Voetbalsters doen vertrouwen op tegen Chili, met scorende Van de Sanden

© Orange Pictures
NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN - Twee maanden voor de start van het WK hebben de Nederlandse voetbalsters een klinkende zege geboekt op Chili. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman wervelde in de eerste helft van de oefeninterland in Alkmaar langs de WK-debutant uit Zuid-Amerika. Na zes doelpunten in de eerste 45 minuten werd na rust nog één keer gescoord (7-0). Shanice van de Sanden uit IJsselstein scoorde één keer.
De 'Leeuwinnen' tankten vertrouwen tijdens hun eerste optreden ooit in het stadion van AZ. Na de tegenvallende resultaten eerder dit jaar op het toernooi om de Algarve Cup, waar Oranje in drie wedstrijden slechts één doelpunt maakte, was tegen Chili in de eerste helft bijna iedere kans raak. Binnen 10 minuten stond het al 2-0. Van de Donk opende na ruim 1 minuut spelen de score, na een steekpass van Vivianne Miedema. Lieke Martens schoot in de negende minuut de tweede treffer binnen, nadat een hoekschop van Sherida Spitse via Merel van Dongen voor haar voeten was beland.
Van Dongen verving centraal achterin Anouk Dekker, die na haar rode kaart in de play-offs tegen Zwitserland geschorst is voor de eerste wedstrijd op het WK, op 11 juni tegen Nieuw-Zeeland. De verdedigster viel twee jaar geleden tot haar grote verdriet af voor het EK. Van Dongen hoort woensdag van Wiegman of ze wel mee mag naar het WK in Frankrijk. De bondscoach wil nu al duidelijkheid scheppen voor haar speelsters. Wiegman beslist ook op korte termijn wie de nummer 1 onder de lat wordt. Keepster Loes Geurts kreeg tegen Chili weinig te doen, zoals Sari van Veenendaal vrijdag in Arnhem tegen Mexico (2-0) ook al amper kans had zich te onderscheiden.
Chili verdedigde zo slecht dat Oranje halverwege al met 6-0 voor stond. De Europees kampioen sneed keer op keer door de gammele defensie van de nummer 39 van de wereld en dat resulteerde in doelpunten van Miedema, Shanice van de Sanden en nog twee van Van de Donk. Oranje leek makkelijk de dubbele cijfers te kunnen halen, maar nam in de tweede helft gas terug. De toeschouwers in Alkmaar konden alleen nog een keer juichen om het vierde doelpunt van Van de Donk, die daarna een publiekswissel kreeg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.