Nketia Seedo, kroonprinses van Dafne Schippers

© Fotostudio RedGreenBlue
UTRECHT - Nketia Seedo was afgelopen weekend de openbaring van het NK atletiek. De pas 15-jarige Utrechtse werd derde op de 60 meter, op slechts negen-honderdsten van winnares en stadgenote Dafne Schippers. Jamile Samuel, die tweede werd, bleef Seedo slechts één honderdste voor. De tijd van Seedo was de beste tijd die dit seizoen wereldwijd werd gelopen door een juniore.

TWEEDE

Volgens Juul Acton, trainer van Nketia Seedo, had zijn pupil ook zomaar tweede kunnen worden. "Als je goed naar de finishfoto kijkt, dan zie dat ze bij de eerste witte lijn nog voor Jamile Samuel lag, maar die drukte als een ouwe rot de borst eerder naar voren."
"Samuel drukte als oude rot haar borst eerder naar voren"
"Samuel drukte als oude rot haar borst eerder naar voren" © Fotostudio RedGreenBlue
Maar Samuel werd dus tweede, en Seedo moest genoegen nemen met het brons. Haar topprestatie verleidde haar er na afloop toe haar torenhoge ambities uit de doeken te doen. "Ik wil het beste uit mijn sport halen, en dan in 2020 naar de Spelen voor het estafetteteam en dan in 2024 goud halen."
Nketia Seedo "Ik wil in 2024 goud halen"

PAPENDAL

Dat lijkt nogal gewaagd, maar de cijfers spreken voor zich. Toen Dafne Schippers 15 was, liep ze de 80 meter in 10'22". Seedo klokte in september 2018 9'63". Dat is bijna een halve seconde sneller dan Schippers op haar vijftiende, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat Schippers het best is op de langere sprints. Seedo's talent is intussen ook bij de Atletiekunie doorgedrongen. De bond wil haar losweken van haar Utrechtse club U-Track en van trainer Juul Acton.
Coach Acton is sceptisch over verhuizing naar Papendal
Dat betekent dat Seedo gaat verhuizen naar Papendal, om daar dagelijks met bondstrainer Rogier Ummels aan het werk te gaan. "Ik weet niet of dat verstandig is met 15 jaar", is Acton daar sceptisch over. "Ik had liever dat ze nog twee jaartjes thuis was gebleven, maar de tijd zal het leren. Maar haar moeder heeft het laatste woord, en wie kan daar tegen op?"
Juul Acton: "Ik denk dat het beter is als ze nog even thuis blijft wonen"
Juul Acton: "Ik denk dat het beter is als ze nog even thuis blijft wonen" © Juul Acton privé
En Acton kent die moeder al een tijdje, want hij ontdekte Seedo toen hij als sportleider actief was bij de naschoolse opvang. Het sprinttalent was toen negen jaar oud. "Het was maar een 30 meter maar toen viel het al op dat ze meteen weg was en haar afstand nam. Ik ben gelijk die middag naar haar moeder gegaan en heb gezegd: jouw dochter heeft talent, die moet op atletiek"

REACTIE SCHIPPERS

Dafne Schippers zei maandag in het AD dat ze hoopt dat haar jonge stadgenote in bescherming wordt genomen. "Als je nu heel veel druk erop legt, ben ik bang dat het toch heel lastig gaat worden. Ik hoop dat ze vooral veel plezier houdt in wat ze doet." Wat Acton betreft hoeft Schippers daar niet bang voor te zijn. "Samen met haar ouders de kop koel houden en doorgaan zoals we nu met mekaar bezig zijn", aldus de coach van het talent.
Nketia Seedo (links voor) traint
Acton benadrukt daarbij dat Seedo maar vier keer in de week traint: op maandag looptraining, op woensdag sprinttraining met starts, op donderdag krachttraining en op zaterdag romptraining en een beetje kracht. Verder moet ze het hebben van aanleg. "Wat ze in haar benen heeft dat is gewoon puur natuur, puur van zichzelf. Het is net als met Usain Bolt, dan zullen ze heel veel testen gaan doen wat ze allemaal gegeten en gedronken heeft, maar ze gaan niets vinden. Want het is puur kracht."
een prinses moet koningin gaan worden en dat heeft tijd nodig. Zo simpel is het
Juul Acton, trainer Nketia Seedo
Het aangeboren talent, en het feit dat Seedo nu op haar vijftiende al sneller is dan Schippers was toen zij zo oud was, roept de vraag op hoe lang het nog duurt voordat Seedo haar stadgenote aflost als boegbeeld van de Nederlandse atletiek. Acton, die Schippers als juniore ook onder zijn hoede had, denkt dat dat nog wel even gaat duren.
"Ik weet dat Dafne ook iets heeft. Er is een stop op gekomen vorig jaar, maar ze zit nu weer bij Bart Bennema en ik verwacht dat ze het volgend jaar weer zal oppakken en dan kunnen we misschien meer dingen van haar verwachten. Bij Nketia is het niet zo dat ik nu zeg je moet Dafne voorbij. Gewoon, een prinses moet koningin gaan worden en dat heeft tijd nodig. Zo simpel is het."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.