Richard Liesveld: "Zet ervaren oud-scheidsrechters in als VAR"

© Orange Pictures
WAVERVEEN - Ervaren oud-scheidsrechters zouden een belangrijke rol kunnen vervullen als VAR. Dat zegt Wavervener Richard Liesveld, die deze week bekendmaakte dat zijn loopbaan voorbij is door een slepende rugblessure. Liesveld ziet voor zichzelf en andere 'pensionado's' nog wel een rol weggelegd.
"Mensen als Roelof Luinge, Pieter Vink, Erik Braamhaar en Ruud Bossen hebben een enorme bagage en heel veel ervaring op het hoogste niveau", zegt Liesveld. "Die zouden een positieve bijdrage kunnen leveren richting de VAR, waar nu soms relatief onervaren mensen moeten plaatsnemen."
"Ik zou graag op die manier betrokken blijven"
"De KNVB maakt een andere keuze", vervolgt Liesveld. "Ik denk dat het het waard is om te onderzoeken. Maar dat is niet aan mij. Ik zou het graag doen. Het is redelijk lang mijn beroep geweest. Als ik nog enigszins betrokken kan blijven, dan graag."

DE RUG

Die betrokkenheid is nu weg, omdat verschuivende wervels in de onderrug ervoor zorgden dat hij de explosiviteit kwijtraakte die nodig is om duels in het betaalde voetbal te kunnen fluiten. Een revalidatietraject van ruim twee jaar kon het probleem niet verhelpen, dus moest Liesveld het besluit nemen om te stoppen.
"Er waren momenten dat ik er tegenaan zat om weer te gaan fluiten. Alleen dat laatste stapje heeft er niet in gezeten", zegt Liesveld. "Dat doet iets met je, ik heb veertien jaar op het hoogste niveau gefloten. Als je lichaam je dwingt om te stoppen is dat verstandelijk redelijk makkelijk, maar gevoelsmatig heel lastig."
FC Utrecht-captain Willem Janssen snapt niets van een beslissing van Richard Liesveld
FC Utrecht-captain Willem Janssen snapt niets van een beslissing van Richard Liesveld © Orange Pictures

HOOGTEPUNTEN

In het persbericht dat de KNVB maandag naar buiten bracht werden AZ - Ajax om de Johan Cruijff Schaal en de KNVB-bekerfinale PEC Zwolle - FC Groningen als Liesvelds nationale hoogtepunten genoemd. Zelf noemt hij in dat rijtje ook zijn debuut in het betaalde voetbal in 2001, de wedstrijd tussen Volendam en MVV.
"Een heel indrukwekkende minuut stilte"
"Dat was de eerste wedstrijd na die afschuwelijke cafébranden, met een indrukwekkende minuut stilte. Dat is wel een van de wedstrijden die mij het meest is bijgebleven."
Ik ben Björn Kuipers dankbaar voor het vertrouwen
Richard Liesveld

TEAM KUIPERS

Internationaal floot Liesveld diverse duels, maar de wedstrijden waarbij hij deel uitmaakte van het Team Kuipers maakten de meeste indruk. Zelfs al was hij tijdens die duels, zoals onder meer de Champions League-finale van 2014 tussen Real Madrid en Atlético Madrid, vijfde official, achterlijnbewaker dus. "De wedstrijden die ik zelf heb gefloten kunnen niet tippen aan de spanning, de grootsheid en de beleving van die wedstrijden. Ik ben Björn dankbaar dat hij mij het vertrouwen heeft gegeven om deel uit te mogen maken van zijn team."
"Ik ben Björn Kuipers dankbaar"

VERANDERINGEN

Gedurende de loopbaan van Liesveld maakte hij veel veranderingen mee. Bijvoorbeeld de komst van de vierde offcial, en later die van de vijfde en zesde man. "De rol van die mensen wordt onderschat, maar het draagt allemaal bij tot het eerlijker maken van het spel." Maar, zo besluit Liesveld, "De komst van de VAR heeft de vijfde en zesde official overbodig gemaakt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.