Een Berg Sport met Dick van Burik: "Spelers zijn niet meer zelfkritisch"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Dick van Burik speelde 26 wedstrijden voor FC Utrecht. Tegenwoordig is de geboren Utrechter een succesvol zaakwaarnemer. In Een Berg Sport praat hij vrijdagavond over de huidige voetballerij en de tegenstander van zaterdagavond, NAC Breda, waarvan hij 72 keer het shirt droeg.
Wat voor verrassingen zijn er nog
Dick van Burik
Van Burik stond bekend als keiharde verdediger. De ruimte die spelers tegenwoordig krijgen vindt hij veel te beperkt. "Tegenwoordig kan er niks meer. Opstellingen worden niet meer prijsgegeven. Of je nou met twee of drie spelers voorop speelt, daar zal de tegenstander toch niet verrast door zijn? Ik begrijp het allemaal niet zo goed."
Dick Advocaat: "Ik zou de opstelling zo geven, maar niet met al die microfoons erbij"
Dick Advocaat is ook een trainer die besloten traint en zijn opstellingen angstvallig geheimhoudt. Tenminste als er camera's draaien. "Normaal zou ik hem zo geven, want wat kan mij het nou schelen of ik je de opstelling geef of niet", lachte de trainer van FC Utrecht vrijdagmiddag op de persconferentie. "Maar als dat ding aanstaat wordt het wat gevaarlijker."
Dick van Burik: "Tegenwoordig kan er niks meer in het voetbal"
De elleboog van Kramer komt uiteraard ook voorbij. De spits van FC Utrecht bezorgde Groningen-speler Memisevic een bloedlip in het duel vrijdagavond dat in 0-0 eindigde. Hij werd daarvoor niet bestraft. Analist Gert Kruys denkt dat Kramer goed weg kwam. "Maar Gert, dat was toch niks", reageert clubdichter Korneel Evers geprikkeld.
De ode van Korneel Evers
"Of het een elleboogie was? Nou ja goed..." Van Burik was ook niet onder de indruk van het ellebogenwerk van Kramer. "Tegenwoordig kan er niks meer. Ik heb Spelbos nog gehad als trainer. De eerste keer moest ik meteen bij hem komen. Of ik ook zulke wenkbrauwen wilde. Die kon hij gewoon omhoog zetten, zoveel klappen had hij gehad. Van hem heb ik me wel leren beschermen." Kruys hekelt vooral de onduidelijkheid. "Als je ziet waar ze in de Champions- en Europa League allemaal mee wegkomen, daar krijg je in de eredivisie meteen rood voor." 
Korneel Evers: "Alles moet zogenaamd eerlijk"
Voordat Van Burik de granieten verdediger in de Bundesliga werd was hij een flegmatiek jongetje. "Ik speelde bij Elinkwijk in de jeugd. Ging als spits naar Ajax toe. Mijn vader heeft nog wel wat robbetjes met me uitgevochten in de auto."
Spelers zijn niet meer zelfkritisch
Dick van Burik
Als zaakwaarnemer heeft Van Burik die les altijd meegenomen. "Spelers moeten niet alleen investeren in zichzelf, ze moeten ook zelfkritisch zijn. Tegenwoordig ligt het altijd aan de trainer of aan iets ander. Je kan mensen niet veranderen. Het enige wat je kan veranderen ben je zelf." Van Burik heeft erg veel respect voor zijn collega Mino Raiola, maar is ook kritisch. "Sommige spelers hebben op een bepaald moment in hun carrière een wat andere begeleiding nodig." Doelt hij daarmee op eerlijker en harder zijn tegen spelers? "Nou ja, ik vond het altijd prettig als je over voetbal kon praten."

GEZELLIG AVONDJE NAC

Van Burik gooide de beuk er nog wel eens in. Iets waar Dick Advocaat zaterdagavond tegen NAC juist voor waarschuwt. "We moeten er geen vechtwedstrijd van maken met NAC, want dan gaan we het moeilijk krijgen." Kruys snapt het wel. "NAC zit in een moeilijke situatie", de ploeg strijd tegen degradatie, "Dan is het toch oppassen."
Dick Advocaat: "We moeten er geen vechtwedstrijd van maken met NAC"
 De mannen in de studio zien het helemaal zitten tegen NAC. Gert Kruys voorspelt 0-2, Korneel Evers 0-4 en Appie Boonen verwacht een 1-3 overwinning, mét een goal van Willem Janssen. Dick van Burik ziet FC Utrecht ook wel winnen, maar dan met een kleine marge.
Aan de tap met Ap met de vrouw van Willem Janssen
Een Berg Sport is vrijdagavond vanaf 17.30 te zien op RTV Utrecht. NAC Breda - FC Utrecht is zaterdagavond vanaf 19.00 LIVE te horen op Radio M Utrecht 93.1FM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.