Joris van Overeem: "Bij AZ zeiden ze dat ik niet als controleur kon spelen"

Joris van Overeem duelleert met Feyenoorder Jens Toornstra
Joris van Overeem duelleert met Feyenoorder Jens Toornstra © fcutrecht.nl
PROVINCIE UTRECHT - FC Utrecht is op schot in uitwedstrijden. De laatste drie duels op vreemde bodem leverden 15 doelpunten op: vijf tegen Heracles, vier tegen NAC en afgelopen woensdag zes tegen VVV. Zaterdag volgt opnieuw een uitwedstrijd, tegen ADO Den Haag.

INZAKKEN

Joris van Overeem denkt dat de oorzaak moet worden gezocht in het feit dat Utrecht in uitwedstrijden meer kan inzakken. "Thuis tegen Excelsior en FC Groningen zakten zij in en kregen wij heel weinig ruimte. Dus kwamen er moeilijk doorheen", aldus de middenvelder. "Maar als we toen in de eerste helft wel gescoord hadden, hadden we in die wedstrijden ook veel kunnen scoren."
Tegen VVV, afgelopen woensdag, begon FC Utrecht vooral verdedigend moeizaam. Na rust werd de matige eerste helft overtuigend rechtgezet. "VVV speelde overal één op één", analyseert Van Overeem. "Voor rust was er bij ons te weinig beweging en diepgang, waardoor we er niet doorheen kwamen. In de tweede helft hadden we steeds een mannetje over en deed iedereen mee. Dan speel je er makkelijk doorheen."
Joris van Overeem: "ADO heeft meer diepgang dan VVV"
Zaterdag is ADO Den Haag de tegenstander. Op basis de ranglijst is dat een tegenstander die vergelijkbaar is met VVV. "Maar ADO heeft veel meer snelheid voorin", zoekt Van Overeem de verschillen. "VVV heeft weinig diepgang, zij zijn vooral sterk aan de bal. ADO zal vaker de diepe bal spelen, VVV speelde de hoge, lange bal."

CONTROLEUR

Joris van Overeem is bezig aan zijn eerste seizoen bij FC Utrecht. Hij kwam in de zomer van 2018 over van AZ. Onder de aanstaande FC Utrecht-trainer John van den Brom kwam hij als aanvallende middenvelder niet in de plannen voor. Bij FC Utrecht is Van Overeem, ook tot zijn eigen verbazing, omgeturnd tot verdedigende middenvelder. "Dat had ik niet verwacht toen ik tekende", zegt hij. "Maar na de trainerswissel werd al vrij snel duidelijk dat ik daar moest gaan spelen. En dat doe ik met veel plezier."
Ik wist niet dat ik dat kon, ik heb mezelf verrast
Joris van Overeem
"Ik wist niet dat ik het kon, ik heb mezelf verrast", vervolgt Van Overeem. "Maar het is me goed uitgelegd. En nu maak ik elke wedstrijd nog stapjes."
Van Overeem heeft waarschijnlijk ook zijn nieuwe trainer verrast. Want Van den Brom probeerde hem bij AZ nooit op die postitie. "De jongens die er speelden deden het goed", zegt Van Overeem. "En toen er blessures waren, werd mij verteld dat ik daar niet kon spelen. Dit jaar heb ik laten zien dat ik dat wel kan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.