Door de Lens van Ankie: Lieke en Luuk samen in Oranje!

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - De gymleraar op mijn middelbare school kon er geen genoeg van krijgen: korfbal. Het stond bijna wekelijks op de agenda. Voor een school is het ook wel een dankbare sport. Het is overzichtelijk, vriendelijk, sociaal, en nog veel belangrijker: jongens en meisjes kunnen het samen spelen.
Korfbal is de enige teamsport ter wereld waar jongens en meisjes samen een team vormen. Met deze herinnering in mijn achterhoofd kom ik zaterdagavond aan bij het sportcomplex in Driebergen. De korfballers van Dalto spelen vanavond tegen AW/DTV uit Amsterdam.
Allen Weerbaar/De Twee Vijfjarige zoals ze officieel heten, is de oudste korfbalverening in Nederland en bestaat al sinds 1902; het jaar waarin de sport is bedacht door de Amsterdamse onderwijzer: Nico Broeckhuysen. Hij speelde het op school met zijn leerlingen.

TROMGEROFFEL

Ik hoor buiten het tromgeroffel en gejuich van het publiek al dwars door de muren heen. De wedstrijd is al begonnen. De zaal is afgeladen vol met fans van de beide ploegen. De mannen en vrouwen spelen de bal snel heen en weer over het veld, en gooien, soms van grote afstand, de bal behendig in de korf van de tegenstander.

LIEKE EN LUUK

Die korf, dat is geen romantisch rieten mandje zonder bodem meer zoals op school, maar een fel gele ronde buis van hardplastic. Korfbal is ook geen schoolsport meer, maar een professionele sport met teams vol topsporters. Als ik weer naar mijn auto loop vraag ik me af waarom andere teamsporten niet gemengd zijn. Lieke Martens en Luuk de Jong samen in het Nederlands elftal, dat zou toch geweldig zijn?
Mijn gymleraar zag het nog niet zo verkeerd: korfbal, daar kunnen we veel van leren.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.