Luuk Gielen wordt Duitser: "Maar ik ga het volkslied denk ik niet leren"

© Orange Pictures
UTRECHT - Zoals Bart Veldkamp ooit 'schaatsbelg' werd, zo wordt Utrechter Luuk Gielen binnenkort 'waterpoloduitser.' De 28-jarige Utrechter hoopt op die manier deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Komende zomer zal hij al namens Duitsland actief zijn op het WK.

DROOM

"Het hoofddoel waarom ik deze sport beoefen, is de Olympische Spelen. Dat is nummer één", zegt Gielen, die sinds drie jaar voor de Duitse topclub Spandau Berlin speelt. "En om die droom te verwezenlijken heb ik meer kans als ik niet voor mijn eigen land uitkom."

GEVRAAGD

Het initiatief om de voormalig UZSC-er beschikbaar te maken voor de Duitse ploeg, kwam niet van Gielen zelf. "De president van Spandau is ook bondscoach. Hij is erg tevreden over hoe ik hier speel en hoe ik in het team ben", zegt Gielen. "De lijntjes zijn dus kort. Negen van de 13 spelers in de nationale ploeg spelen voor Spandau."

ORANJE

Gielen speelde in 2016 voor het laatst in Oranje. Nadat Nederland de beslissende wedstrijd voor plaatsing voor de Spelen van Rio na strafworpen verloor, kreeg de Utrechter 'een meningsverschil' met bondscoach Robin van Galen. Daarna werd hij niet meer geselecteerd.
Harry van der Meer is de beste coach die Nederland zich op dit moment kan wensen
Luuk Gielen
Toch was hij wel weer in beeld bij Oranje nadat Van Galen was vertrokken als bondscoach. Gielen had vorig jaar een heel goed gesprek met de nieuwe bondscoach, Veenendaler Harry van der Meer. "Dat is de beste coach die Nederland zich op dit moment kan wensen." Toch koos de verdediger voor zijn eigen ambities. "Ik heb liever een grote kans op de Spelen."
"Ik ben trots op Nederland en ik hou van mijn land", zegt Gielen. "Het klinkt misschien gek, maar dit voelt voor mij net zoals het switchen van club. Ik ga mijn Nederlanderschap ook zo snel mogelijk weer proberen terug te krijgen."
Luuk Gielen: "Om mijn Olympische droom te verwezenlijken heb ik meer kans als ik niet voor mijn eigen land uitkom"

VOLKSLIED

Komende zomer maakt Gielen dus zijn debuut als Duits international, in een team waarin hij niet de enige genaturaliseerde speler is. Wat in het voetbal niet mag, uitkomen voor een landenploeg nadat je al voor een ander land hebt gespeeld, is in waterpolo toegestaan en niet ongebruikelijk. "We hebben ook twee Kroaten en een Serviër. En er komt misschien ook nog een Hongaar bij."
Voor het WK moet Gielen, zo zou je tenminste denken, het Duitse volkslied gaan leren. "Ik krijg nu allerlei links toegestuurd om het volkslied te bestuderen", lacht Gielen. "Maar het zit niet in de inburgeringstest en ik betwijfel of ik het ga leren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.