RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

FC Abcoude kreeg ooit 1700 euro voor De Ligt: "Peulenschil vergeleken met 100 miljoen"

1/2
ABCOUDE - Bij FC Abcoude zijn ze apetrots op Ajax-held Matthijs de Ligt. Gisteravond maakte hij de winnende treffer in de Champions League-kraker tegen Juventus. De tiener is volgens kenners nu een kleine 100 miljoen euro waard, terwijl hij tien jaar geleden nog op de veldjes van Abcoude speelde.

Op 9-jarige leeftijd maakte De Ligt de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax. FC Abcoude kreeg toen 1700 euro voor de 'transfer'. "Daar wordt je niet rijk van", zegt André Lens vanuit de kantine van zijn club. "Als hij binnenkort weggaat voor een kleine 100 miljoen is dat natuurlijk een peulenschil. Maarja, het is niet anders."

FEEST IN KANTINE

De kwartfinalewedstrijd tegen Juventus werd gisteravond door veel clubleden gekeken in de kantine. Na afloop was iedereen in extase, vooral vanwege de heldenrol van De Ligt. Hij scoorde de winnende en legde sterspeler Ronaldo grotendeels aan banden.

KOPBAL

Erelid Piet Kooyman zag al meteen dat De Ligt een groot talent was. Dat hij gisteravond de winnende treffer maakte met een kopbal, verbaast hem ook niet. "Kinderen van 10 à 11 jaar nemen op die leeftijd de bal niet op hun kop, maar hij wel. Hij kopte toen al als een grote vent."

Als er prijzen uitgereikt moeten worden, dan is ie er."
Erelid Piet Kooyman

De centrale verdediger, inmiddels 19 jaar oud, staat in de belangstelling van zo'n beetje alle Europese topclubs. Manchester City, Juventus, Real Madrid en Bayern München, zomaar wat clubs die met hem in verband worden gebracht. Maar het meest waarschijnlijk lijkt een transfer naar Barcelona, waar ook zijn Ajax-ploeggenoot Frenkie de Jong volgend jaar speelt.

Bij een eventuele transfer profiteert FC Abcoude niet mee. Dat wil zeggen, het is niet zo dat de Amsterdammers een deel van de transfersom naar de amateurclub overmaken.

Kinderen van 10 à 11 jaar nemen op die leeftijd de bal niet op hun kop, maar hij wel. Hij kopte toen al als een grote vent."
Erelid Piet Kooyman

TERUG BIJ ABCOUDE

De Ligt is nog altijd een graag geziene gast bij FC Abcoude. Hij wipt nog vaak langs, zegt Kooyman. "Als er activiteiten zijn, zoals een groot jeugdtoernooi, en er prijzen uitgereikt moeten worden. Dan is ie er." Ook bij andere evenementen in het dorp laat hij nog vaak zijn gezicht zien.

FC Abcoude lijkt sowieso een broedplaats voor talent. Naast De Ligt speelden ook Joris van Overeem (FC Utrecht), Giovanni Troupée (door FC Utrecht verhuurd aan ADO), Edson Braafheid (inmiddels gestopt) en Ruud Hesp (ook gestopt) eerder bij de club. "Wij hebben echt een trots gevoel over al die jongens", zegt Lens.

Een dag na de heroïsche overwinning is de rust teruggekeerd in de kantine van FC Abcoude.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.


Sportoverzicht