Door de Lens van Ankie: een historische overwinning

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Al weken verheugde ik me er op: de Amstel Gold Race. Met mijn fiets in de trein reis ik af naar het zuiden. Door werkzaamheden aan het spoor doe ik er meer dan vier uur over om in Maastricht te komen. Maar zodra ik over de oude Sint Servaasbrug fiets richting het stadhuis ben ik dat al weer vergeten. Het is bloedheet, de terrassen zitten stampvol, de geur van het bier waar de wedstrijd naar vernoemd is, hangt als een warme deken over de stad. De stad ademt Gold Race.
Als ik de trappen van het stadhuis oploop, hoor ik de iemand zeggen: "daar is Ankie van RTV Utrecht". Ik voel me welkom. Met aan mijn fietsstuur een bruin papieren tasje met daarin het felbegeerde rode fotohesje vervolg ik mijn reis richting Valkenburg waar ik de nacht zal doorbrengen.
De volgende dag fiets ik naar de beruchte Keutenberg. Zwoegend duw ik mijn fiets de steile berg op. Boven hoor ik achter een heg iemand praten over Nieuwegein. Het is Arie Liefhebber: fietsenmaker en Europees kampioen op de hoge bi, een ouderwetse fiets met groot wiel voor en klein wiel achter. Een bijzondere Utrechtse ontmoeting bovenop een Limburgse berg.
Als de vrouwen gepasseerd zijn, ga ik snel naar Gulpen voor de mannen. Daarna fiets ik in de brandende zon, berg op, berg af, richting de
finish. Vier renners uit de provincie doen vandaag mee met de wedstrijd. Ze hebben hun dag niet. Ik heb ze nog niet ontdekt en hoop ze te zien bij de finish.
Er is veel pers. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de grote favoriet van de dag: Mathieu van der Poel. Het is overvol in het kleine fotografenvak schuin achter de finish. En dan krijg ik de kans van mijn leven. Er is nog één plaatsje over helemaal vooraan, vlakbij de finish. Opeens zit ik eerste rang.
Daar komen de renners. Wat een spanning. Ze komen recht op ons af. Het is niet te zien wie er voorop ligt. Gespannen luister ik naar de omroeper. Luid schreeuwend roept hij: Mathieu van der Poel wint de Amstel Gold Race! Een historische overwinning. Geen succesvolle dag voor de Utrechtse renners, maar voor mij een dag om nooit te vergeten.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.