'Spookdoelpunt' tegen SCHC blijft staan: "Videoscheids is enige oplossing"

Dirkse van den Heuvel op archiefbeeld
Dirkse van den Heuvel op archiefbeeld © Gerrit van Keulen
BILTHOVEN/UTRECHT - De hockeysters van SCHC kunnen geen beroep aantekenen tegen het 'spookdoelpunt' dat Amsterdam afgelopen weekend maakte. Uit de beelden die gemaakt zijn van het duel is niet te zien of de bal daadwerkelijk in het doel verdwijnt, of op de paal belandt. "De videoscheidsrechter is de enige oplossing", zegt Carlien Dirkse van den Heuvel.
Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC): "Dit kan je alleen oplossen met video"
SCHC speelde zondag de Hoofdklasse-topper in en tegen Amsterdam en kwam op een knappe 0-2 voorsprong. Vlak voor rust werd het 1-2 via Marijn Veen uit Utrecht. Maar was dat wel een goal? De beelden die zijn verspreid door hockey.nl brengen twijfel. Dat de bal het doel raakt, is duidelijk te horen. Maar was het de binnenkant van de plank (goal) of was het de paal (geen goal)?
Bekijk hieronder de beelden van het fragment

VIDEOSCHEIDSRECHTER

Wat het ook mag zijn, de scheidsrechter wees naar het midden en keurde het doelpunt goed. Bij internationale duels is er in het hockey een videoscheidsrechter aanwezig, maar in de Hoofdklasse ontbreekt die. "Dit kan je alleen oplossen met video", vindt de oud-international van Oranje. "Weet je wat het is? Het hockey is zo'n snel spel, de bal gaat zó hard. Scheidsrechters kunnen gewoon echt niet alles zien. Ik denk dat een video-aanvraag in deze situatie het op kan lossen."

TWIJFEL

SCHC-keepster Maddie Hinch twijfelde direct en stelde in de rust ook dat het geen goal was. Hevig protesteren deed zij echter niet, net als haar ploeggenoten van Stichtsche. "Ik had wel twijfels en ik denk dat er een aantal waren die zich erbij neerlegden", zegt Dirkse van den Heuvel. "Ik liep nog naar de scheidsrechter zo van: als er video was, dan had ik hem aangevraagd. Maar hij wuifde het weg en ik dacht dat ik er toch niet veel aan kon doen."
Hij zei zonder enige twijfel: Absoluut zeker een goal!
Carlien Dirkse van den Heuvel sprak de scheidsrechter in de rust
In de rust stapte Dirkse van den Heuvel nog eens naar de leidsman in kwestie. "Daarop zei hij zonder enige twijfel: Absoluut zeker een goal! Waarop ik dacht dat ik te ver weg had gestaan. Tot ik nu de beelden zie, dan zeg ik: geen goal." Overigens geeft de aanvoerster van SCHC aan dat ook aan de 2-0 van Stichtsche een luchtje hing. "Die wordt hoog voor geslagen. Als ik Amsterdam was geweest, had ik hem daar ook aangevraagd voor gevaarlijk spel. Die was denk ik dan ook afgekeurd. Het werkt elkaar weg."
Doelpuntenmaakster Veen was maar wat blij dat haar goal namens Amsterdam telde. "Ik zag wel dat de bal gek mijn kant op terug stuiterde, maar ik hoorde ook de plank. Iedereen begon te juichen. De scheidsrechter stond er met z'n neus bovenop. SCHC protesteerde ook niet. Mooi, dacht ik. Ik heb de 1-2 gemaakt", zegt ze tegen hockey.nl.

GEEN BEROEP MOGELIJK

Hockeybond KNHB is op de hoogte van de beelden. "Het is niet goed te zien of het wel of geen doelpunt is", laat de bond weten. "Tijdens de wedstrijd heeft de scheidsrechter het doelpunt toegekend en hierover heeft niemand geprotesteerd. Daarna is de wedstrijd hervat en vanaf dat moment kan het doelpunt niet meer worden teruggedraaid. SCHC heeft achteraf geen mogelijkheden meer om tegen een beslissing van de scheidsrechter alsnog in beroep te gaan."
Het 'spookdoelpunt' had uiteindelijk een invloed op de uitslag van de topper. In de slotminuut wisten de Amsterdamse vrouwen namelijk nog de 2-2 te maken, waardoor beide ploegen één punt overhielden aan het duel. SCHC en Amsterdam staan allebei op een play-offplek. De koppositie is in handen van Den Bosch.
Kan mij voorstellen dat als dit zou gebeuren in de play-offs en je haalt door zoiets niet de finale of je wordt geen landskampioen, dan lig je er wel wakker van.
Carlien Dirkse van den Heuvel

VIDEO ONTBREEKT IN FINALES

"Nu draait het om een competitiewedstrijd, dus is de invloed niet heel groot. Maar ik kan mij voorstellen dat als dit zou gebeuren in de play-offs en je haalt door zoiets niet de finale of je wordt geen landskampioen, dan lig je er wel wakker van. Dat zou super zuur zijn", aldus Van den Heuvel. Het hele seizoen is er geen videoscheidsrechter in de Hoofdklasse bij de mannen en de vrouwen, ook niet in de play-offs.
"Er gebeuren zo veel dingen. De scheidsrechters gaan er echt wel een keer naast zitten. Als speler zie je het in het veld soms beter, omdat je meer in de situatie zit. Dat vind ik het mooie internationaal, je kan als speler zeggen: ik vraag hem nu aan. Heb je het goed, dan houd je hem. Heb je het fout, dan verlies je hem."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.