Door de Lens van Ankie: regendans in de Galgenwaard

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Een gerenommeerd sportfotograaf vertelde mij eens dat je alleen goede sportfoto's kunt maken als je passie hebt voor de sport die je fotografeert. Hij adviseerde mij daarom om mezelf te specialiseren in één sport. Ik denk daar vaak aan terug als ik weer eens binnenkom bij een evenement van een sport die ik nog nooit eerder heb gefotografeerd.
Want eigenwijs als ik ben, heb ik het advies van deze gewaardeerde collega niet opgevolgd. Ik zwerf graag met mijn camera langs verschillende sporten. Mijn passie ligt niet zozeer bij de sport, maar bij het in beeld brengen van wat ik zie. De vraag is of je zonder kennis van zaken, en zonder liefde voor de betreffende sport een goede sportfoto kunt maken.

REGELKENNIS

Ik denk dat mijn collega voor een deel gelijk had. Het is namelijk wel erg handig om de regels van het spel te kennen. Je moet het spel goed kunnen interpreteren om het juiste gevoel van een wedstrijd te kunnen overbrengen. Een prachtige foto maken en publiceren van een overtreding, zonder dat je weet dat de regels worden overtreden, kan een heel verkeerd beeld geven over een wedstrijd.
Aan de andere kant denk ik dat het ook een frisse kijk op de zaak kan geven om gespeend van kennis over regels en achtergronden een sport te bekijken en in beeld te brengen. Ik probeer daarom elke wedstrijd die ik fotografeer te bekijken met de ogen van een kind. Ik laat me graag verrassen en verbazen over alles wat ik zie. En dat levert soms grappige beelden op: zoals deze foto van de 'regendans' van de spelers van FC Utrecht en PSV afgelopen zondag in de Galgenwaard.
© RedGreenBlue
WIE IS ANKIE?
Fotograaf Ankie Hogewind legt in beelden vast waar sport in Utrecht om draait. Altijd vanuit een verrassend perspectief biedt zij een kijk op de sportwereld zoals je die zelden ziet. Ankie is professioneelsport- en portretfotograaf en heeft al tien jaar een fotostudio in Utrecht Leidsche Rijn.
Ze is lid van de Nederlandse Sportpers en fotografeert onder meer voor RTV Utrecht. Ze wordt gedreven door de verhalen achter de sport. Op deze plek deelt ze elke week een verhaal en kun je meekijken 'Door de Lens van Ankie'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.