Vuelta-parcours: "Hopelijk door alle wijken en de bergtrui op de Amerongse Berg"

Vincenzo Nibali snelt richting Stadsschouwburg tijdens de Tour van 2015.
Vincenzo Nibali snelt richting Stadsschouwburg tijdens de Tour van 2015. © ANP
UTRECHT - Een bruisende stad in Spaanse sferen. Dat kunnen we verwachten tijdens de Vuelta-start op vrijdagavond 21 augustus 2020. De mondiale wielertop komt dan naar Utrecht voor een ploegentijdrit. Vanmiddag maakt de organisatie van de Ronde van Spanje het parcours bekend.
Business Peloton Utrecht (BPU) hielp mee met het binnenhalen van de Vuelta en lobbyde ook succesvol voor de Tourstart in 2015 en Utrechtse Giro-etappe in 2010. De organisatie heeft ernaar gestreefd dat de renners door zoveel mogelijk wijken van de stad rijden, van Leidsche Rijn tot het Utrecht Science Park. "Zodat mensen hun huis uit kunnen lopen naar het parcours en later kunnen zeggen: ze reden ook bij mij door de wijk", zei Cor Jansen van BPU vanmorgen op Radio M Utrecht. 

DOMTOREN

De vraag is ook: gaan de renners weer onder de Domtoren door? "Dat was een mooi moment tijdens de Tour, maar de wedstrijd was toen nog niet officieel begonnen. Ik ben zelf meer een wedstrijdjongen. Ik vind eigenlijk dat je altijd op plekken moet zijn waar de renners volle bak kunnen gaan." Of dat betekent dat de Dom dus wordt overgeslagen, kan Jansen niet bevestigen. "Ik weet ook nog niet wat het officiële parcours wordt." 
Maar de lobbyist van BPU heeft wel zijn voorkeuren. Terugdenkend aan Le Grand Départ in Utrecht bewaart Jansen goede herinneringen aan de bocht bij de Biltstraat-Kruisstraat richting de Stadsschouwburg. "Dat was de mooiste bocht van het tijdritparcours. De renners konden daar volle bak doorheen, aangemoedigd door het aanzwellende gejuich van heel veel toeschouwers. Het was daar massief en massaal."
Vuelta-lobbyist Cor Jansen vanmorgen op het Utrecht Science Park.
Vuelta-lobbyist Cor Jansen vanmorgen op het Utrecht Science Park. © RTV Utrecht
Op donderdag 20 augustus 2020 wordt het Vuelta-peloton gepresenteerd en een dag later is dus de ploegentijdrit van vermoedelijk 24 tot 28 kilometer lang. Of de start en finish, net als bij de Tour en Giro bij de Croeselaan zijn, is nog niet duidelijk. Wel is al bekend dat het startschot van de tweede etappe in Den Bosch klinkt en dat de renners dan zullen finishen in Utrecht. Op zondag werken de renners een rit af met start en finish in Breda, waarna het peloton naar Spanje vliegt.

HEUVELRUG

Tijdens de tweede rit vanuit Den Bosch zouden de renners weleens bij Rhenen de provincie Utrecht binnen kunnen komen om de Grebbeberg aan te doen. Ook leggen ze vermoedelijk een aantal kilometers af op de Utrechtse Heuvelrug. De klimmers van het peloton zouden daar wat punten kunnen verdienen. "Een bergtrui op de Amerongse Berg, dat zou mooi zijn", vindt Jansen. "We willen al het mooie van de Utrechtse regio laten zien tijdens deze etappe."
Dat de Vuelta van 2020 nog ver weg is, deert Jansen niet. "Het gaat om het oraniseren van de voorpret, van de voorpret, van de voorpret." Ook is het uitkijken naar welke wielertoppers naar Utrecht zullen komen. Mannen als Simon Yates, Tom Dumoulin en Chris Froome. "Maar ook bijvoorbeeld Martijn Tusveld, een jonge renner van Team Sunweb. Hij komt uit Utrecht, is echt een jongen van de stad."
Het mogelijke Vuelta-parcours verkennen met Cor Jansen van BPU (1)
Het mogelijke Vuelta-parcours verkennen met Cor Jansen van BPU (2)
Het Nederlandse parcours van de Ronde van Spanje wordt vanmiddag gepresenteerd in de Grote Kerk in Breda. Dit gebeurt in aanwezigheid van Vuelta-directeur Javier Guillén en verschillende (oud-)renners. De betrokken wethouders van Utrecht, Den Bosch en Breda lichten de routes toe en zullen inzicht geven in de acitivteiten die worden georganisserd met bewoners, ondernemers en verenigingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.