Rauwerdink (33) stopt jaar voor Spelen als international: "Eigen situatie voorop gesteld"

© Orange Pictures
ZEIST - Volleyballer Jeroen Rauwerdink stopt als international. De 33-jarige passer/loper uit Zeist maakt nog wel het seizoen af in Griekenland, alvorens hij naar terugkeert naar Nederland. Rauwerdink wil meer tijd doorbrengen met zijn gezin en beginnen aan een maatschappelijke carrière.
Jeroen Rauwerdink: "Vorig jaar had ik er eigenlijk al een punt achter gezet, maar ging ik toch nog mee naar het WK"

THUIS EN STUDIE

"Het heeft twee redenen. Mijn vrouw en twee kinderen verdienen aandacht die ze nodig hebben en ik ben nu op de leeftijd waarbij het zaak is om aandacht te besteden aan de carrière na de topsport. Na een mooie afsluiting van het WK vorig jaar met een achtste plek, was de tijd aangebroken om echt te stoppen", zegt Rauwerdink, die dus sowieso de Olympische Spelen van 2020 mis mocht Nederland die halen.
"Dat is voor mij altijd een droom geweest, maar ik ben tot het besef geomen dat je een keer moet stoppen. Vorig jaar in de zomer had ik al een punt erachter gezet en ben ik alsnog mee gegaan naar het WK. Ik ben daar gekomen dat ik mijn aandacht wil vestigen aan de dingen die voor mij hoofdzaak zijn. Mijn vrouw en twee kinderen zie ik gedurende het seizoen in het buitenland niet. Dat was voor mij het punt, ongeacht wat er nog op het programma staat, nu is het mooi geweest", geeft de Zeister aan.
Maar gaat hij er écht geen spijt van hebben als Oranje alsnog de Olympische Spelen haalt? "Tuurlijk wel! Ik gun het die jongens van harte en ik hoop dat ze die Olympische Spelen gaan halen. Dan moet ik wel even slikken, maar dat hoort bij keuzes maken. Je kan niet altijd alles hebben."
Gezien de situatie nu zou je zeggen dat het raar is dat ik nu stop, dat geeft weer dat ik mijn eigen situatie voorop heb gesteld
Jeroen Rauwerdink

PLEZIER EN TROTS

"Om eerlijk te zijn was het niet moeilijk. Vorig jaar had ik er veel moeite mee, maar na het resultaat op het WK en de eerste maanden bij mijn club in Athene (Olympiakos) kwam langzaam het besef dat het tijd is om vaarwel te zeggen. Het was geen moeilijke beslissing, maar een natuurlijke zaak", aldus Rauwerdink. "Ik heb het altijd met plezier en trots gedaan. De situatie nu met de nieuwe bondscoach, de kans op de Olympische Spelen en een EK in eigen land zou je zeggen dat het raar is dat ik nu stopt. Dat geeft ook wel weer dat ik het persoonlijk zie en mijn eigen situatie voorop heb gesteld."
"Langzaam komen de reacties binnen. Ik heb eerst de spelers zelf op de hoogte gebracht, ik denk niet dat het voor menigeen als een verrassing is gekomen", erkent hij. "Ik blijf tot het einde van het seizoen bij Olympiakos, dan kom ik terug naar Nederland. Ik wil mijn studie Human Resource Manager zo snel mogelijk afmaken, ik ga stage lopen bij Nevobo. Voor de rest is alles nog open."
Dat sluit ik niet uit, maar dat zal waarschijnlijk niet in de recente toekomst zijn
Jeroen Rauwerdink over terugkeer bij Cito

TERUGKEER BIJ CITO

"De prioriteit ligt bij het afmaken van de studie, als daarbij past om te volleyballen of te werken... Ik weet niet hoe die invulling zal gaan", zegt Rauwerdink, die lacht als we beginnen over een terugkeer bij Cito in Zeist. "Dat sluit ik niet uit, maar dat zal waarschijnlijk niet in de recente toekomst zijn, wellicht over een aantal jaar. Het hoogste niveau zou een optie kunnen zijn, als dat past in mijn doel. Dat zijn dingen die de komende weken, maanden duidelijk worden."

AVONTURIER

Rauwerdink kwam in zestien jaar tijd tot 337 interlands. In Nederland kwam hij op het hoogste niveau uit voor Dynamo uit Apeldoorn, nadat hij als dertienjarige (!) al zijn debuut maakte bij Cito uit Zeist in de Eerste Divisie. Daarna volleybalde Rauwerdink zeven jaar in Italië, twee seizoenen in de Turkse competitie en nu speelt hij in Griekenland bij Olympiakos.
Met het Nederlands team won hij twee keer de European League en eindigde hij afgelopen jaar als achtste op het WK. Rauwerdink won op clubniveau vier landstitels en speelde drie Europacupfinales, waarvan hij er een won.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.