RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vuelta-parcours: "Hopelijk door alle wijken en de bergtrui op de Amerongse Berg"

1/4
UTRECHT - Eenbruisende stad in Spaanse sferen. Dat kunnen we verwachten tijdens de Vuelta-start op vrijdagavond 21 augustus 2020. De mondiale wielertopkomt dan naar Utrecht voor eenploegentijdrit. Vanmiddag maakt de organisatie van de Ronde van Spanje het parcours bekend.

Business Peloton Utrecht (BPU) hielp mee met het binnenhalen van de Vuelta en lobbyde ook succesvol voor de Tourstart in 2015 en Utrechtse Giro-etappe in 2010. De organisatieheeft ernaar gestreefd datde renners door zoveel mogelijk wijken van de stad rijden, van Leidsche Rijn tothet Utrecht Science Park. "Zodat mensen hun huis uit kunnen lopen naar het parcours en later kunnen zeggen: ze reden ook bijmij door de wijk",zei Cor Jansen vanBPU vanmorgen op Radio M Utrecht.

DOMTOREN

De vraag is ook: gaan de renners weer onder de Domtoren door? "Dat was eenmooi momenttijdens de Tour, maar de wedstrijd was toen nog niet officieelbegonnen. Ik ben zelf meer een wedstrijdjongen. Ik vind eigenlijk dat je altijd op plekken moet zijn waarde renners volle bak kunnen gaan."Of dat betekent dat de Dom dus wordt overgeslagen,kan Jansenniet bevestigen. "Ikweet ook nog niet wathet officile parcours wordt."

Maar de lobbyist van BPU heeft wel zijn voorkeuren. Terugdenkend aan Le Grand Dpart in Utrecht bewaart Jansen goede herinneringen aan de bocht bij de Biltstraat-Kruisstraat richting de Stadsschouwburg. "Dat was demooiste bocht van het tijdritparcours.De renners konden daar volle bak doorheen, aangemoedigd door het aanzwellende gejuich vanheel veel toeschouwers.Het was daar massief en massaal."

 Vuelta-lobbyist Cor Jansen vanmorgen op het Utrecht Science Park. Vuelta-lobbyist Cor Jansen vanmorgen op het Utrecht Science Park. | Foto: RTV Utrecht

Op donderdag 20augustus 2020wordt het Vuelta-pelotongepresenteerd en een dag later is dus deploegentijdrit van vermoedelijk 24 tot 28 kilometer lang. Of de start en finish, net als bij de Tour en Giro bij de Croeselaan zijn, is nog niet duidelijk. Wel is al bekend dat het startschot van de tweede etappe in Den Bosch klinkt en dat de renners dan zullen finishen in Utrecht. Op zondag werken de renners een rit af met start en finishin Breda, waarna het peloton naar Spanje vliegt.

HEUVELRUG

Tijdens de tweede rit vanuit Den Bosch zouden de renners weleens bij Rhenen de provincie Utrecht binnen kunnen komen om de Grebbeberg aan te doen. Ook leggen ze vermoedelijk een aantal kilometers afop de Utrechtse Heuvelrug.De klimmers van het pelotonzouden daar wat punten kunnen verdienen. "Een bergtrui op de Amerongse Berg, dat zou mooi zijn", vindt Jansen. "We willenal het mooie van de Utrechtse regio laten zien tijdens deze etappe."

Dat de Vuelta van 2020 nog ver weg is, deert Jansen niet. "Het gaat om het oraniseren van de voorpret, van de voorpret, van de voorpret." Ook is het uitkijken naar welke wielertoppers naar Utrecht zullen komen. Mannen als Simon Yates, Tom Dumoulin en Chris Froome. "Maar ook bijvoorbeeld Martijn Tusveld, een jonge renner van Team Sunweb. Hij komt uit Utrecht, is echt een jongen van de stad."

Het mogelijke Vuelta-parcours verkennen met Cor Jansen van BPU (1)


Het mogelijke Vuelta-parcours verkennen met Cor Jansen van BPU (2)


Het Nederlandse parcours van de Ronde van Spanje wordt vanmiddag gepresenteerd in de Grote Kerk in Breda. Dit gebeurt in aanwezigheid van Vuelta-directeur Javier Guilln en verschillende (oud-)renners. De betrokken wethouders van Utrecht, Den Bosch en Breda lichten de routes toe en zullen inzicht geven in de acitivteiten die worden georganisserd met bewoners, ondernemers en verenigingen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -