Urby Emanuelson op zoek naar flair: "De angst moet er een beetje uit"

© fcutrecht.nl
UTRECHT - FC Utrecht heeft meer geloof, vertrouwen en flair nodig. Dat vindt middenvelder Urby Emanuelson. De linkspoot geeft aan dat er angst in het elftal in gekropen, waardoor de ploeg nu een reeks van vier nederlagen op rij heeft. Tegen PEC Zwolle moet de draad weer opgepakt worden. "Wij zijn er klaar voor. We hebben nog een paar dagen en dan zijn we klaar om drie punten te halen", zegt hij tegen RTV Utrecht.
Urby Emanuelson: "We zitten in een moeilijke fase, maar het geloof is er nog steeds"

TANNANE

"Geschrokken ben ik niet, want we zagen het allemaal gebeuren", reageert Emanuelson op het gedwongen vertrek van Oussama Tannane bij FC Utrecht. "Het is vervelend wat er is gebeurd. De rest is nu aan de club en 'Ous' zelf. De meesten waren er wel bij, voor de rest willen we er niet te veel op ingaan. Wij moeten ook verder, want zondag wacht een belangrijke wedstrijd."
"Het is logisch dat als het wat minder loopt, dat er irritatie komt te ontstaan. We hebben daarover maandag een goed gesprek gehad. We moeten verder. Dat moeten we met zijn allen doen en dat moet zondag weer gebeuren", zegt hij.

NEERWAARTSE SPIRAAL

Utrecht had de opwaartse lijn te pakken, maar na de bekernederlaag tegen Feyenoord verloor de club uit de Domstad alle wedstrijden. Een verklaring heeft Emanuelson dar niet direct voor, dat de vorm plots wegvalt. "Het kan, het is voetbal. Dat komt weleens voor dat je in zo'n fase terecht komt", zegt Emanuelson, die aangeeft dat je tegen Feyenoord, Ajax en AZ kán verliezen.
"Alleen de manier waarop was niet zoals we wilden, zoals we kunnen en zoals we hebben laten zien. Daar wordt aan gewerkt. We zitten in een moeilijke fase, maar het geloof is er nog steeds. Er komen nog een hoop wedstrijden aan, laten we hopen dat we zondag een goed resultaat kunnen halen."

GELOOF, VERTROUWEN, FLAIR

"Er moet wat meer geloof bij, wat meer vertrouwen in jezelf, wat meer flair. Zeker op voetballend gebied hebben we een ploeg die heel goed kan voetballen. De angst moet er een beetje uit. Als dat gebeurt, dan komt kwaliteit bovendrijven", aldus Emanuelson. Advocaat benadrukte dat ook. "We moeten de kracht uit het team halen."
"We moeten uitgaan van onze eigen kracht. We hebben thuis laten zien hoe we kunnen voetballen. Nu staat er een andere ploeg, qua vertrouwen en qua vorm staan zij er stukken beter voor dan toen ze hier kwamen in Utrecht. We kunnen een solide ploeg zijn. Aanvallend hebben we wat moeite gehad, maar het geloof in die jongens is er nog steeds."

JAAP STAM

In zijn tijd bij Ajax speelde Emanuelson nog een periode samen met Jaap Stam, sinds deze winter de trainer van PEC Zwolle. De Zwollenaren hebben sindsdien de twee wedstrijden gewonnen. "Iedereen weet hoe Jaap is als persoon, zijn mentaliteit en werkwijze, hoe hij was als voetballer. Ik moet zeggen dat hij als trainer heel erg verschilt als voetballer. Jaap in mijn Ajax-periode was voor ons iemand die heel veel respect afdwong van jonge spelers. De manier hoe hij zich opstelde naar ons, hoe hij ons hielp en stimuleerde. Niet alleen met zijn mond, maar ook qua werklust. Een voorbeeld voor velen en een prettige ploeggenoot."
Emanuelson ziet gelijkenissen met zijn rol in het huidige Utrecht. "Ik moet sowieso respect afdwingen. Natuurlijk krijg je dat ook door je staat van dienst, maar je moet het ook laten zien. Dat wil je graag bewerkstelligen, maar mijn klik met de jonge jongens is goed. Het zijn net kleine broertjes. Het is wel de rol die Jaap had, zo zie ik mijn rol ook wel in."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.