Peter van de Pol: "Een beetje gek dat het nu klaar is"

Peter van de Pol op kop, 2011
Peter van de Pol op kop, 2011 © Gerrit van Keulen
UTRECHT - Afgelopen weekend kwam er, vrij geruisloos, een einde aan de lange loopbaan van marathonschaatser Peter van de Pol. Met een 35e plaats in de finale van de KPN Cup hing de 36-jarige geboren Ameronger, die tegenwoordig in Utrecht woont, zijn wedstrijdschaatsen aan de wilgen.
Volgend jaar trek ik ze niet meer aan
Peter van de Pol
"Ik heb 15 jaar op dit niveau gereden, een beetje gek dat het nu klaar is", zegt Van de Pol daags na zijn afscheid. "Natuurlijk is het de laatste wedstrijd van het seizoen, dus iedereen stopt er nu even mee. Maar volgend jaar trek ik ze niet meer aan."

LOOPBAAN

Van de Pol kende een mooie loopbaan. Zijn topjaar was 2010, toen hij in Woubrugge de Henk Angenent Classic (genoemd naar de laatste winnaar van de échte Elfstedentocht), een race over 180 kilometer, op zijn naam schreef. In datzelfde jaar won hij ook een wedstrijd over 150 kilometer in Zweden en werd hij elfde op het NK in Overijssel.
Maar ook na 2010 deed Van de Pol nog van zich spreken. In 2011, 2012 en 2017 eindigde hij in de top-10 van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Op het Open NK op dat meer stond hij vier keer in de top-10, met de tweede plaats van 2014 als hoogtepunt. Verder boekte hij een derde plaats in de wedstrijd over 150 kilometer in Italië en een vierde plaats in Zweden, waar hij 100 kilometer moest afleggen.
De Holland-Venetiëtocht van 2012 was de meest bijzondere die ik mocht rijden
Peter van de Pol

HOOGTEPUNT

Toch noemt hij een andere wedstrijd als hoogtepunt in zijn loopbaan, terwijl hij die als 62e beëindigde. "De Holland-Venetiëtocht van 2012 was de meest bijzondere die ik mocht rijden. Die komt toch het dichtst in de buurt van de echte Elfstedentocht, compleet met klunen."
Van de Pol in 2012 op de Weissensee
Van de Pol in 2012 op de Weissensee © Gerrit van Keulen

ELFSTEDENTOCHT

Als de Elfstedentocht er de komende jaren toch nog een keer komt, zal Van de Pol hem wil rijden, maar niet aan de wedstrijd meedoen. "Ik heb dit jaar al gemerkt dat het lastig om op topniveau mee te doen als in de zomer niet voldoende traint. Dan is het niet haalbaar om de wedstrijd te rijden, dus als hij komt, rijd ik op mijn gemak de toertocht."
"Als hij komt, rij ik op mijn gemak de toertocht"
Toch zal Van de Pol, zoals iedere topsporter die stopt, af moeten trainen. Zeker de Utrechter, die tijdens zijn loopbaan als eens te maken had met hartproblemen. "Toen ik afgelopen zomer vader werd van ons tweede kindje, merkte ik al wat er gebeurt als je wat minder doet. Dus daar moet ik goed voor waken. Maar ik vind het niet eng, dat komt best in orde."

TRAINER

Van de Pol stopt nu met schaatsen op topniveau, maar dat wil niet zeggen dat we hem niet terugzien. "Zeker, wanneer weet ik niet, maar ik ben met de trainerscursus bezig. Ik vind het gewoon een mooie sport en daar wil ik zeker mijn bijdrage aan blijven leveren. Hoe dat gaat gebeuren, daar wil ik eerst even de tijd voor nemen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.