Broers die onterecht vastzaten na aanslag wensen excuses van justitie

© Ingezonden foto
UTRECHT - De twee Utrechtse broers die vorige week werden opgepakt in verband met het schietincident op het 24 Oktoberplein, hebben ruim twee dagen geen gebruik kunnen maken van hun woning. Ook andere familie kon er niet in. De mannen bleken uiteindelijk niets te maken te hebben met het incident. Daarom wensen ze nu excuses en een schadevergoeding van de politie of het Openbaar Ministerie (OM).
Een politiehond leidde de politie naar de woning van de mannen, nadat de vluchtauto van Gökmen Tanis in de buurt was gevonden. Ze werden gearresteerd, maar een dag later weer vrijgelaten. De broers worden niet langer gezien als verdachten.
Advocaat Anis Boumanjal vertegenwoordigt de broers. "Ze wonen nu weer thuis, maar dat ging helaas niet zonder slag of stoot. De sloten zijn vervangen en nadat de mannen vrijkwamen, wist niemand waar de sleutels waren. Uiteindelijk heb ik dat via een rechercheur kunnen achterhalen. Hun woning is helemaal doorzocht en veel spullen zijn meegenomen."
Ze werden in verband gebracht met terrorisme. In dat geval is het moeilijk om van zo'n stempel af te komen
Advocaat Anis Boumanjal

LAST

Volgens Boumanjal hebben de mannen veel last gehad van de verdenking. "Ze werden in verband gebracht met terrorisme. In dat geval is het moeilijk om van zo'n stempel af te komen. Het OM heeft wel snel verklaard dat deze jongens niet in verband kunnen worden gebracht met het schietincident, maar ruim een week later is er nog steeds geen officiële afdoening van het OM."
Volgens het OM kunnen de mannen een beroep doen op een schadevergoedingsregeling. "Daar zijn vergoedingen voor beschikbaar", meldt Ties Kortmann van het OM. "Wanneer ze na een officieel sepot een verzoek tot schadevergoeding indienen, zullen we bekijken waar ze aanspraak op kunnen maken. Voor het onterecht in hechtenis zitten staat een standaard bedrag. Eventuele schade aan de woning moeten ze bij de politie verhalen."

GEEN EXCUSES

Van eventuele excuses lijkt vooralsnog geen sprake. "We hebben in onze communicatie duidelijk aangegeven dat de mannen geen verdachten meer zijn. Op het moment van aanhouding was de verdenking terecht, maar uit onderzoek is gebleken dat er toch geen betrokkenheid was."
We hebben in onze communicatie duidelijk aangegeven dat de mannen geen verdachten meer zijn
Openbaar Ministerie
Volgens Boumanjal had het nooit zover hoeven komen. "Dat de politie in alle ijver fouten maakt, is gezien de aard en de impact van het feit nog ergens in perspectief te plaatsen. Maar focus dan even op een behoorlijke nazorg. Als de politie of het OM gewoon een bloemetje aan die jongens had gegeven met een welgemeend excuus, dan was het meeste leed al weggehaald."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.