Wielrenster Lorena Wiebes op weg naar de top

© Team Parkhotel Valkenburg
MIJDRECHT - Ze won de afgelopen twee seizoenen al vijf wedstrijden, waaronder dit jaar Nokere Koerse in België. Ook was ze tweede in Gent-Wevelgem en in De Panne. Lorena Wiebes (20) uit Mijdrecht geldt als een groot sprinttalent. Deze week hoopt ze op etappewinst in de Healthy Ageing Tour, ook wel bekend als de Energiewacht Tour, een vijfdaagse wedstrijd in Groningen.

HET BEGIN

Wiebes begon met wielrennen bij UWTC in Uithoorn, geïnspireerd door een vader die aan wielrennen en triathlon deed.
"Mijn vader stelde voor te gaan wielrennen"
"Eerst veldrijden op een BMX-fietsje en daarna toch op een veldrijfiets gaan rijden. En zo langzaam naar de weg toe." Dat beviel aanvankelijk niet echt goed. Pas na de overstap van de jeugd naar de nieuwelingen veranderde dat. "Bij de nieuwelingen kon ik het peloton bijhouden, dan is het automatisch leuker", vertelt Wiebes.
Toen ik het peloton kon bijhouden werd het leuker
Lorena Wiebes
De Mijdrechtse merkte dat ze steeds sterker werd en ontdekte dat ze sprints kon winnen. "Dan ga je steeds meer leren over positioneren en je merkt dat je goed explosief bent." Dat merkte de concurrentie ook. Vorig jaar, in haar eerste jaar bij de senioren, boekte Wiebes vier zeges. Dit jaar won ze Nokerse Koerse en werd tweede in Gent-Wevelgem en De Panne, beide keren achter topsprintster Kirsten Wild.

PROGRAMMA

De Ronde van Vlaanderen, afgelopen zondag, liet ze schieten. "Het was wat veel geweest. Daarom heb ik zondag de Volta Limburg gereden en start ik deze week in de Healthy Ageing Tour", zegt Wiebes. "Daar is het vlak, daar is voor een sprinter wat te halen."
"Als er veel geklommen wordt, vind ik het niet erg de Giro niet te rijden"
Dat is ook de reden waarom ze de Waalse klassiekers overslaat en het nog onduidelijk is of ze de Giro gaat rijden. "Daar zijn veel klimetappes, dus dat is nog afwachten. Ik heb nu het programa gekregen tot en met het Nederlands kampioenschap. Eind mei gaan we dan weer verder kijken", vervolgt Wiebes. "Aan de ene kant hoop ik hem te rijden, maar als er zoveel klimetappes inzitten, vind ik het eerlijk gezegd niet erg als ik hem niet rijd."
"Ik kijk uit naar de Amstel Gold Race"
"Ik kijk uit naar de Amstel Gold Race" © Orange Pictures
Waar ze zeker wel aan de start zal staan is in de Amstel Gold Race, op 21 april. "Daar kijk ik heel erg naar uit, want daar staat heel veel publiek langs de kant. Vorig jaar heb ik hem ook gereden, dat is heel mooi."

ONEERLIJK

Vrouwenwielrennen is in opkomst. De grote rondes, de klassiekers, van veel wedstrijden is inmiddels ook een vrouwenversie. De Belgische tv zond afgelopen zondag zelfs op het ene kanaal de mannenwedstrijd van de Ronde van Vlaanderen uit, op het andere kanaal de vrouwenwedstrijd. Toch is er nog een heel groot verschil, stelt Wiebes. "Het prijzengeld in de World Tour ligt nog flink uit elkaar. De eerste prijs voor de mannen is 16.000 euro, voor de vrouwen is dat rond de 1.200 euro."
"De verschillen in beloning zijn heel groot"
De World Tour kan wat Wiebes betreft een voorbeeld nemen aan de Tour of Yorkshire, een etappewedstrijd in Engeland. "Daar is het prijzengeld volgens mij zelfs gelijkgetrokken, en er zijn ook wel andere koersen waar de verdeling eerlijker is."
Toevallig liet De Amstel Gold Race dinsdag weten het prijzengeld voor de vrouwen te verdubbelen. De winnares ontvangt op 21 april 2.500 euro. "Daar ben ik ontzettend blij mee", zegt Leontien Zijlaard-Van Moorsel, koersdirecteur van de Amstel Gold Race Ladies Edition.
Veel of weinig prijzengeld, het meisje Lorena dat wegwielrennen eerst niet zo leuk vond, is inmiddels uitgegroeid tot een prof die wedstrijden kan winnen en houdt van haar sport. "Het is eigenlijk een soort van spel, met waaiers, positie. Dat is allemaal heel belangrijk. Maar achteraf, als je als team heel goed hebt gereden en blij bent met het resultaat, dat is het mooiste denk ik."
"Het is een soort spel"

ERELIJST

Lorena Wiebes boekte als seniore al vijf overwinningen. Vorig jaar won ze de Zeven Dorpenomloop in Aalburg, de Omloop van de IJsseldelta, de GP Sofie Goos en de tweede etappe in de BENE Ladies Tour. In die etappekoers won ze bovendien de groene trui. Dit jaar was ze de beste in Nokere Koerse.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.