Door de Lens van Ankie: "Niet alleen in het finishgebied heerst chaos"

© Fotostudio RedGreenBlue
UTRECHT - Als Leidsche Rijner van het eerste uur keek ik uit naar de terugkeer van de marathon van Utrecht naar mijn wijk. Al jaren vroeg ik me af waarom de organisatie de lopers niet over Het Lint lieten rennen. Het lange, brede Lint dat monter door de wijk slingert en door veel stadsgenoten enthousiast wordt gebruikt om hard op te lopen, snel op te fietsen en kunstig op te skaten: het zou speciaal gemaakt kunnen zijn voor de Marathon.
Vandaag is het zover. Rond tien uur zet ik mijn fiets tegen een bankje bij het Maximapark en wacht op de eerste lopers. Ik ben al bij veel sportevenementen geweest in allerlei uithoeken van ons land, en daarbuiten. Maar nog niet eerder kon ik zo dicht bij huis aan de slag. Reuze praktisch blijkt even later. Als ik regendruppels voel, ga ik lekker even schuilen in mijn voortuin.
Gewend aan de marathon van Amsterdam en Rotterdam ben ik even van mijn a propos als de eerste lopers aankomen. Geen politiemotoren, meefietsende begeleiders of juichend publiek langs de kant, enkel twee eenzame lopers. Alleen hun rugnummer, of beter gezegd buiknummer, verraadt dat dit deelnemers zijn van de marathon. Ik zet mijn verwarring snel aan de kant en fotografeer de lopers tegen de achtergrond van de grote grijze parkpergola. Precies zoals ik voor ogen had.
Dan rijdt ik snel richting de Uithof om de finish te fotograferen. Onderweg kruis ik het parcours en zie dat de twee lopers nog steeds voorop liggen. Bij de Uithof aangekomen, spring ik uit mijn auto, klap mijn vouwfietsje uit en fiets snel richting de finish. Gehaast zet ik mijn fiets neer en hol het gebouw in waar ik mijn pershesje moet ophalen. Net op tijd voeg ik me bij de andere fotografen.
Het is chaotisch bij de finish. De lopers van halve marathon komen in groten getale tegelijk over de streep. Hoe ga ik tussen al die mensen de winnaar van de marathon herkennen? Dan zie ik in de verte de loper aankomen die op Het Lint al voorop liep, Johan Horst. Hij baant zich een weg tussen alle lopers, worstelt zich onder het finishlint door en wint.
Jammer dat bijna niemand het in de gaten heeft. Want niet alleen in het finishgebied heerst chaos, in de stad zijn tweeduizend lopers losgebroken. Volgend jaar start en finish ook maar in Leidsche Rijn.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.