen om met FC Utrecht volgende stappen te maken en vind dat er een goede selectie staat, met daarin veel spelers met langdurige contracten. Dat vormt een goede, stabiele basis om in te stappen. Ik kijk ernaar uit samen met de club de ambities te realiseren en samen successen te hebben."

ZUIDAM: VAN DEN BROM IS EEN WINNAAR

Directeur Voetbalzaken Jordy Zuidam is natuurlijk blij met de komst van Van den Brom. "In de persoon van John halen we een winnaar in huis, met ervaring in binnen- en buitenland. Iemand die overal waar hij heeft gewerkt als oefenmeester voor sportieve successen heeft gezorgd met een aanvallende speelwijze."
"John is erg ambitieus en omarmt de langetermijnvisie van FC Utrecht. Hij heeft bewezen naast teams ook individuele spelers te kunnen ontwikkelen en verbeteren. John komt uit de provincie Utrecht en staat er bekend om oog te hebben voor spelers uit de eigen opleiding, hetgeen we bij FC Utrecht erg belangrijk vinden", legt Zuidam uit.
In de persoon van John halen we een winnaar in huis, met ervaring in binnen- en buitenland
Directeur voetbalzaken Jordy Zuidam
RTV Utrecht-analist Gert Kruys vindt het een goede keuze van FC Utrecht. "Van den Brom heeft zijn sporen verdiend. Hij heeft overal goed werk afgeleverd en is de langstzittende trainer nu bij AZ. Hij is trainer geweest bij Anderlecht en is met die topclub kampioen geworden. En wat hij goed kan is met jonge spelers omgaan en die beter maken", legt Kruys uit.

TWEE INTERLANDS

John van den Brom was als voetballer nooit actief voor FC Utrecht. Hij speelde in de jeugd bij APWC en AFC Quick 1890 uit zijn geboorte- en woonplaats. Van den Brom debuteerde als profvoetballer bij Vitesse en speelde daarna nog voor Ajax, Istanbulspor (Turkije), weer Vitesse en De Graafschap. Twee keer mocht hij uitkomen voor het Nederlands elftal.
Wat Van den Brom goed kan, is met jonge spelers omgaan en die beter maken
RTV Utrecht-analist Gert Kruys
Na zijn actieve carrière ging Van der Brom het trainersvak in. Hij coachte Bennekom en de Ajax-jeugd voor hij bij AGOVV Apeldoorn als hoofdcoach aan de slag ging. Daar maakte hij van dichtbij de opmars van onder anderen Dries Mertens en Nacer Chadli mee en wist hij AGOVV te loodsen naar de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. Vervolgens wist Van den Brom met ADO Den Haag in het seizoen 2010-11 verrassend Europees voetbal te halen.

KAMPIOEN MET ANDERLECHT

Na dat seizoen zwaaide Van den Brom de scepter bij de club waar hij ook jarenlang speelde, Vitesse. Ook in Arnhem behaalde hij een Europees ticket via de play-offs. Lang duurde Van den Broms verblijf bij Vitesse niet, want de Belgische topclub Anderlecht toonde interesse. In zijn eerste jaar in Brussel won hij de Belgische Super Cup en het landskampioenschap. Het seizoen erop werd Van den Brom ontslagen vanwege tegenvallende resultaten.
Aan het begin van het seizoen 2014-2015 werd Van den Brom gepresenteerd bij AZ in Alkmaar. Met de subtopper wist hij in zijn eerste twee jaar via de competitie Europees voetbal af te dwingen. Ook bleek AZ onder Van den Brom een heuse cupfighter, met twee finaleplaatsen in de KNVB Beker (2016-17 en 2017-18, allebei verloren) en halve finales in 2015-16 en het huidige seizoen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.