Van Schip maakt rentree na maand rust: "Het lichaam wilde niet meer"

© Orange Pictures
SCHALKWIJK - Een maand lang reed hij geen wedstrijden. Wielrenner Jan Willem van Schip uit Schalkwijk, die eerder dit jaar op de baan wereldkampioen werd op de puntenkoers, had even rust nodig. Deze week keert hij terug in het peloton, in de Tour de Yorkshire in Engeland. "Ik ben nu een beetje in de stress", zegt de 24-jarige Van Schip. "Alle spullen weer bij elkaar zoeken voor Yorkshire. Maar het is wel ok."

PAUZE

Van Schip schrapte in april onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, koersen waarvoor hij wel stond opgesteld. Het was noodzaak zegt hij. "Je blijft altijd fanatiek, maar soms wil je lichaam niet meer. Dan kun je blijven aanrommelen, of je gaat er even uit."
Je blijft altijd fanatiek, maar soms wil je lichaam niet meer
Wielrenner Jan Willem van Schip
Van Schip koos voor het laatste. Hij liet de fiets een week staan en ging op vakantie. Het wielrennen stond even 'uit'. De koersen die hij had zullen rijden, volgde hij ook niet op tv. "Ik vind dat lastig en ik baal er enorm van dat het even niet lukt. Maar het werkt voor mij niet om dan maar voor de tv gaan zitten wegkwijnen."

BAANSEIZOEN

Het drukke baanseizoen dat hij van de winter reed zou een oorzaak kunnen zijn voor zijn vermoeidheid. "Maar je zou er ook profijt van kunnen hebben dat jij de hele winter veel wedstrijden hebt gereden en anderen niet. Ik weet het niet", zegt Van Schip, die zin heeft in zijn rentree.
Van Schip reed in de winter een druk baanseizoen, het leverde hem een wereldtitel op
Van Schip reed in de winter een druk baanseizoen, het leverde hem een wereldtitel op © Orange Pictures
Dat plezier was een maand geleden even weg, erkent hij. "Het is gewoon lastig. Als je een wedstrijd rijdt en je geeft alles wat je hebt en op een klimmetje rijdt het hele peloton je lachend voorbij, dan kun je nog zoveel zin hebben, maar dan gaat het gewoon niet."
"Op het parcours in Yorkshire ga ik geen succes halen"

YORKSHIRE

Nu is de zin er dus weer, en start de Schalkwijker donderdag in de Tour de Yorkshire. "Ik hoop weer lekker mijn wedstrijdkilometers te gaan maken, en mijn werk te doen voor de ploeg." Successen hoeven we in Engeland niet van Van Schip te verwachten. "Daar is het parcours niet naar. Het zijn heel veel heel steile klimmen. Daar ben ik niet op gebouwd."
Na Engeland komen er wedstrijden waar hij wel weer goede uitslagen hoopt te rijden. "Duinkerken, de Omloop van het Hageland, de Elfstedenronde en de 1.1 wedstrijden in België."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.