Wielerfestival Ronde van Utrecht gaat door, rondom de Maliebaan

© Ronde van Utrecht / Remco Kool
UTRECHT - Het wielerfestival Ronde van Utrecht met de wedstrijd voor amateurwielrenners gaat dit jaar door. Het epicentrum van de wedstrijd en nieuwe toertochten is de Maliebaan.
Laurens Hitman (organisatie Ronde van Utrecht): "De regionale top kunnen we verwachten"

MALIEBAAN

De Ronde van Utrecht vindt op zondag 23 juni plaats rondom de Maliebaan, midden in de stad. Er zijn de hele dag wedstrijden, met het Kampioenschap van Utrecht bij de amateur-mannen om 14.30 uur als hoofdgerecht. Daarvoor rijden de elite-vrouwen met de amateurs, beloften en junioren voor dezelfde titel. Start en finish zijn op de Maliebaan.
Bij de amateurwedstrijd voor mannen rekent de organisatie op de renners van De Volharding. De laatste twee jaar ging de winst naar Elias de Bruijne van de Utrechtse vereniging die ook op nationaal niveau uitkomt. In 2017 heette de wedstrijd nog Ronde van de Maliebaan, en vorig seizoen de Ronde van het Wilheminapark.
Op 23 juni is het parcours toegankelijk voor meerdere fietsers in het Kampioenschap van Utrecht. In de ochtend zijn er wedstrijden voor kinderen, masters en handbikers. Bij die laatste wedstrijd doen wereldkampioenen en paralymiërs mee. Ook zijn er toertochten van 35 en 105 kilometer rondom de stad en wordt een festivalterrein ingericht op het Malieblad.
In 2015 reden de beste wielrenners van de wereld over de Maliebaan tijdens de start van de Tour de France. Volgend jaar komt het parcours van de Ronde van Spanje ook hierlangs.
Het parcours van dit jaar
Het parcours van dit jaar © Ronde van Utrecht

ANDER KARAKTER EN DOELGROEP

Eerder werd de Ronde van Midden-Nederland voor profs door de regio Utrecht van de kalender geschrapt voor 2019. Daarentegen kan de Ronde van Utrecht wel doorgaan. "Wij zijn een vrijwilligersorganisatie, dat scheelt. Wij putten onze krachten uit verenigingen die bij het wielerplatform zijn aangesloten. We hebben trouwe sponsoren en partners, en dit jaar ook nieuwe partners gevonden. Daarnaast zijn wij geen profwedstrijd, maar met een heel ander karakter en doelgroep dan de Ronde van Midden-Nederland", zegt Laurens Hitman van de Ronde van Utrecht.
"Het is een verlies voor de wielerkalender dat die wedstrijd niet door kan gaan, maar er is een keuze gemaakt om in te zetten op de BeNe Ladies Tour. Daar is Leidsche Rijn een startplaats geworden. Dus er is een keuze gemaakt voor het vrouwenwielrennen", legt hij uit. "Ik hoop dat de komst van de Vuelta daar zorgt voor het momentum en een doorstart van de Ronde van Midden-Nederland."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.