Arno Wallaard Memorial voor het eerst gereden in provincie: "Mooiste polderkoers van Nederland"

Arno Wallaard in 2004.
Arno Wallaard in 2004. © ANP
MEERKERK - Het wielerevenement Arno Wallaard Memorial gaat aankomend weekend weer gereden worden in de gemeente Vijfheerenlanden. Dit jaar voor het eerst in de provincie Utrecht. De ronde heeft zijn naam te danken aan Arno Wallaard uit Noordeloos: een jonge wielrenner die dertien jaar geleden stierf aan een hartaanval.
De wedstrijd bestaat al langer, maar werd altijd gereden onder een andere naam. "In 1984 stond het nog bekend als de ronde van de Alblasserwaard. In 2007 werd die omgedoopt tot de Arno Wallaard Memorial. Het was een hommage aan de op 26-jarige leeftijd overleden wielrenner uit Meerkerk", aldus verslaggever Bert Kous.
Broer Freek Wallaard zegt dat er allerlei elementen aan de wedstrijd zijn, die echt bij Arno horen. "Hij hield echt van de polder. Wij noemen onszelf ook wel de mooiste polderkoers van Nederland", vertelt Freek tegen Radio M.

HARTAFWIJKING

Arno Wallaard overleed in 2006, vlak voordat hij zijn debuut zou maken bij de profs, aan een aangeboren hartafwijking. Zijn broer en zus hebben deze afwijking ook. "Voor mij persoonlijk betekende dit het einde van mijn carrière", vertelt broer Freek. "Ik heb een defribilator ingeplant gekregen. Mijn zus ook. Als er iets met ons hart gebeurt, grijpt die direct in. We hebben het allebei ook al een keer meegemaakt dat de defribilator moest in grijpen."
"Als we hem nodig hebben, grijpt 'ie in"
De ronde wordt dit jaar voor het eerst in de provincie Utrecht gereden, omdat Meerkerk sinds 1 januari bij Utrecht hoort. De Arno Wallaard Memorial is te vergelijken met de Ronde van Midden-Nederland, die dit jaar niet gereden wordt en valt één treetje lager uit dan Veenendaal-Veenendaal. Arno Wallaard won de ronde zelf ook een keer. Dat was in 1999. Andere bekende oud-winnaars zijn Max van Heeswijk, Lieuwe westra en Dylan van Baarle.

TE GAST

Dinsdag is Freek Wallaard te gast in ons televisieprogramma UVandaag om te vertellen over zijn broer Arno, over zijn eigen leven na de diagnose en natuurlijk ook over de wielerwedstrijd die is vernoemd naar zijn broer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.