Door de Lens van Ankie: "Onwerkelijke focus en enthousiasme"

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Om zes uur 's-ochtends op zomaar een doordeweekse dag ruim twee jaar geleden werd in een donker zwembad in Nieuwegein mijn passie voor het verhaal achter de sporter aangewakkerd. Ik had een afspraak met de toen nog relatief onbekende zwemmer Jesse Puts.
Hij was genomineerd voor de Sportprijs Utrecht en ik was gevraagd om een mooi portret van hem te maken. Jesse had eerder dat jaar bij de WK kortebaan in het Canadese Windsor op voor een enorme verrassing gezorgd door 50 meter vrije slag te winnen. Hij bleek een vriendelijke en beleefde jongen die na zijn training alle tijd nam voor de fotosessie en me consequent aansprak met u.
Maar dat is niet het enige wat me is bijgebleven van die ochtend. Toen ik aankwam in het zwembad was de training al in volle gang. En terwijl ik langzaam aan het wakker worden was met een kop thee in de hand, trokken tientallen jonge zwemmers en zwemsters al driftig hun baantjes in het zwembad. De focus en het enthousiasme waarmee dat gebeurde was bijna onwerkelijk.
Wie gaat er nou voor zijn plezier zo vroeg zijn bed uit om rechttoe rechtaan baantjes in een saai zwembad te zwemmen, vroeg ik me af. Wat drijft deze jongens en meisjes? Die vraag heeft me sindsdien niet meer losgelaten en zit tijdens het fotograferen altijd ergens in mijn achterhoofd. Ik heb Jesse sinds die dag nog veel vaker mogen fotograferen.
Hij is inmiddels uitgegroeid tot een ervaren topsporter. Afgelopen weekend werd bekend dat hij samen met onder andere Ranomi Kromowidjojo gaat uitkomen voor het Team Iron, tijdens de International Swimming League, een gloednieuwe zwemcompetitie. Het is niet de vraag waar de passie vandaan komt, maar wat je ermee doet.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.