Historische voetbalfusie op til: VV Montfoort en MSV'19 slaan handen ineen

VV Montfoort speelde enkele jaren in de top van amateurvoetbal
VV Montfoort speelde enkele jaren in de top van amateurvoetbal © Steven de Roode
MONTFOORT - Montfoort telt volgend seizoen waarschijnlijk nog maar één voetbalclub. Zondagclub MSV'19 en zaterdagclub VV Montfoort zijn in vergaande besprekingen over een fusie, die in mei zijn beslag moet krijgen. De nieuwe club gaat aan de zaterdagcompetitie deelnemen.
De bal kwam aan het rollen toen selectiespelers van MSV'19, dat in de 3e klasse zondag speelt, aangaven graag over te willen stappen naar de zaterdag. Ook de hoogste jeugdselecties van MSV voelden daar wel wat voor. "Toen zag ik een kans", vertelt Jos van Wijngaarden, die namens VV Montfoort in de fusiecommissie zit die zich bezighoudt met voetbalzaken. "Bij Montfoort was de jeugd al jarenlang erg schraal. Wij hebben al een paar jaar geen A1 en geen B1 meer, en dus nauwelijks doorstroming naar het eerste."
Nu schat ik de kans 75% dat het goedkomt met de fusie
Jos van Wijngaarden (VV Montfoort)

SENTIMENTEN

De besprekingen werden gestart onder leiding van een neutrale voorzitter, Toon Hendriks. Hendriks is voorzitter van FC Oudewater, dat in 2016 ontstond na een fusie tussen OVS en UNIO, en begeleidde die fusie ook. Hij weet dus hoe om te gaan met clubsentimenten. En die zijn heftig in Montfoort, weet Van Wijngaarden. "Het was aanvankelijk heel veel 'wij' en 'zij', en nog weinig 'ons'. Ik heb de afgelopen maanden een paar keer gedacht dat het spaak zou lopen, maar nu schat ik de kans 75% dat het goedkomt met de fusie."
Bottleneck bij de besprekingen was onder meer de weigering van MSV'19 om spelers te betalen. VV Montfoort, dat in de 1e klasse speelt, doet dat wel. "Als wij nu aan zouden geven dat we volgend jaar niet meer betalen, hebben we geen selectie meer", stelt Van Wijngaarden. "Om het eerste team van de fusieclub zo hoog mogelijk te laten beginnen, hebben we een compromis gesloten. Het eerste jaar betalen we nog, en daarna gaan we langzaam afbouwen. Steeds minder betaalde spelers van buiten, en steeds meer eigen spelers."
MSV en VV Montfoort spelen beide op sportpark Hofland
MSV en VV Montfoort spelen beide op sportpark Hofland © Google Maps

SPORTIEVE AMBITIES

Dat leidt er ook toe dat de sportieve ambities naar beneden worden bijgesteld. De amateurtop, Montfoort speelde acht jaar geleden nog in de Topklasse, komt buiten bereik. "Maar met alleen Montfoortse jongens moet je gewoon 2e klasse kunnen spelen", zegt Van Wijngaarden. "En het mooie van het compromis is, dat we volgend seizoen de toptalenten van MSV in de 1e klasse al aan het nieuwe niveau kunnen laten wennen."
Onder welke naam dat zal zijn, en of er op het Montfoortse deel of op het MSV-deel van sportpark Hofland zal worden gespeeld, is nog niet duidelijk. "Daar zijn andere commissies voor", zegt Van Wijngaarden. "De tribune van MSV is misschien mooier, maar het kunstgrasveld bij VV Montfoort is veel nieuwer. En we moeten bekijken welke kantine het meest geschikt is."
Beide clubs spelen nu in oranje-zwart
Beide clubs spelen nu in oranje-zwart © Bewerking RTV Utrecht
Het ligt voor hand dat de nieuwe club in oranje-zwart gaat spelen. Die kleuren vormen nu ook de hoofdmoot van de beide clubtenues. "Maar het zou ook zo maar iets heel anders kunnen worden", zegt Van Wijngaarden. "Ook daar is een commissie voor."
De diverse commissies leveren deze maand al hun plannen in bij fusieleider Hendriks. In april krijgen alle leden de plannen onder ogen, waarna de leden van de beide clubs in mei over de fusie gaan stemmen. Voor een 'ja' is een twee-derde meerderheid nodig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.