Volleybalsters van VV Utrecht móéten ruim winnen voor promotie naar Eredivisie: "Extra spannend"

© website VV Utrecht
UTRECHT - De volleybalsters van VV Utrecht kunnen zondag van de Topdivisie promoveren naar de Eredivisie. Dan moeten de vrouwen wel in een directe confrontatie afrekenen met koploper Peelpush uit Limburg. Promotie of niet? Daar zit een behoorlijke rekenformule achter, waarbij het kan uitdraaien op setquotiënt. Juist, setquotiënt...

STAND VAN ZAKEN

Wat is het geval? Na 21 duels in de Topdivisie is het verschil tussen Peelpush (51 punten) en VV Utrecht (48 punten) slechts drie punten. De laatste speelronde van de competitie gaat - toevallig of niet - tussen beide titelkandidaten. De koppositie overnemen is een lastige opgave voor de Utrechtse ploeg, maar niet onmogelijk.
SETQUOTIËNT
In het volleybal krijgen ploegen drie punten bij een 3-0 of 3-1 zege in sets. Mocht dat VV Utrecht lukken, dan komt het op een gelijk puntenaantal met Peelpush en gaat een andere regel op. Waar in het voetbal nog doelsaldo is, geldt in het volleybal setquotiënt. Het aantal gewonnen sets wordt daarbij gedeeld door het aantal verloren sets.
VV Utrecht-trainer Arjen Schimmel legt de regels uit
Bij een 3-0 zege eindigt VV Utrecht de competitie met 56 gewonnen sets en 22 verloren sets, en Peelpush met 56 om 24. Promotie voor VV Utrecht. Bij een 3-1 zege is het pas écht spannend. Dan heeft VV Utrecht 56/23 sets en Peelpush 57/24. De quotiënt van Utrecht is dan 2,435 tegenover 2,375 voor Peelpush. Een minimaal verschil in het voordeel van VV Utrecht. Met een banddikte verschil, zou men in het wielrennen zeggen.
Bij een overwinning van 3-2 krijgt de winnaar twee punten en de verliezer één. Is dat het geval in het voordeel van VV Utrecht, dan is Peelpush kampioen en stijgt het een divisie hoger. Kortom: bij 3-0 of 3-1 is het feest in Utrecht. Elke andere uitslag zorgt voor vreugde bij Peelpush in Meijel, Limburg.
Volleybalbond Nevobo laat weten dat het niet vaak voorkomt dat een ploeg op basis van setquotiënt kampioen wordt, maar het is niet extreem ongebruikelijk. Wel is het opvallend dat uitgerekend de nummers 1 en 2 het tegen elkaar opnemen in een direct duel.
Volledig interview met Arjen Schimmel: "We leven toe naar deze wedstrijd en er gaat een hoop publiek mee, de druk is er"

SPANNING EN DRUK

"Uiteraard brengt het druk met zich mee. We leven toe naar deze wedstrijd en er gaat een hoop publiek mee. Die druk is er", erkent VV Utrecht-trainer Arjen Schimmel. Peelpush sprak al vroeg uit vol te willen gaan voor promotie, terwijl VVU vooraf op de top-drie mikte. "De druk ligt er bij de tegenstander ook. Zij spelen in hun eigen hal en hebben de ervaring van de Eredivisie. Zo kun je wat dingen tegen elkaar wegstrepen. Het gaat zondag wel blijken wie het best met de spanning en stress overweg kan. Volleybaltechnisch ligt het niet ver uit elkaar. Normaal gesproken moet een mooie wedstrijd zich ontspinnen."
Het gaat zondag blijken wie het best met de spanning en stress overweg kan.
VV Utrecht-trainer Arjen Schimmel
Een voordeel is dat VV Utrecht onbevangen kan beginnen aan het duel. "Als je zo dichtbij bent, dan ervaar je de enorme ambitie om het wél te halen. We zijn amateursporters, maar we leven voor de sport. Aanstaande zondag is wel extra spannend. Nu we zo dichtbij zijn, willen we het ook gewoon halen", aldus Schimmel. Hij schat de kansen qua spel fifty-fifty in. "Je zou denken als je kijkt naar de staat van dienst dit seizoen, dan is het bij hun thuis... Daarom schat ik in dat zij iets meer kans hebben. Ze hoeven ook een set minder te winnen. Als je zo gaat praten, dan is het 70-30 voor hun."
De sporthal zal goed gevuld zijn, want naast het thuispubliek neemt ook VV Utrecht een supportersbus mee naar Limburg.
VV Utrecht
VV Utrecht © RTV Utrecht
GEEN PLAY-OFFS NUMMER TWEE
Voor VV Utrecht wordt het alles of niets. Er zijn namelijk geen play-offs voor de nummer twee, zoals in heel veel sporten wel het geval is. "Er is geen promotie/degradatie-wedstrijd met de een-na-laatste van de Eredivisie", aldus Jos van Hout van VV Utrecht. "Het is erg jammer dat alleen de kampioen van plek wisselt met één degradant. Onze Dames 1 won makkelijk van Fast in de beker en pakte een set van Sliedrecht: je zou kunnen zeggen dat de top-3 van de Topdivisie zich makkelijk kan meten met de onderste helft van de Eredivisie. Omdat er jaarlijks maar één kans is om te promoveren, krijg je wat rare verhoudingen."
ZIJ-INGANG NAAR EREDIVISIE
Mocht het onverhoopt niet lukken voor VV Utrecht, is er nog een zij-ingang voor promotie. Dat is als een ploeg van het hoogste niveau zich terugtrekt, failliet wordt verklaard of geen licentie krijgt van Nevobo. In dat geval is VV Utrecht de aangewezen ploeg om die plek op te vullen. De bond laat weten binnen twee weken de nieuwe licenties te willen verstrekken. Bijvoorbeeld, vorig jaar nog werd de Eredivisie-aanvraag van Weert afgekeurd.
Bij verlies zou het wel heel erg jammer zijn, maar de ambitie van Utrecht blijft om op termijn die stap te gaan maken
VV Utrecht-trainer Arjen Schimmel
Trainer Schimmel gaat ervan uit dat zijn ploeg bij verlies weer Topdivisie gaat spelen: "Er is nu geen enkel signaal dat dat dit jaar gaat gebeuren, dus ik schat in dat het alles of niets wordt. Bij verlies zou het wel heel erg jammer zijn, maar de ambitie van Utrecht blijft om op termijn die stap te gaan maken."
"De praktijk leert echter dat het niet verstandig is om later in te stappen: doorgaans weet je dit pas relatief laat, waardoor de selectie niet is afgestemd op Eredivisie", vindt Van Hout. "De beste en meest ambitieuze speelsters - die net niet gepromoveerd waren - zijn dan al vaak alsnog naar Eredivisie gegaan, maar bij andere clubs. Bouwen aan een nieuw team in de Topdivisie is dan verstandiger dan toch maar Eredivisie te proberen. Vrijwel alle clubs die dit geprobeerd hebben, zijn er het jaar daarna weer uitgevlogen. Het VVU-bestuur en de Dames 1-trainers gaan dit waarschijnlijk niet willen."

LIVE

De wedstrijd van VV Utrecht op bezoek bij Peelpush in Sporthal De Körref (Meijel) begint zondag om 15.30 uur en is live te horen in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht, 93.1 FM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.