Erwin L'Ami in 2024 mogelijk op Olympische Spelen

© Orange Pictures
WOERDEN - Mag grootmeester Erwin L'Ami uit Woerden zich in 2024 olympisch sporter noemen? Die kans bestaat. De internationale schaakfederatie FIDE hoopt namelijk dat de denksport dat jaar onderdeel wordt van de Olympische Spelen.
Een eerdere poging om schaken op het programma van Tokio 2020 te krijgen mislukte, maar nu richt de FIDE zich op de Spelen van Parijs in 2024. De lobby startte dinsdag in de Franse hoofdstad, in het bijzijn van de mondiale schaakbaas Arkadi Dvokovitsj.

RAPID EN BLITZ

De Rus denkt dat 'zijn' sport goede kans heeft om in Parijs te debuteren op het mondiale sportevenement. Bij de Olympische Spelen van 2000 in Sydney was schaken een demonstratiesport. De FIDE benadrukt dat meer dan 600 miljoen mensen in de wereld schaken en dat 189 landen lid zijn van de federatie. Niet de 'traditionele' manier van schaken, maar de snelle vormen rapid en blitz staan op de nominatie voor Parijs 2024.
Erwin L'Ami (33) werd eind januari bij het Tata Steel Schaaktoernooi, bij de Challengers, gedeeld vijfde. Op de huidige wereldranglijst van de FIDE staat hij 119e. Na Anish Giri en Robin van Kampen is hij de derde Nederlander op de lijst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.