Ton du Chatinier: "Het enige dat Henk Vonk niet is geweest bij FC Utrecht is kantinejuffrouw"

© Frank Zilver
UTRECHT - Henk Vonk, die in de nacht van zondag op maandag overleed, vervulde 30 jaar lang tal van functies bij FC Utrecht. "Het enige dat hij niet is geweest, is kantinejuffrouw", zegt Ton du Chatinier.
Du Chatinier was in 1995 samen met Vonk acht weken interim-trainer bij FC Utrecht. "Leo van Veen was ontslagen", zegt Du Chatinier. "En oud FC Utrecht-voorzitter Theo Aalbers zat bij de KNVB, dus wij kregen toestemming om het seizoen af te maken."
Du Chatinier kende Henk Vonk op dat moment al een aantal jaren. "Toen ik in het tweede speelde en Han Berger doorschoof als trainer naar het eerste, nam Henk Vonk het over. Ik dacht dat het gebeurd was met me, want ik werd bij de Utrechtse selecties altijd door hem weggestuurd. Maar we hebben een goed gesprek gehad en toen was het goed."
Gert Kruys: "Hij was streng en hij was straight"

STRENG EN STRAIGHT

Vonk was als trainer van dat tweede elftal belangrijk voor de doorstroming van de Utrechtse jeugd, weet ook RTV Utrechts voetbalanalist Gert Kruys. "Hij was streng en hij was straight. Dat er in de jaren '80 zoveel Utrechtse jongens in FC Utrecht speelden, was mede zijn verdienste."
"Dat strenge en keiharde had onze generatie wel nodig", vult Du Chatinier aan. "Ik heb heel veel aan hem te danken. Zonder hem was ik niet geworden wat ik geworden ben."
Gert Kruys herinnert zich hoe Vonk hem bewust maakte van wat hij deed in het veld. "Is een man passeren een middel, of is het een doel?, vroeg hij dan. Datzelfde riep hij jaren later ook weer toen hij mijn zoon Rick onder zijn hoede kreeg."

ASSISTENT

Het grote publiek kent Vonk nauwelijks. Hij was weliswaar twee keer korte tijd interim-trainer, hoofdtrainer werd hij nooit. "Ik heb die ambitie nooit gehad", zei hij bij zijn afscheid in 2014. Ton du Chatinier denkt dat Vonk het niet aandurfde. "Ik denk dat Henk in zijn achterhoofd had dat je als hoofdtrainer altijd je Waterloo vindt. Als assistent wordt je niet zo snel ontslagen."
Ton du Chatinier: "Henk had in zijn achterhoofd dat je als hoofdtrainer altijd je Waterloo vindt"
Vonk loopt als een rode draad door de voetbal- en trainersloopbaan van Du Chatinier. "Hij was een echte assistent, toen ik bij Korea zat, heeft hij voor mij nog wel analyses gemaakt", zegt de voormalige verdediger, die nu in Frankrijk woont. "En in mijn periode bij Anzhi heeft hij voor de Europese wedstrijden tegen AZ en Vitesse analyses voor me gemaakt."

MOOI MENS

"Het was altijd heerlijk om bij hem en zijn vrouw thuis in de keuken, met de hond erbij, uren over voetbal te praten", besluit Du Chatinier. Gert Kruys' conclusie luidt: "Het was een mooi mens, als je problemen had, kon je altijd bij hem terecht"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.