Willem van Hanegem 75 jaar: de Kijk van de Kromme telt nog altijd mee

© Orange Pictures
UTRECHT - Willem van Hanegem viert vandaag zijn 75e verjaardag. 'De Kromme' begon zijn loopbaan als voetballer in Utrecht en sloot hem in 2008 als trainer af in Utrecht. Hij won met Feyenoord de Europa Cup 1, de Wereldbeker en de UEFA Cup. Met het Nederlands elftal verloor hij de WK-finale van 1974 tegen Duitsland.

VELOX

Van Hanegem begon zijn voetballoopbaan in 1962 bij het Utrechtse Velox. Na vier seizoenen vertrok hij naar Xerxes uit Rotterdam. Daarna volgden jaren in dienst van Feyenoord, AZ'67 en Chicago Sting. In 1979 keerde Van Hanegem terug in Utrecht, waar Velox ondertussen met Elinkwijk en DOS gefuseerd was tot FC Utrecht. Twee seizoenen speelde hij nog in de Domstad, waarna hij terugkeerde bij Feyenoord om zijn carrière in 1983 af te sluiten.
"Zijn passing met buitenkant links was ongekend, zo geweldig. Dat zal ik nooit vergeten."
"Voor mij is hij een held, nog steeds", zegt Gert Kruys, voetbalanalist van RTV Utrecht. Kruys speelde in Van Hanegems laatste periode bij FC Utrecht samen met hem. "Als klein jochie was ik fan van Willem in zijn tijd bij Feyenoord, toen hij aan de weg timmerde. Als jonge speler keek ik enorm tegen hem op."
"Ik heb het voorrecht gehad om met hem samen te spelen. Ik heb het voorrecht gehad om onder hem te trainen bij Holland en ik heb het voorrecht gehad om hem als speler van FC Utrecht als assistent-trainer te hebben van Nol de Ruiter. Toen hebben we Europees voetbal gehaald. Ik heb ook het voorrecht gehad om voetbalkampen met Willem van Hanegem te doen en ik heb het voorrecht gehad dat hij op de afscheidsdag van mijn zoon (Rick Kruys) de hele dag aanwezig was", somt Kruys op.

BUITENKANT LINKS

Van Hanegem was in de nadagen van zijn carrière toen hij bij FC Utrecht speelde. Daar kwam hij een jonge groep Utrechters tegen. "We speelden altijd oud tegen jong", beschrijft Kruys. "Hij was 37 of 38. Wij dachten dat we wel met de jonge jongens een kans zouden maken tegen de oudjes. Dan wilde ik hem de bal afnemen, maar dan was hij nog zó sterk en zó goed. Je kwam er gewoon niet aan. Zijn passing met buitenkant links was ongekend, zo geweldig. Dat zal ik nooit vergeten."
Willem van Hanegem als trainer van FC Utrecht
Willem van Hanegem als trainer van FC Utrecht © Orange Pictures

KIJK VAN DE KROMME

Na zijn loopbaan als speler ging Van Hanegem als trainer aan de slag bij onder meer zijn oud-clubs Feyenoord en AZ. Ook was hij assistent van bondscoach Dick Advocaat op het EK van 2004 in Portugal. Zijn laatste officiële klus in het voetbal was in Utrecht, waar hij van juli 2007 tot en met december 2008 trainer was van FC Utrecht. In die tijd had hij bij RTV Utrecht de rubriek, de Kijk van de Kromme:
De Kijk van de Kromme: "De spelers moeten daarover nadenken, daar moet je ze bij helpen" (september 2008)

TRAINER VAN DE DETAILS

"Als trainer had hij de kracht om jou tot in het detail te vertellen wat je fout deed. Ik was jong, had goed gespeeld en twee goals gemaakt. Ik liep te zweven. En dan komt hij je meteen rechtzetten en zeggen: 'In die minuut deed je dat verkeerd. Dat ging niet goed en dat moet beter.' Tot in de details kon hij mij aangeven wat ik fout deed. Of hij nou speler was of trainer, hij deed altijd mee", blikt Kruys terug.
De oude Kruys voetbalde dus nog samen met Van Hanegem, werd getraind door Van Hanegem. Dat overkwam de jonge Kruys, Rick, later ook in zijn eerste jaren als prof bij FC Utrecht. "Hij heeft ook heel veel van hem gehaald. De band van Willem en de familie Kruys is goed."

WILLEMS MENING TELT MEE

De laatste jaren heeft Van Hanegem een column in AD Sportwereld en werkt hij als analist op televisie. "Nog steeds wordt hij enorm serieus genomen. Iedereen geniet van zijn columns, ook ik, want hij neemt geen blad voor de mond. Ik denk dat het terecht is dat hij serieus genomen wordt", aldus Kruys.
Achter Johan Cruijff is de nummer twee wel Willem voor mij
Gert Kruys
Door velen wordt Van Hanegem de op één-na-beste voetballer van Nederland ooit genoemd. Na Johan Cruijff. Kruys: "Dat vind ik ook. Ik heb ook het voorrecht gehad om tegen Cruijff te spelen in zijn nadagen. Wat was hij ook ongelooflijk goed. Daarachter is de nummer twee wel Willem voor mij. Vanaf mijn jonge jaren volg ik alles in het voetbal. Dit blijft een ongelooflijk goede speler, Willem van Hanegem."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.