Door de Lens van Ankie: "Polsstokverspringen, een andere wereld"

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Polsstokverspringen, is dat niet leuk voor door de lens? De sportredactie denkt altijd enthousiast mee met het zoeken naar interessante onderwerpen voor mijn column. Het kampioenschap van Linschoten staat op de agenda. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Want al woon ik al meer dan 15 jaar in Utrecht, in Linschoten ben ik nog nooit geweest. En polsstokverspringen heb ik nog nooit gefotografeerd.
SLOOTJESPRINGEN?
In gedachten zie ik een kronkelige hollandse sloot voor me met knotwilgen en paardenbloemen in de berm waar stoere mannen en vrouwen met een stok overheen proberen te springen. De navigator leidt me tussen de huizen van een kleine na-oorlogse nieuwbouwwijk door naar een smalle weg die tussen twee huizen door gaat. Het lijkt me eerder een fietspad en ik twijfel of ik goed zit.

ANDERE WERELD

Gelukkig rijdt er een auto voor me die aarzelend het weggetje inrijdt. Ik ga er achteraan. En wat ik dan zie, is een andere wereld. Pal achter de huizen omgeven door weilanden ligt een groot recht uitgemeten stuk water met aan de ene kant drie lange houten aanloopsteigers en aan de andere kant een strak aangeharkt zandstrand met daarachter een grasveld met publiek. En midden in het water staan bij elke steiger drie grote lange zwarte polsstokken klaar. Dit ziet er allemaal heel professioneel uit. Hier wil ik meer van weten.

SERIEUS

Ik wordt hartelijk ontvangen door voorzitter Ronald Timmerman. In no time leert hij me de ins en outs van de sport. En waar ik tot een paar minuten eerder nog dacht dat polsstokverspringen een klein broertje was van het Friese fierljeppen, blijkt dat het een serieuze sport is. En, dat Holland een geduchte concurrent is van Friesland. De sport concentreert zich in Holland in een paar dorpen in Utrecht en Zuid-Holland.

DE GROOT

En 'we' zijn er goed in. 'Let vooral op de man in de gele leiderstrui: Jaco de Groot'. Met al mijn nieuw vergaarde kennis, nestel ik mezelf op een plekje aan de rand van het zand recht tegenover de aanloopsteigers. Jaco de Groot blijkt inderdaad een klasse apart. Hij wint de wedstrijd met prachtige sprong van 21,39 meter, en landt vlak voor mijn lens.
Polsstokverspringen in Linschoten: er is weer een mooi nieuw stukje sportwereld voor mij opengegaan.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.