Leidsche Rijn Marathon moet in 2020 terugkeren op de kalender

Michel Butter won de Utrecht Marathon in 2011
Michel Butter won de Utrecht Marathon in 2011 © Orange Pictures
LEIDSCHE RIJN - De Leidsche Rijn Marathon moet in 2020 terugkeren op de atletiekkalender. Organisator Gerard Peek schat de kansen dat dat gebeurt op 75 procent. De huidige Loop van Leidsche Rijn, een wedstrijd over tien Engelse mijl, moet in het evenement worden geïntegreerd.
Peek organiseerde in 1990 voor het eerst de Paaspolderloop in Vleuten-De Meern. Dat evenement groeide uit tot de Leidsche Rijn Marathon en werd na de verhuizing naar de stad de Jaarbeurs Utrecht Marathon. Peek legde in 2010 het organisatiestokje neer. Twee jaar later ging de marathon ter ziele.
In de twee jaar na Peeks afscheid kwam het evenement niet altijd positief in het nieuws. In 2011 was er veel kritiek op de Dutch Battle, waarin er geen prijzengeld beschikbaar was voor Afrikaanse lopers. Een jaar later werden, net als afgelopen zondag, de deelnemers aan de 10 kilometer verkeerd gestuurd waardoor ze slechts acht en een halve kilometer liepen.
Gerard Peek: "Leidsche Rijn Marathon moet in 2020 terugkeren"

GOED GEVOEL

"Het kriebelt weer, ik ben met plannen bezig", zegt Peek tegen RTV Utrecht. Die plannen staan los van de chaos die afgelopen zondag ontstond bij de Utrecht Science Park Marathon, sinds 2015 de opvolger van de Jaarbeurs Utrecht Marathon. Peek heeft daar wel een mening over. "Maar wij zijn al zo'n driekwart jaar bezig om te kijken of we de Leidsche Rijn Marathon nieuw leven in kunnen blazen."
Hij mikt daarbij op 2020. "Dan is het exact 30 jaar geleden dat ik de eerste Paaspolderloop in Vleuten-De Meern organiseerde." De mensen die dat samen met hem deden, benaderden Peek met de vraag of hij zijn kennis en contacten in wilde zetten. "En ik voel er wel wat voor. Ik heb daar echt een goed gevoel bij."
Gerard Peek (links): "We zijn gestopt in een zandbak, nu wonen er 60.000 mensen"
Gerard Peek (links): "We zijn gestopt in een zandbak, nu wonen er 60.000 mensen" © Namen & Rugnummer

ZANDBAK

Feitelijk hield de Leidsche Rijn Marathon op toen het evenement in 2006 verhuisde naar de stad en Jaarbeurs Utrecht Marathon werd. Dat kwam mede door de logistiek: Leidsche Rijn was destijds een bouwput, waar het lastig was een grote hardloopwedstrijd te organiseren. "We zijn gestopt in een zandbak en nu wonen er 60.000 mensen. Het zou geweldig zijn als het daar weer levensvatbaarheid krijgt", zegt Peek. "Want het is gewoon een mooi evenement waar ik toen mee gestopt ben."
"Utrecht is niet alleen een fietsstad, het is ook een loopstad", vervolgt de geboren Utrechter. "Die hele familie die ik om me heen had gevouwen, met 11.000 mensen op Jaarbeursplein, die bestaat nog. Dat moet je weer oprapen en ik denk dat dat gaat lukken."
Utrecht is niet alleen een fietsstad, het is ook een loopstad
Gerard Peek
Peeks ultieme droom daarbij is terug te keren naar waar het ooit allemaal begon, een hardloopwedstrijd op Tweede Paasdag. Alleen wordt tegenwoordig op die dag de Halve van de Haar georganiseerd, een wedstrijd met start en finish bij Kasteel De Haar. Die twee evenementen kunnen niet samen op één dag, weet Peek. "We moeten overleggen of we kunnen schuiven met de data. Maar ik zou het liefst teruggaan naar Pasen."
Bert Eskes, voorzitter van de stichting Halve van de Haar, kan op die wens van Peek nog niet reageren. "Daar moet de stichting uitspraken over doen. Daar kan ik in mijn eentje niets over zeggen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.