Jochem Uytdehaage heeft spijt van stoppen op dertigste: "Tussenjaar had gekund"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Oud-schaatser Jochem Uytdehaage heeft twaalf jaar na het afsluiten van zijn loopbaan spijt. De Utrechter vindt dat hij te vroeg gestopt is. "Ik vind alleen dat je het geen spijt mag noemen, omdat ik er heel bewust mee bezig was. Achteraf kun je zeggen dat ik niet de juiste keuzes heb gemaakt", zegt Uytdehaage.
In het programma Bibliotheekgasten doet Uytdehaage zijn verhaal over de laatste periode uit zijn actieve carrière. In aanloop naar de Olympische Spelen van 2006 in Turijn wist hij zich niet te kwalificeren. En dat terwijl hij in 2002 op twee afstanden (5.000 en 10.000 meter) olympisch goud had gewonnen. Zijn voorbereiding op de kwalificatie verliep al niet voorspoedig.
Ik was niet meer bij het schaatsen. Ik dacht: wat doe ik hier nog?
Jochem Uytdehaage plaatste zich niet voor de Spelen van 2006
"In januari zaten we in Davos na een training en toen dacht ik: ik ga een hele zomer en een halve winter trainen om ongeveer 25,8 seconden hard te schaatsen. Dat is wel heel erg weinig. De lange afstanden liepen ook niet", geeft hij toe. "Ik had de 1.500 meter gereden en dat was niet echt goed. Ik stond vierde, maar je moest de skate-off winnen na twee afstanden. Dus halverwege de 5.000 meter dwaalden mijn gedachten af. Ik was niet meer bij het schaatsen. Ik dacht: wat doe ik hier nog? Diep van binnen wist ik het al."

TUSSENJAAR

"Ik had heel graag de Olympische Spelen van Turijn gehaald om mijn olympische titels te verdedigen. Dat lukte niet omdat ik mij individueel niet klasseerde. Dat lukte ook niet op de ploegenachtervolging, dus ik wilde het daarna nog één seizoen proberen. Maar dat was 'm niet", aldus Uytdehaage, die in februari 2007 op 30-jarige leeftijd stopte met schaatsen.
Ik denk dat ik nog wel een olympische cyclus er achteraan had kunnen plakken als ik het beter had gedaan
Jochem Uytdehaage stopte misschien te vroeg
De schoonvader van Uytdehaage gaf hem nog de tip om een tussenjaar te nemen. "Dat kan helemaal niet, dacht ik. Achteraf denk ik: nou... Het had misschien wel gekund, je ziet nu ook dat sporters zich één jaar terugtrekken. Ze blijven wel trainen, om daarna weer terug te komen. Ik was de 30 net gepasseerd toen ik stopte. Nu zie je schaatsers op die leeftijd nog titels pakken. Ik denk dat ik nog wel een olympische cyclus er achteraan had kunnen plakken als ik dat beter had gedaan."

BIBLIOTHEEKGASTEN

Dit weekend is het hele gesprek van 50 minuten tussen Conny Kraaijeveld en Jochem Uytdehaage te zien: vrijdag om 14.00 en 20.00 uur op UStad, en zaterdag en zondag komt de uitzending om 11.00, 15.00 en 22.00 uur op RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.