Pleidooi Telstar-voorzitter verandert niets: topamateurs willen niet promoveren naar Eerste Divisie

IJsselmeervogels: totaal andere beleving dan Hercules
IJsselmeervogels: totaal andere beleving dan Hercules © Jan Kruijdenberg
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/UTRECHT - Als Telstar-voorzitter Pieter de Waard eind mei gekozen wordt gekozen tot voorzitter van de KNVB, als opvolger van Michael van Praag, heeft dat mogelijk grote gevolgen voor de topamateurclubs in onze provincie. De door de KNVB zo gewenste doorstroming tussen de Eerste en de Tweede divisie gaat er als het aan De Waard ligt eindelijk komen. Maar wel op voor de amateurs gunstige voorwaarden.

PIRAMIDE

De Waard, die zich kandidaat gesteld heeft voor het voorzitterschap, zei vorige week in De Volkskrant te streven naar een eindelijk werkende piramide, zonder dichtgetimmerde onderkanten van competities. "Clubs moeten promoveren en degraderen, als het zover komt. Daartoe is het noodzakelijk dat de KNVB minder strenge eisen stelt, aan de accommodaties en het verplichte aantal profs bijvoorbeeld. Nu willen veel clubs uit de top van het amateurvoetbal niet promoveren. Dat kan niet de bedoeling zijn van de piramide."
Op dit moment willen de clubs in de Tweede divisie niet promoveren, omdat zij niet kunnen en willen voldoen aan de eisen om in de Eerste divisie te spelen. Andersom dreigt voor degraderende Eerste divisionisten een financiële catastrofe als ze in de Tweede divisie terecht komen. "Als directeur van Telstar, met al zijn problemen, voel ik wat de amateurs voelen. In zekere zin ben ik een prof met amateurproblemen", zegt De Waard in het artikel.
De accomodatie is op orde bij IJsselmeervogels
De accomodatie is op orde bij IJsselmeervogels © IJsselmeervogels.nl

DOORSTROMING HOEFT NIET

"De Waard heeft gelijk", zegt IJsselmeervogels-voorzitter Frank van den Bos. "De KNVB maakt het promoveren naar de Eerste divisie heel onaantrekkelijk. Maar voor ons is een gescheiden situatie zoals die nu is prima. Tegelijkertijd: als er een situatie ontstaat waarin promoveren verplicht wordt, moet het voor de topamateurs zo aantrekkelijk mogelijk worden gemaakt."
Wij zijn mordicus tegen de piramide
Sydney Volten (Hercules)
Voor het Utrechtse Hercules, dat in de Derde divisie speelt, is die doorstroming helemaal niet aan de orde. "Wij zijn überhaupt tegen de piramide. Mordicus!", zegt bestuurslid Sydney Volten. "De KNVB bedacht die piramide met de drogreden dat ieder land het heeft, dus wij moesten wel mee. En er hangt een licentiesysteem aan dat topamateurs enorm op kosten jaagt, en waar we niet op zitten te wachten en om gevraagd hebben."

ANDERE EISEN

Zowel Van den Bos als Volten vindt dat het versoepelen van de licentie-eisen niet moet worden beperkt tot minder strenge eisen aan accomodaties en het aantal contractspelers. "Daar hebben wij als IJsselmeervogels nu juist geen moeite mee", zegt Van den Bos. "Maar wij zijn niet representatief voor de amateurtop in Nederland, dat besef ik heel goed. Voor andere clubs kan dat een heel groot probleem zijn."
Dat blijkt uit de reactie van Sydney Volten op dit onderwerp. "Wij zijn tegen verplichte contracten", stelt hij. "Iedereen mag doen wat hij wil, de wetgeving voorziet precies in wat wel en wat niet mag. Je kunt het een amateurclub niet verplichten. Als je met 'elf broodjes kroket na afloop' hoog kan spelen, moet dat kunnen."
"Je kunt een amateurclub niet verplichten spelers te betalen"
"Je kunt een amateurclub niet verplichten spelers te betalen" © Geert Lommers

ZATERDAG

Eén van de licentie-eisen die voor Van den Bos onderbelicht blijft, is de speeldag. "Voor ons is het van groot belang dat we op zaterdagmiddag blijven spelen. Onderzoek wijst uit dat wij een volle kantine hebben op zaterdagmiddag, of ons eerste nu uit of thuis speelt. Als wij in de Tweede divisie een uitwedstrijd hebben om 18.00 uur, heeft dat een negatieve invloed op de kantine-omzet."
Van den Bos ziet nog wel wat licentie-eisen die De Waard niet noemt, en die het voor topamateurs niet aantrekkelijk maken om te promoveren. "Met de eis dat je in de Eerste divisie een financieel directeur voor 20 uur in dienst moet hebben, maak je geen vrienden."

BELOFTENTEAMS

Volten stipt daarbij nog een ander punt aan: de deelname van beloftenteams in de voetbalpiramide. "Wij zijn niet op aarde om weerstand te bieden aan beloftenteams van profclubs", zegt hij. "Dat is oneerlijke concurrentie, er is geen ambiance, we hebben minder inkomsten en zij hebben compleet andere belangen. Wij willen een competitie tegen eerste elftallen van andere verenigingen. Vlaggenschip tegen vlaggenschip." 
"En waarom moet onze prachtige amateurtraditie hieronder lijden?", vraagt Volten zich af. "Amateurclubs met profambitie zijn prima en van alle tijden. Er zijn legio voorbeelden van clubs die vanuit de amateurs naar het profvoetbal zijn overgestapt. Dat is uitstekend te regelen per individueel geval. Amateurclubs willen tegen amateurclubs spelen om het amateurkampioenschap van Nederland, zaterdag en zondag en desgewenst om het algehele kampioenschap. Een eigen amateurpiramide, zoals die er altijd was."
Ik betwijfel of hij veel kans maakt
Frank van den Bos (IJsselmeervogels)
VOOR OF TEGEN DE WAARD?
De slotvraag is of de woordvoerders van IJsselmeervogels en Hercules op 27 mei, als de nieuwe bondsvoorzitter wordt gekozen, op De Waard zouden stemmen. "Wij stemmen zelf niet, dat doet onze afgevaardigde", houdt Van den Bos zich namens IJsselmeervogels op de vlakte. "Maar ik betwijfel of hij veel kans maakt."
Ook voor Hercules geldt dat niet de club maar de afgevaardigde stemt. "Veel fiducie heb ik overigens niet in zijn kandidatuur", zegt Sydney Volten. "Hij wil het prof-landschap eerlijker maken. Maar wat hebben de amateurs daaraan? Het is van hetzelfde laken een pak, lood om oud ijzer voor zover het de amateurs betreft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.