Dit weekend op TV: FC fUsie, een film over 60 jaar betaald voetbal in Utrecht

© Utrechts Archief
UTRECHT - Vanaf de invoering van het betaalde voetbal in 1954 waren er twee profvoetbalclubs in Utrecht: DOS en Elinkwijk. In 1958 kwam daar Velox als derde bij.
In 1970 waren de clubs genoodzaakt te fuseren tot FC Utrecht, een beslissing waar destijds niet iedereen even blij mee was. In de serie FC fUsie gaan we terug in de tijd en herbeleven we aan de hand van verhalen van onder meer oud voetballers en supporters en veel en uniek archiefmateriaal een stukje Utrechtse voetbalhistorie.
FC fUsie is meer dan een verhaal over voetbal alleen. Er wordt een fraai tijdsbeeld geschetst, een tijdsbeeld dat voor velen en met name de jongere generatie niet meer voor te stellen is. De serie beslaat een periode van zo'n 60 jaar en geeft een goed beeld van de veranderde samenleving. FC fUsie is een film over jongensdromen, strijd en clubliefde.

DEEL 1: DOS KAMPIOEN

In de eerste aflevering gaan we terug naar 1958. Toen vond één van de grootste gebeurtenissen uit de Utrechtse sporthistorie plaats, DOS werd kampioen van Nederland. Andries Nagtegaal is de enige speler van dat kampioenselftal die nog in leven is. Met Andries gingen de makers na ruim 60 jaar terug naar het stadion waar de titel werd behaald: de Goffert in Nijmegen. Verder gaan Utrechtse voetbaliconen als Leo van Veen, Marco Cabo en Leen van der Merkt terug naar de plek waar hun voetballoopbaan begon.
Het kampioenselftal van DOS
Het kampioenselftal van DOS © Collectie Gert van Es

DEEL 2: CONCURRENTIE

Vanaf 1958 had de stad Utrecht drie profclubs: DOS, Elinkwijk en Velox. De concurrentie tussen die clubs was enorm. De stadsderby's waren de hoogtepunten van het jaaren waren enorm beladen. Voetballers en supporters vertellen in de tweede aflevering over de rivaliteit tussen de clubs. Verder laat voormalig DOS-speler Ed van Stijn op de Thorbeckelaan zien wat er in de jaren '60 nodig was om in de Eredivisie te spelen. En spelers van Elinkwijk en Ajax blikken terug op de memorabele wedstrijd Elinkwijk - Ajax uit 1966.

DEEL 3: CRISIS

In de derde aflevering wordt de keerzijde van die concurrentie belicht. Halverwege de jaren '60 zat het Utrechtse voetbal in een diep dal. De drie clubs zaten flink in de schulden. DOS stond zelfs op de rand van een faillissement en geruchten over een fusie tussen de drie clubs staken de kop op. Dat riep vooral bij de leden van de clubs veel weerstand op.

DEEL 4: NOODGEDWONGEN FUSIE

Niet alleen financieel, maar ook sportief ging het slecht. DOS had er inmiddels een traditie van gemaakt om jaarlijks tegen degradatie te vechten. Ook in 1970 was het weer zover. De uitwedstrijd in Groningen tegen GVAV wordt wel gezien als het meeste cruciale duel uit de Utrechtse voetbalgeschiedenis: DOS moést winnen om niet te degraderen, en bij degradatie zou de fusie van DOS, Elinkwijk en Velox tot FC Utrecht niet doorgaan. Leo van Veen, destijds speler van DOS, vertelt over de wel zeer speciale voorbereiding op deze wedstrijd.
DOS handhaafde zich in de Eredivisie en in juni 1970 ging na lang onderhandelen de kogel door de kerk: FC Utrecht was geboren. Onder leiding van de kleurrijke trainer Bert Jacobs veroverde de nieuwe fusieclub met spectaculair aanvallend voetbal al snel de harten van het Utrechtse publiek. In de vierde aflevering aflevering vertellen spelers over het opwindende begin van FC Utrecht en de belangrijke rol die trainer Bert Jacobs hierbij speelde. Ook zien we een verrassend tv-optreden van de selectie van FC Utrecht.
Eén van de eerste elftalfoto's van FC Utrecht, 1970
Eén van de eerste elftalfoto's van FC Utrecht, 1970 © fcutrecht.nl

DEEL 5: FC UTRECHT

FC Utrecht bestaat volgend jaar 50 jaar. Er is in die 50 jaar enorm veel veranderd in het betaalde voetbal. Niet alleen wat betreft verdiensten en media-aandacht maar ook in de liefde voor een club. Want clubliefde eigenlijk nog wel? Bij de vrijwilligers, mannen tussen de 60 en 85 jaar die zich voor Elinkwijk inzetten in ieder geval nog wel. Verder vertellen spelers van het eerste uur van FC Utrecht hoe het hun vergaan is en zien we Leo van Veen nog steeds wekelijks zijn balletje trappen.
De vijf afleveringen zijn op maandag 10 juni, 2e Pinksterdag, te zien op RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.