'Sjaan' kan Van Basten passeren als succesvolste Utrechtse voetballer

© Geert Lommers
UTRECHT/NIEUWEGEIN - Nog iets meer dan twee weken, dan beginnen de Oranje voetbalsters aan het WK in Frankrijk. Een paar geleden zou dat voor kennisgeving zijn aangenomen, maar na de Europese titel van twee jaar geleden zijn de meiden populaire sterren geworden.
In Zeist stonden de meiden maandag de pers te woord. En dat was allemaal heel anders dan twee jaar geleden, in aanloop naar het door Oranje gewonnen EK in eigen land. Toen waren de meiden relatief onbekend. Nu zijn ze sterren, voor wie maarliefst 70 journalisten naar de Zeister bossen waren gekomen.

VAN DE SANDEN

Eén van de populairste gesprekspartners was de Utrechtse Shanice van de Sanden. "Mijn hele leven is ondersteboven gegooid", zegt de rechterspits van Oranje. "Ik geniet en ik ben er trots op. Maar het besef moet nog komen. Dat komt misschien pas over een paar jaar."
Shanice van de Sanden: "Ik ben nog gewoon Sjaan"
Voor Van de Sanden is het allemaal helemaal snel gegaan. Twee jaar geleden was ze nog gewoon 'Sjaan uit Utrecht'. Nu heeft ze een Europese titel met Oranje en twee Champions Leaguezeges met Lyon op zak. Het heeft haar niet veranderd. "Ik ben nog gewoon Sjaan. Dat hoor ik gelukkig ook van heel veel mensen. En ik zal ook nooit veranderen."

VAN VEENENDAAL

Shanice van de Sanden stond de afgelopen jaren volop in de schijnwerpers. Hoe anders was dat het afgelopen jaar voor Sari van Veenendaal.De keepster uit Nieuwegein raakte na een blessure haar basisplaats in Oranje kwijt aan Loes Geurts. "Ik heb wel eens leukere jaren gehad ja", zegt Van Veenendaal. "Maar ik ben altijd hard blijven werken en ik ben blijven doen wat ik altijd deed."
Sari van Veenendaal als balende reserve
Sari van Veenendaal als balende reserve © Fotostudio RedGreenBlue
Ik heb wel eens leukere jaren gehad
Sari van Veenendaal
Dat harde werken leverde Van Veenendaal vorige week goed nieuws op. In aanloop naar het WK benoemde bondscoach Sarina Wiegman haar weer tot eerste keeper. "Uiteindelijk gaat het niet om mij. Het gaat erom dat we een goed toenooi gaan draaien. Maar natuurlijk ben ik heel blij, dat lijkt me duidelijk."
Sari van Veenendaal: "Natuurlijk ben ik blij"

SUCCESVOLLER DAN VAN BASTEN

Voor Shanice van de Sanden kan het WK nog een persoonlijke titel opleveren. Als Oranje het WK wint, is ze namelijk de succesvolste Utrechtse voetballer ooit. Nu deelt ze die titel nog met Marco van Basten, die net als Van de Sanden één keer Europees kampioen werd en twee keer de Champions League won. "Dat zou mooi zijn, maar daar ben ik helemaal niet mee bezig. Het is wel leuk om te horen."
Het WK begint voor Nederland op 11 juni, met een wedstrijd tegen Nieuw Zeeland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.