Argon zet trainer Ron van Niekerk op non-actief na ophef over racistische uitlatingen

© RTV Utrecht
MIJDRECHT - Voetbalclub Argon uit Mijdrecht heeft hoofdtrainer Ron van Niekerk per direct op non-actief gesteld. Dat heeft het bestuur, onder leiding van voorzitter Ton Goedemoed, besloten naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over racistische uitingen van de trainer in de wedstrijd tegen WV-HEDW.
Voorzitter Ton Goedemoed: "Het besluit is unaniem om de trainer op non-actief te zetten"
"Gaandeweg de rit komen er elementen naar voren die te denken geven. Het besluit van het bestuur is unaniem om per direct de trainer op non-actief te zetten. Achteraf kun je zeggen dat je een koe in zijn achterwerk kijkt, maar het is niet anders", zegt voorzitter Ton Goedemoed tegen RTV Utrecht.

BERISPING

Het bestuur legde Van Niekerk aan het begin van de week een berisping en een reprimande op, maar dat was voor een deel van de spelersgroep niet genoeg. Zeven spelers gaven via de pers te kennen niet meer onder Van Niekerk te willen spelen. Inmiddels heeft de hele selectie aangegeven niet meer onder de trainer uit te willen komen.

SPELERS NAAR DE PERS

In gesprek met NOS Langs de Lijn verweet voorzitter Ton Goedemoed de spelersgroep van het spelen van een spelletje. Hij denkt dat er meer schuil gaat achter de houding van de spelersgroep, omdat de spelers eerst naar de pers gestapt zijn en niet direct het bestuur hebben ingelicht over deze kwestie.
"Ik ben teleurgesteld in een aantal spelers die de gelegenheid hebben aangegrepen om via de pers hun gram te halen. Dat is geëscaleerd. Ik moest als voorzitter geen overhaaste beslissingen nemen. We hebben de trainer voor zijn uitlatingen - die absoluut ontoelaatbaar zijn - een officiële berisping gegeven, waar consequenties aan vastzitten", zegt Goedemoed.
Ze hebben de dialoog gekozen via de pers en niet via het bestuur.
Argon-voorzitter Ton Goedemoed over de spelers
"Ze hebben de dialoog gekozen via de pers en niet via het bestuur. Drie weken geleden zijn ze op trainingskamp geweest, daar is 1-op-1 met de trainer en elke speler gesproken. Daar is met geen woord gerept over racistische uitspraken of wat dan ook. Bij de bespreking over de contractverlenging is ook geen enkele opmerking gemaakt richting het bestuur. Integendeel, ze waren heel positief."
Ron van Niekerk
Ron van Niekerk © Argon
Drie weken geleden werd namelijk het contract van Van Niekerk verlengd, met toestemming en goedkeuring van de spelers. Terwijl nu naar buiten komt dat op eerdere trainingen de trainer zich ook al racistisch geuit zou hebben.

PER DIRECT UIT ELKAAR

Toen het nieuws over de stakingsactie van de spelersgroep bekend werd, is het bestuur opnieuw in beraad gegaan om na te denken over verdere stappen. Daar is uit gekomen dat de wegen met Van Niekerk per direct scheiden.
De wedstrijd van Argon (thuis) tegen Roda'46 in de Eerste Klasse A gaat door, dat doet de club met een deel van de spelers uit het eerste elftal. Het zevental dat als eerst het vertrouwen opzegde in de trainer, ontbreekt. Argon had aan de KNVB uitstel gevraagd voor het duel, maar dat niet gekregen. De voetbalbond is wel een vooronderzoek gestart naar aanleiding van alle ophef.

SPANDOEKEN

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn op het sportpark aan de Hoofdweg meerdere spandoeken opgehangen. Daarop waren leuzen als 'Argon is verrot' en 'Goedemoed rot op' te lezen. De doeken zijn inmiddels weggehaald.
Spandoeken opgehangen bij Argon
Spandoeken opgehangen bij Argon © Petershotnews

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.